Οδηγός επιβίωσης της ομορφιάς σας στο χιονοδρομικό

ski-gunaika-omorfia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πώς θα γλιτώσετε από ερεθισμούς, ευαισθησία, ερυθρότητα και απολέπιση, κατά τη διάρκεια ενός weekend στα παγωμένα βουνά.

Η έκθεση της επιδερμίδας στο χιόνι και το κρύο δεν είναι απλή υπόθεση.Όταν εκτίθεστε για πολλή ώρα στο εξωτερικό περιβάλλον ενός χιονοδρομικού, για παράδειγμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρό δέρμα, σκασμένα χείλη και κόκκινα μάγουλα. Και όταν, κατόπιν, εισέρχεστε στο ζεστό περιβάλλον που σαλέ, τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Η επιδερμίδα φλέγεται: «Οι απότομες διακυμάνσεις ακραίων θερμοκρασιών, από το τσουχτερό κρύο στην έντονη θέρμανση και αντίστροφα, προκαλούν την καταστροφή του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας, οδηγώντας σε ραγδαία αφυδάτωση και ξηρότητα», λέει ο Dr. Samer Jaber, διευθυντής της δερματολογικής κλινικής Washington Square στη Νέα Υόρκη. «Αλλά εκτός από αυτά τα πρώτα συμπτώματα, αν η επιδερμίδα δεν είναι κατάλληλα προστατευμένη, μπορεί να υποστεί φλεγμονώδη αντίδραση, που οδηγεί σε ερύθημα: στην επιφάνειά της κοκκινίζει, “καίει” και τραβάει, ενώ βαθιά, στο κυρίως δέρμα, τα αγγεία ασφυκτιούν. Αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη φλεγμονή με αποτέλεσμα μια μόνιμα κοκκινισμένη επιδερμίδα του προσώπου με διάσπαρτα σπασμένα αγγεία», τονίζει ο γιατρός και συμβουλεύει: «Επιλέξτε μια μια κρέμα πλούσιας υφής με καταπραϋντικούς παράγοντες και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως η καλέντουλα, η πανθενόλη και το χαμομήλι, συνδυαστικά με λιπαρά συστατικά όπως αβοκάντο, αμύγδαλο και γλυκερίνη, που διατηρούν και προάγουν την υγρασία της επιδερμίδας».Ένας ακόμη σωτήριος τρόπος να ανακουφίστε την επιδερμίδα σας από τις φλεγμονές, την ερυθρότητα και άλλα συμπτώματα ευαισθησίας που δημιουργεί το ψύχος, είναι η χρήση καταπραϋντικού ιαματικού νερού. Η L'Oréal διεξήγαγε κλινική μελέτη σε άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του Ιαματικού Μεταλλικού Νερού της Vichy, με τα αποτελέσματα να δείχνουν άμεση μείωση όλων των κλινικών συμπτωμάτων της ευαίσθητης επιδερμίδας.

 

Τα χείλη σκάνε: «Η επιδερμίδα στα χείλη είναι ιδιαίτερα λεπτή, άρα πιο ευάλωτη με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονη ξηρότητα στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, χαμηλή στους εξωτερικούς, υψηλή στους εσωτερικούς χώρους», λέει ο Dr. Jaber και συνεχίζει: «Οι μελέτες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η απώλεια υγρασίας στην περιοχή των χειλιών είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του προσώπου και του σώματος, με το πρόβλημα γίνεται εντονότερο εξαιτίας της κακής συνήθειας να υγραίνετε τα χείλη με σάλιο πολύ συχνά. Αλλά όταν το σάλιο εξατμίζεται, τα αφυδατώνει ακόμη περισσότερο, αφού υγρό και παγωμένος αέρας απομακρύνουν όλα τα φυσικά προστατευτικά λιπαρά συστατικά. Και η κατάσταση χειροτερεύει όταν επιχειρείτε να απολεπίσετε τα σκασμένα χείλη, που καταλήγουν να ματώνουν και να ερεθίζονται».Ο δερματολόγος συστήνει το έλαιο βιταμίνης Ε ως τον ιδανικό σύμμαχο των χειλιών σας, το οποίο μπορείτε να το εφαρμόζετε αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας. «Συνδυαστικά με τη χρήση ενός τζελ αλόης, που κάνει αληθινά “θαύματα” στη θεραπεία της γωνιακής χειλίτιδας που προκαλεί το δριμύ ψύχος, τα χείλη σας θα είναι απαλά και ενυδατωμένα όλη μέρα στο χιονοδρομικό», λέει ο Dr. Jaber και συμπληρώνει με μια έξτρα κίνηση αποκατάστασης της ξηρότητας των χειλιών: «Το βράδυ, πριν κοιμηθείτε, απλώνετε μαλακτικό stick με βούτυρο καριτέ ή βούτυρο κακάο στα χείλη και αφήστε το να δράσει όλη νύχτα».

Φορέστε αντηλιακό: «Αν και ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι μικρότερος τον χειμώνα, εντούτοις, οι υπεριώδεις ακτίνες σε μεγάλα υψόμετρα είναι πολύ πιο επιθετικές στο καταστρεπτικό έργο της φωτογήρανσης. Και επειδή σε συνδυασμό με ύπαρξη χιονιού, οι ακτίνες αντανακλώνται, μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ηλιακό ερύθημα και έγκαυμα μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.Ποντάρετε, λοιπόν, σε ένα αντιηλιακό ευρέως φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας, και φροντίστε να το ανανεώνετε τακτικά μέσα στη μέρα τόσο στο πρόσωπο όσο και στα χείλη».

THE BEAUTY TEAM