Τρία κόλπα για να τρώτε λιγότερο

diatrofi-diaita-salata
ΤΡΙΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τώρα που πλησιάζει η μεγάλη... κραιπάλη των γιορτών, κάθε κόλπο για μείωση της κατανάλωσης φαγητού σίγουρα είναι χρήσιμο.

Δώστε προτεραιότητα στα λαχανικά
Τα λαχανικά και οι σαλάτες πρέπει να μπαίνουν πρώτα στο πιάτο σας, είτε τρώτε στο σπίτι, είτε βρίσκεστε σε κάποιο μπουφέ, αν δεν θέλετε να υπερκαταναλώσετε παχυντικές και βαριές τροφές. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, τα φαγητά που επιλέγουμε πρώτα είναι αυτά με τα οποία γεμίζουμε το πιάτο μας, γι’ αυτό σκεφτείτε πρώτα κι αφήστε τα λιπαρά και τα κρεατικά για το τέλος.

Φάτε σε σκούρα, μικρά πιάτα 
Αν και οι συνθήκες που πρέπει να ικανοποιηθούν εδώ είναι πολλές, παρ' όλ' αυτά προσπαθήστε το, τουλάχιστον στο σπίτι. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, το χρώμα των πιάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο φαγητό σερβίρετε στον εαυτό σας, καθώς όσο περισσότερο το χρώμα τους δεν «μπερδεύεται» με φαγητό, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να φάτε παραπάνω. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι το μέγεθος… μετράει κι ότι μεγαλύτερο πιάτο σημαίνει περισσότερο φαγητό, μέχρι και 45% περισσότερο.

Αποσπάστε την προσοχή σας
Το να τρώτε επειδή είστε κουρασμένοι, έχετε στρες ή δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι σωστό. Δοκιμάστε όταν σας χτυπούν την… πόρτα οι λιγούρες, να κάνετε κάτι άλλο για 5 ή 10 λεπτά κι έπειτα να διαπιστώσετε αν πράγματι θέλετε ακόμα να φάτε. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας φύγει η επιθυμία ή τουλάχιστον θα μειωθεί κι εσείς τελικά δεν θα καταναλώσετε αυτό το κρουασάν που κρύβεται στο συρτάρι.