Vegan διατροφή και καλή καρδιά

salata-laxanika
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Όσοι απέχουν από τα ζωικά, είτε για λόγους ηθικής και προστασίας δικαιωμάτων των ζώων και του περιβάλλοντος, είτε για λόγους υγείας, φαίνεται πως ταυτόχρονα φροντίζουν και την καρδιά τους.

Η vegan διατροφή, δηλαδή αυτή που απορρίπτει κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο αθηρωσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD) στους Αφροαμερικανούς, σύμφωνα με πρώιμη έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στα American Heart Association’s Scientific Sessions και δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον κίνδυνο αθηρωσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου στους εθελοντές, οι οποίοι για πέντε εβδομάδες ακολουθούσαν vegan διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όλα τα γεύματα δίνονταν στους συμμετέχοντες στο σπίτι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία παρουσίασαν σχεδόν 20% μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος σε βάθος δεκαετίας.

Οι επικεφαλής της μελέτης τόνισαν την αυστηρή ακολούθηση αυτού του μοντέλου διατροφής και ελπίζουν ότι παρόμοιες παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και θνητότητας.

Πηγή

Fugar S, Fughhi IA, McDaniel R, et al. Abstract 16318: Impact of a plant-based nutrition intervention on the 10-Year Ascvd risk in African Americans. Circulation. Published online November 11, 2019.