Τρία πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα αρώματα που φοράτε

3-pragmata-pou-den-gnorizate-gia-ta-aromata-pou-forate-pragmata-pou-den-gnorizate-gia-ta-aromata-pou-forate
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Από πού πραγματικά προήλθαν οι εσάνς; Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο μπουκάλι με άρωμα; Και ποια είναι τα πιο ακριβά συστατικά στην παγκόσμια αρωματοποιία;

Οι Olivier Cresp, Maurice Roucel, και Nathalie Lorson είναι τρεις από τους πιο φημισμένους Master Perfumers της σύγχρονης αρωματοποιίας, και οι οποίοι έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη της Oriflame και ως εταιρεία παραγωγής μοναδικών αρωμάτων (εκτός από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων φροντίδας και περιποίησης του δέρματος με αποκλειστική έμπνευση τη φύση, και μια ιστορία που έχει ξεπεράσει το μισό αιώνα στην παγκόσμια βιομηχανία της ομορφιάς). Οι συγκεκριμένοι εξπέρ της τέχνης του αρώματος, είναι πλέον είδωλα της διαχρονικής ποπ κουλτούρας, και μέσα από τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες τους έχουν γεννηθεί παγκοσμίου φήμης ποιοτικά αρώματα, τόσο γυναικεία όσο και αντρικά. Εδώ, με τη βοήθεια των Master Perfumers της Oriflame κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, ανακαλύπτοντας τρία από τα πιο μεγάλα μυστικά της αρωματοποιίας, που μάλλον δεν τα γνωρίζατε.

Από πού προήλθαν οι πρώτες εσάνς; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του πρώτου αρώματος, όμως οι Μεσοποτάμιοι, οι Πέρσες και οι Αιγύπτιοι αναφέρονται εξίσου ως οι πρώτοι δημιουργοί αρωμάτων. Η πρώτη γνωστή αρωματοποιός, μια αλχημίστρια στην Βαβυλωνιανή Μεσοποταμία ονόματι Tapputi, δημιούργησε το πρώτο «τυποποιημένο» άρωμα με μύρο,έλαια και αποστάγματα ανθέων. Πάντως στην Αίγυπτο, σχεδόν 4.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αρωματικές ουσίες για οτιδήποτε, από θρησκευτικές τελετές μέχρι την προετοιμασία μίας κηδείας αλλά και για καθημερινή χρήση. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν κάθε άρωμα ως ιερό στοιχείο, που έβγαινε από τον ιδρώτα του θεού Nefertum, ο οποίος απεικονίζεται σε τοιχογραφίες της εποχής φορώντας στο κεφάλι του ένα στέμμα από νούφαρα -ένα από τα πιο κοινά συστατικά της αρωματοποιίας σήμερα. Την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο, Πέρσες βασιλιάδες απεικονίζονται να κρατούν ένα μπουκάλι άρωμα, με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους να ανακαλύπτουν τις εσάνς μετά την κατάκτηση της Περσίας -γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. Τότε είναι που ξεκινά και η αντιμετώπιση των αρωμάτων ως μία μορφή υψηλής τέχνης, η οποία σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ώσπου το 1190 κατακτούν στις «μύτες» του Παρισιού, ξεκινώντας την εμπορική τους ανάπτυξη, και φτάνοντας έως την τεράστια βιομηχανία αρωμάτων που γνωρίζουμε σήμερα.

 Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο μπουκάλι με άρωμα; Η έννοια και η σημασία του αρώματος αναπτύχθηκε διαφορετικά ανά τον κόσμο, οπότε υπήρχαν πολλά είδη αρωμάτων πριν από τη μοντέρνα εποχή. Οι Ούγγροι όμως ήταν εκείνοι που σύστησαν στο κοινό το πρώτο άρωμα, δημιουργημένο από αιθέρια έλαια αναμειγμένα με ένα αλκοολούχο διάλυμα. Το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε για αποκλειστικά προσωπική χρήση ήταν για την Βασίλισσα Ελισσάβετ της Ουγγαρίας και έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως το «Νερό της Ουγγαρίας», με τα κυρίαρχα συστατικά του να αποτελούνται από αποστάγματα δεντρολίβανου και θυμαριού.

Ποια είναι τα πιο ακριβά συστατικά στην παγκόσμια αρωματοποιία; Σύμφωνα με τους Cresp, Roucel και Lorson, τα καλύτερα και πιο ακριβά αρώματα είναι κατασκευασμένα από απόλυτα έλαια, ένα μείγμα συμπυκνωμένων, εξαιρετικά αρωματικών και ελαιωδών μειγμάτων που εξάγονται από φυτά ή συγκεκριμένα άνθη. Τα φυσικά συστατικά είναι τα πιο ακριβά καθώς είναι συνήθως πολύ σπάνια, πολύ δύσκολο να βρεθούν ή υπάγονται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Σήμερα, το γιασεμί, το βουλγαρικό τριαντάφυλλο, το oud, ο μόσχος, η ίριδα και το ylang ylang από την Μαδαγασκάρη, αποτελούν τις κορωνίδες κάθε πολυτελούς αρώματος που κυκλοφορεί από τους οίκους υψηλής αρωματοποιίας, και, φυσικά της Oriflame.

THE BEAUTY TEAM