Τα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο χριστουγεννιάτικο δείπνο

xristougenna-trapezi-fagito
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αν φέτος έχετε εσείς την τιμή να είστε οικοδεσπότες και να ετοιμάσετε χριστουγεννιάτικο γεύμα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε αρχικά πάρτε μια ανάσα! Μόλις ηρεμήσετε, δείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν για το ιδανικό αποτέλεσμα.

Προετοιμάστε σωστά τα λαχανικά
Καταρχάς προμηθευτείτε οπωσδήποτε τα ειδικά peeler για να μην ξοδέψετε όλη σας την ημέρα καθαρίζοντας και κόβοντας πατάτες και καρότα και ζητήστε βοήθεια από τους… μικρούς της παρέας (παιδιά, ανίψια, εγγόνια) στο πλύσιμο των λαχανικών. Το σίγουρο είναι ότι θα σας ελαφρύνουν από μια δουλειά κι αυτά θα περάσουν καλά.

Βγάλτε το τυρί από το ψυγείο
Αν πρόκειται να προσφέρετε τυρί, μην ξεχάσετε να το βγάλετε από το ψυγείο νωρίτερα, έτσι ώστε να πιάσει θερμοκρασία δωματίου. Συν τοις άλλοις, θα εξοικονομήσετε χώρο στο ψυγείο για άλλα τρόφιμα ή ποτά.

Προσέξτε τις πατάτες
Οι πατάτες στον φούρνο δεν λείπουν από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι ως συνοδευτικό. Επειδή, όμως, το να βγουν ξερές και σπογγώδεις είναι συνθισμένο, μπορείτε να τους πασπαλίσετε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι για να τους δώσετε τραγανή υφή. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι το λάδι και τα ζουμιά τους, με τα οποία πρέπει να τις περιχύνετε κάθε τόσο στο ψήσιμο.

Ψήστε λαχανάκια Βρυξελλών
Να ξέρετε ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών που έχουν ψηθεί έχουν τελείως διαφορετική γεύση από αυτά που βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό. Στο ψήσιμο καραμελώνουν με τα φυσικά τους σάκχαρα και δίνουν ένα πολύ πιο γλυκό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε, επίσης, ότι όσο πιο μικρά, τόσο πιο γλυκά και αν τα συνδυάσετε στο φούρνο με κάστανα και λίγο μπέικον θα έχετε ένα φανταστικό αποτέλεσμα. Μην τρομάξετε αν πάρουν καφετί χρώμα στις άκρες τους.

Ανάποδη γαλοπούλα
Για να έχετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα στη γαλοπούλα σας, δοκιμάστε την πρώτη ώρα περίπου να τη μαγειρέψετε με το στήθος προς τα κάτω. Αν μετά καταφέρτε να τη γυρίσετε μερικές φορές κατά το ψήσιμο, το πιθανότερο είναι να διατηρήσει τους χυμούς της και να έχει ζουμερό κρέας στο εσωτερικό. Άλλη μια επιλογή είναι να αλείψετε το κρέας σας με λιωμένο βούτυρο καθώς μαγειρεύεται ή να την σκεπάσε με ύφασμα που θα έχετε εμποτίσει με λιωμένο βούτυρο.

Το σωστό ψήσιμο
Αν δείτε ότι η γαλοπούλα σας «αρπάζει» πολύ γρήγορα, καλύψτε την χαλαρά με λίγο αλουμινόχαρτο, χωρίς να την ακουμπάει. Αν δείτε ότι «αρπάζει» σε συγκεκριμένα σημεία, καλύψτε μόνο αυτά.

Ξεκουράστε την
Η θερμότητα του φούρνου ωθεί τους χυμούς της γαλοπούλας προς το κέντρο, γι’ αυτό μόλις ψηθεί και τη βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν την κόψετε. Αυτό θα βοηθήσει τους χυμούς της να ανακατανεμηθούν και θα έχετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα.

Αναβαθμίστε τη σάλτσα του κρέατος
Σκέτο ψητό χωρίς σάλτσα δεν είναι ολοκληρωμένο. Μην παραλείψετε, όμως, στη σάλτσα σας να ρίξετε λίγο κρασί ή να δοκιμάσετε να της προσθέσετε σάλτσα κράνμπερι. Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα πολύ εύκολα, βράζοντας σε μια κατσαρόλα νερό με ζάχαρη και προσθέτοντας χυμό πορτοκάλι, με κράνμπερι και σταφίδες. Μόλις τα κράνμπερι αρχίσουν να διαλύονται, προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σε λίγο βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει, βάλτε την στο ψυγείο και αξιοποιήστε την!

Βάλτε φρούτα στις σαλάτες σας
Μην αρκεστείτε σε βαρετές σαλάτες. Προσθέστε τους κομμάτια πορτοκαλιού, ρόδι ή μήλο και πειραματιστείτε και με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει!