Τρεις υγιεινές και τυχερές τροφές για την Πρωτοχρονιά

laxanika-xristougenna
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Κάποιες τροφές θεωρούντα πιο τυχερές από άλλες σύμφωνα με έθιμα και παραδόσεις λαών. Εμείς επιλέγουμε τρεις που εκτός από τυχερές είναι και υγιεινές.

Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά καταναλώνονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από πολλούς, γιατί μοιάζουν με… δολάρια και υπάρχει μια πεποίθηση στο εξωτερικό ότι τρώγοντάς τα, θα φτάσουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες. Κι όσο κι αν ξέρουμε όλοι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό που ισχύει σίγουρα είναι ότι με τα πράσινα λαχανικά θα γεμίσετε τη διατροφή και τον οργανισμό σας με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο έντερο και τη σιλουέτα. Αν σας φέρουν και καλή τύχη… καλοδεχούμενη!

Ρόδι
Σκοτώνει τα μικρόβια, διώχνει τις φλεγμονές, αποτοξινώνει τον οργανισμό και γενικότερα θωρακίζει την υγεία μας, ενώ αυτή την εποχή βρίσκεται στα ντουζένια του. Οι παραδόσεις λένε πως αν σπάσουμε ένα ρόδι καθώς μπαίνει ο νέος χρόνος, η καλή μας τύχη θα φανερωθεί από εκεί που έχει κρυφτεί και θα μας... κυνηγάει όλη τη χρονιά. Ακόμη, όμως, κι αν δεν συμβεί αυτό, έχει αρκετή βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά ώστε να μας κρατήσει μακριά από ασθένειες, ενώ κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Σημειώστε ότι ο χυμός του είναι εξίσου ευεργετικός με το φρούτο, ως εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους χυμούς λιγότερο ωφέλιμους. 

Όσπρια
Όπως και τα πράσινα λαχανικά, έτσι και τα όσπρια κάθε είδους, από πολλούς λαούς θεωρείται ότι μοιάζουν με κέρματα και θεωρούνται τυχερά. Είτε επιλέξετε μαυρομάτικα φασόλια, είτε άσπρα, είτε φακές, τα όσπρια θα σας χαρίσουν πρώτα απ’ όλα πρωτεΐνη φυτικές προέλευσης, σίδηρο, φυτικές ίνες και θα σας κάνουν καλό τόσο στην καρδιά (βελτιώνοντας χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση), όσο και στη σιλουέτα. Αυτό κι αν είναι τύχη!