Λαχανίδα: τελικά πρέπει να την τρώμε ωμή ή όχι;

laxanida-kale
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η λαχανίδα, γνωστή και ως κέιλ (kale), αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, με μια θέση στη λίστα με τις υπερτροφές. Υπάρχει, όμως, μια ανησυχία για την κατανάλωσή της σε σχέση με τον θυρεοειδή και πώς τον επηρεάζει. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το πράσινο αυτό φυλλώδες λαχανικό κυκλοφορεί στην αγορά σε πλήθος χρωμάτων, σχεδίων και υφών, ενώ συχνά καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες και smoothies ή μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό, να σοταριστεί, να βραστεί ή να ψηθεί. Μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και προσφέρει πλήθος οφελών.

Συγκεκριμένα, έχει υψηλή θρεπτική πυκνότητα, χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι (21 γραμμάρια) ωμής λαχανίδας περιέχει μόλις 7 θερμίδες, αλλά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγγανίου, ασβεστίου, χαλκού, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β.

Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες που προκύπτει από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και διαφόρων ειδών καρκίνου. Η θρεπτική του αξία, μάλιστα, επεκτείνεται και στην υγεία των ματιών.

Μαγειρεμένη ή ωμή;
Όταν καταναλώνεται ωμό, το kale βγάζει μια πικράδα, η οποία μειώνεται με το μαγείρεμά του. Οι μελέτες, όμως, δείχνουν ότι το μαγείρεμά του μπορεί να μειώσει τις θρεπτικές του ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών της βιταμίνης C και άλλων μετάλλων, σύμφωνα με δεδομένα από το αμερικάνικο National Institutes of Health.

Διαφορετική μελέτη εξέτασε πέντε διαφορετικές μεθόδους της λαχανίδας και την επίδρασή τους στη διατροφική της αξία και τα αντιοξειδωτικά της κι όπως προέκυψε, όλες παρουσίασαν μείωσή της και συγκεκριμένα μείωση των αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο.

Παρ’ όλο, όμως, που η ωμή λαχανίδα έχει υψηλότερη διατροφή αξία, η μελέτη έδειξε ότι όταν μαγειρεύεται στον ατμό διατηρεί τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και μέταλλα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Αυτό σημαίνει ότι αν την προτιμάτε μαγειρεμένη, το να την περάσετε στον ατμό για λίγη ώρα είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα οφέλη της.

Τι συμβαίνει με την ωμή λαχανίδα;
Από την άλλη, η ωμή λαχανίδα μπορεί να είναι πιο θρεπτική, αλλά μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βρογχοκηλογόνα, ουσίες που εμπλέκονται με τη λειτουργία του αδένα.

Λόγω των ουσιών αυτών, η κατανάλωση ωμής λαχανίδας μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της πρόσληψης ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που είναι ανησυχητικό, αφού οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσλειτουργία του αδένα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας, πρόσληψη βάρους, ευαισθησία στο κρύο και αρρυθμίες στην καρδιά.

Ανασκόπηση στη συγκέντρωση αυτών των ουσιών σε σταυρανθή λαχανικά έδειξε ότι μόνο η υπερβολική πρόσληψη του 1 κιλού λαχανίδας την ημέρα για αρκετούς μήνες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με δεδομένα του National Institutes of Health. Σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση λαχανικών που είναι πλούσια σε βρογχοκηλογόνα, συμπεριλαμβανομένης και της λαχανίδας, είναι πιθανότατα ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, ακόμη και για αυτούς με προβλήματα στον θυρεοειδή.

Κι όσον αφορά την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του θυρεοειδούς με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, αυτή παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με πολύ χαμηλή πρόσληψη ιωδίου.

Το μαγείρεμα, πάντως, απενεργοποιεί το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση των βρογχοκηλογόνων, που σημαίνει ότι αν έχετε ήδη προβλήματα με τον θυρεοειδή σας, μπορείτε να καταναλώνετε τη λαχανίδα σας μαγειρεμένη και ταυτόχρονα να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκές ιώδιο στη διατροφή σας, από θαλασσινά, ιωδιούχο αλάτι κ.ο.κ.