Πώς να εξαφανίσετε το Νο1 δερματικό πρόβλημα του χειμώνα

pos-na-eksafanisete-to-no1-dermatiko-problima-tou-xeimona
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Λέγεται χειμερινό εξάνθημα. Και οι επιστήμονες εξηγούν πώς θα το καταπολεμήσετε με όφελος μια επιδερμίδα λεία, απαλή και υγιή.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές και δημοσιευμένες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, το εξάνθημα δεν είναι μία συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά ένας γενικός όρος που περιγράφει οποιαδήποτε δερματική βλάβη με φλεγμονή και/ή αποχρωματισμό που διαταράσσει τη φυσιολογική εμφάνιση του δέρματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει η δερματολόγος Dr. Branka Marinović (εξέχων μέλος της Ακαδημίας), το χειμερινό εξάνθημα αποτελεί το κυριότερο σύμπτωμα της επιδερμίδας του προσώπου. Σε μια πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, η Dr. Marinović, ως διευθύντρια της έρευνας, αναφέρει ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία, ελαττώνουν άμεσα την ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας έμμεσα τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας. «Τα στοιχεία έδειξαν αυξημένα ποσοστά ερυθρότητας, οιδημάτων, κνησμού και πυώδους ακμής στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην μελέτη κατά τους χειμερινούς μήνες, ως αποτέλεσμα των βλαβών στον προστατευτικό λιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας και της μειωμένης ικανότητας συγκράτησης φυσικής υγρασίας στα κύτταρα. Αυτό μεταφράζεται σε ραγδαίο ξεφλούδισμα απολέπιση της ανώτερης στοιβάδας της επιδερμίδας, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία», αναφέρει η Dr. Marinović.

 Η βασική ρουτίνα που θεραπεύει το χειμερινό εξάνθημα:   
Η Dr. Marinović συμβουλεύει να αντικαταστήσετε τις λοσιόν καθαρισμού που έχουν βάση το νερό με φόρμουλες οι οποίες περιέχουν πιο κρεμώδη σύνθεση, ενώ η χρήση ενός serum μετά τον καθαρισμό πολλαπλασιάζει την ενυδατική προστασία ενάντια στην ξηρότητα. «Επίσης, χρησιμοποιήστε έναν ενυδατικό ορό μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδατική σας, για έξτρα ενυδάτωση», προτείνει η δερματολόγος, τονίζοντας ότι οι πιο κατάλληλες ενυδατικές φόρμουλες για αυτή την εποχή είναι όσες είναι πιο παχύρρευστες και πλούσιες σε αιθέρια έλαια με θρεπτικά συστατικά, λιπαρά οξέα και βιταμίνες. «Η μοριακή δομή των ελαίων επιτρέπει σ’ αυτά να εισχωρήσουν εύκολα και βαθιά στην επιδερμίδα χωρίς να φράζουν τους πόρους, ενώ απορροφώνται άμεσα από την επιδερμίδα και δεν αφήνουν αίσθηση λιπαρότητας», λέει η ειδικός.

Όσον αφορά στην απολέπιση της επιδερμίδας, η Dr. Marinović συμβουλεύει να τη μειώσετε στο ελάχιστο (μια φορά την εβδομάδα, αρκεί), ώστε να μην διαταραχθεί ο ευαίσθητος δερματικός φραγμός και να προκληθεί επιδείνωση των εξανθημάτων. Μια σύνθεση με μικρότερους κόκκους, όπως αυτοί που λαμβάνονται από το βερίκοκο, θα απολεπίσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας χωρίς να προκαλέσει ευερεθιστότητα. Εναλλακτικά, μια σύνθεση με γλυκολικό οξύ μπορεί επίσης να έχει το αποτέλεσμα του χημικού πίλινγκ, χωρίς να ερεθίσει την επιδερμίδα.

THE BEAUTY TEAM