Τα όσπρια είναι φίλοι της καρδιάς

fasolia
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Όσο πιο πολλά φασόλια και φακές καταναλώνετε, τόσο περισσότερο θα σας ευγνωμονεί η καρδιά σας.

Τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς και τα υπόλοιπα όσπρια φαίνεται μως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition.

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, οι ερευνητές επανεξέτασαν δημοσιεύσεις που εκτιμούσαν την κατανάλωση των οσπρίων όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και σχετικών δεικτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια, μείωναν τα περιστατικά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης μέχρι και 10% σε σχέση με αυτούς που δεν τα κατανάλωναν συχνά στη διατροφή τους.

Οι επικεφαλής της μελέτης θεωρούν ότι η αύξηση της κατανάλωσής τους θα κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό φροντίστε να βάλετε τα όσπρια στη διατροφή σας είτε με την κλασική μορφή της σούπας, είτε με άλλους τρόπους, όπως στη σαλάτα, στις σάλτσες, σε πουρέ…

Πηγή
Viguiliouk E, Glenn A, Nishi SK, et al. Associations between dietary pulses alone or with other legumes and cardiometabolic disease outcomes: An umbrella review and updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2019;10:S308-S319.