Πώς να πιείτε έξυπνα τις γιορτές

krasi-giortes-xristougenna
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Για να μην ορκίζεστε ότι δεν θα ξαναπιείτε ποτέ στη δίνη του hangover, κινηθείτε έξυπνα και προληπτικά και απολαύστε το αλκοόλ σωστά, με tips που θα βοηθήσουν.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το αλκοόλ θα μπει στο ποτήρι μας και θα το γεμίσει πάνω από μια φορά. Κι όσο κι αν πολλοί έχουν τη συνείδηση να πιούν υπεύθυνα, έρευνες έχουν δείξει ότι για πολλούς είναι δύσκολο να το τηρήσουν, ειδικά την περίοδο των γιορτών, που όλοι γύρω μας τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να τιθασεύσετε την κατανάλωσή σας είναι να αλλάξετε τον τρόπο που αποδέχεστε την παρεκτροπή και τα προβλήματα που έρχονται με αυτή (εμετοί, αδιαθεσία, πονοκέφαλος, ναυτία, ζαλάδα, ντροπή), προσπαθώντας να μην τα ξεχνάτε.

Μια πιο βαθιά ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του μέτρου. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να μεθύσει κάποιος για να θεωρηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο της υγείας του. Ακόμη και 2-3 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, που για πολλούς δεν φαίνονται πολλά, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 131% (Zhao, J & Stockwell, T. 2013, Australian relative-risk estimates. University of Victoria Centre for Addictions Research of British Columbia for the WA Drug and Alcohol Office).

Επίσης, αν κάποιος έχει πιει πολύ, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα πάντα να τον αφήσουμε να κοιμηθεί, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Το αλκοόλ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και υπάρχει πιθανότητα η τάση για εμετό στον ύπνο να μην ξυπνήσει κάποιον και να τον οδηγήσει στον πνιγμό. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι αν κάποιος έχει πιει πολύ, να μείνουμε μαζί του και να τον φροντίσουμε.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι το να πιούμε αλκοόλ χορτάτοι σίγουρα θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, αλλά δεν θα τη σταματήσει. Γι’ αυτό μην βασιστείτε στο ότι δεν είστε νηστικοί και οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση και γενικότερα, φροντίστε να μην ξεπερνάτε τα δυο ποτά οποιαδήποτε ημέρα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως οι γιορτές να μην πίνετε πάνω από τέσσερα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξεμεθύσετε, είναι να φύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Ο δροσερός αέρας και ο καφές μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε λίγο καλύτερα, αλλά αν το αλκοόλ δεν φύγει από τον οργανισμό σας, δεν θα επανέλθετε.

Χρήσιμες συμβουλές για τις γιορτές
-Φροντίστε να βάζετε πάντα εσείς ποτό στον εαυτό σας όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ώστε να έχετε τον έλεγχο του πόσο και τι πίνετε.

-Αν είναι δυνατόν, στις πιο χαλαρές γιορτές προτιμήστε μεταλλικό νερό, τσάι, χυμό, λίγο χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί ή μπίρα χωρίς αλκοόλ.

-Φροντίστε να τρώτε πριν και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης και αποφύγετε το άδειο στομάχι.

-Οργανώστε χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες με την οικογένειά σας χωρίς αλκοόλ. Ακόμη και η υπεύθυνη κατανάλωση στέλνει στα παιδιά το μήνυμα ότι το αλκοόλ είναι σημαντικό κομμάτι των γιορτών και της κοινωνικής ζωής.

-Πίνετε πολύ νερό, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.

-Αποφύγετε τον συνδυασμό πολλών αλκοολούχων ποτών, όπως επίσης και τον συνδυασμό αλκοόλ με ενεργειακά ποτά.

-Πίνετε αργά και προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

-Μην ξεχνάτε ότι πολλά ποτά σερβίρονται με τρόπο ώστε να ξεπερνούν τη μια μερίδα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα σας μπορεί να αυξάνεται πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζετε.

-Βάλτε από πριν όριο στον εαυτό σας, ώστε να προσπαθήσετε να μην το ξεπεράσετε και φροντίστε να προσέχετε και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτό, μάλιστα, θα σας δώσει κι ένα κίνητρο να μην πιείτε παραπάνω.

-Αν δεν λειτουργεί το παραπάνω, βάλτε οικονομικό όριο στον εαυτό σας αν βγείτε σε κάποιο bar.

-Αν δεν λειτουργήσει κι αυτό, φροντίστε να είστε ο οδηγός της παρέας, ώστε να μην παρασυρθείτε.

-Αν έχετε οργανώσει συγκέντρωση στο σπίτι σας, μην θέσετε το αλκοόλ πρωταγωνιστή της βραδιάς. Κρατήστε το ως... κομπάρσο και δώστε έμφαση στο φαγητό, στα σνακ, σε μη αλκοολούχα ποτά, σε δραστηριότητες, παιχνίδια κ.λπ.

Καλές, προσεκτικές γιορτές!