Χωρισμός το καλοκαίρι; Οδηγός επιβίωσης και απαντήσεις

xorismos-to-kalokairi-odigos-epibiosis-kai-apantiseis

ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

«Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου (ή εναλλακτικά κορίτσι μου)» αρκούσαν για τη Μαρινέλλα και όλους εμάς για να περάσουμε ένα ευχάριστο καλοκαίρι. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι, ότι το καλοκαίρι ενδείκνυται για χωρισμούς. Με απλά λόγια, το καλοκαίρι είναι η εποχή του εργένη και όχι άδικα.

Η χαλαρότητα των διακοπών, οι πειρασμοί και η ανάγκη να ξεφύγουμε από οτιδήποτε μας θυμίζει τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας κάνουν τα ζευγάρια το καλοκαίρι να προτιμούν τις …διακοπές διαρκείας.

Εάν χωρίσατε πρόσφατα (παρά τις διαβεβαιώσεις αγάπης και αιώνιας πίστης που απροκάλυπτα τάζατε στο έτερόν σας ήμισυ, όταν χουχουλιάζατε το χειμώνα) μην ανησυχείτε και μη στενοχωριέστε. Οι λόγοι είναι δύο: 1ον) δεν είστε οι μόνοι (μάλλον πλειοψηφία αποτελείτε) και 2ον) το click@Life σας έχει λύσεις και προτάσεις για να επανέρθετε δριμύτεροι.

Καταρχήν, το καλοκαίρι είναι η πιο «παιχνιδιάρικη» εποχή και μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, όλοι χρειάζονται την ξεγνοιασιά, που προσφέρουν οι διακοπές. Άρα, δεν αξίζει να χαλάσετε το καλοκαίρι σας, όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα.

Γιατί, γιατί, γιατί;

Όσες φορές και αν αυτομαστιγωθείτε και αναζητήσετε πού κάνατε λάθος, θα καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα: ένα απόλυτο κενό. Η υπερπροσπάθεια ανάλυσης ξανά και ξανά μιας τετελεσμένης απόφασης (που δεν ήταν δική σας) το μόνο που προσφέρει είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας...αποκλειστικά δική σας.

Στην περίπτωση δε, που ήσασταν ο «θύτης» του χωρισμού, δε χρειάζεται καν να συζητάμε το θέμα, γιατί προφανώς δεν είστε εκείνος/η που πληγώθηκε, άρα για εσάς αρκεί μία μόνο ευχή: καλό καλοκαίρι να περάσετε.

Επιστροφή στο θύμα του χωρισμού, που μόνη διέξοδο βλέπει να κλειστεί στο σπίτι (με όλα τα αρνητικά επακόλουθα) και να κλαίει τη μοίρα του, βασανίζοντας παράλληλα και όλο το κοινωνικό και φιλικό του περιβάλλον με την μιζέρια και τη γκρίνια του (ας το παραδεχτούμε έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα).

Στην περίπτωση, που βρίσκεστε σε αυτήν την ομολογουμένως, δυσμενή (αλλά προσοχή, όχι τραγική) θέση πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι όλοι οι καλοκαιρινοί χωρισμοί έχουν κάποια συγκεκριμένη «πατέντα». Πιο απλά (γιατί δεν είστε και σε θέση για υπονοούμενα, αρκετά τυραννιέστε με το προσωπικό σας δράμα), ο λόγος για τις βασικές αιτίες του …θερινού χωρισμού.

1. Οι πειρασμοί. Όση πίστη και αγάπη και αν τρέφει κανείς για το έτερον του ήμισυ, η αλήθεια είναι ότι οι καλοκαιρινές Ερινύες καραδοκούν. Μπορεί από την πλευρά σας να είστε «βράχος ηθικής» αλλά πόσο να αντέξετε εσείς ή ο σύντροφός σας;

2. Ας θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι πειρασμοί δεν σας αφορούν καν (ο βράχος που λέγαμε), τα επακόλουθα της ζήλειας, όμως ποιος τα υπολόγισε; Επειδή, κανείς δε μπορεί να ξέρει αν εσείς ή ο/σύντροφός σας είστε εργένης/σα, μπορεί άνετα κάποιος να σας φλερτάρει κ.λπ.

Η δική σας αντίδραση έχει σημασία όμως. Αν ενδίδετε στο φλερτ, μην απορείτε που χωρίσατε, αν ενέδωσε ο/η σύντροφός σας, αναλογιστήκατε μήπως η ζήλεια σας ήταν υπερβολική; Και στην περίπτωση, που δεν ενέδωσε το έτερον σας ήμισυ, εσείς τι στάση κρατήσατε; Πολλά τα ερωτήματα, τα οποία η …μουρμούρα και οι σκηνές ζηλοτυπίας δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν.

3. Καλό το δίκλινο αλλά…Ένας βασικός λόγος που τα ζευγάρια χωρίζουν το καλοκαίρι, είναι ότι περνούν όλο το 24ωρο μαζί. Είναι κάτι σαν τεστ συμβίωσης δηλαδή, που περιμένουν και οι δύο πλευρές να κυλήσει υπέροχα και να περάσετε παραμυθένιες διακοπές.

Δυστυχώς, πρέπει να …κατεβείτε από το συννεφάκι στο οποίο ζείτε, να δείτε καθαρά ότι δεν είστε οι πρωταγωνιστές της «Γαλάζιας Λίμνης» και εν πάσει περιπτώσει, ίσως ανήκετε σε εκείνους, που η καλοκαιρινή συμβίωση (και ο χωρισμός) σας έσωσε από κάποιο ενδεχόμενο λάθος του μέλλοντος.

4. Ο άγγλος ποιητής και συγγραφέας Σάμιουελ Τζάκσον, είχε πει ότι «Εκείνος που έχει μεγάλες προσδοκίες, συχνά νοιώθει μεγάλες απογοητεύσεις». Μήπως τελικά περιμένατε περισσότερα από όσα θα μπορούσε να σας προσφέρει αυτή η σχέση;

Μετά το χωρισμό τι;

Όσο δύσκολο μπορεί να θεωρείτε το διάστημα μετά τον χωρισμό καταμεσής του καλοκαιριού (που όλοι, σύμφωνα με τη συντετριμμένη σας καρδιά και ψυχική υγεία κανονίζουν καλοκαιρινές διακοπές με τον/σύντροφό σας), τόσο σας εγγυόμαστε ότι τελικά το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο για τους χωρισμένους, αλλά είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη περίοδος να ξεπεράσετε τον χωρισμό. Και επειδή σίγουρα θα είστε δύσπιστοι για όσα σας λέμε, απλά ακολουθήστε τον οδηγό επιβίωσης για τον χωρισμό το καλοκαίρι.

1. «Αν δε θες μία, δε θέλω δέκα». Το γνωστό γνωμικό, που στην ουσία εκφράζει την απόλυτα εγωιστική αντίδραση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση που χωρίσετε, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Ξεχάστε τα μηνύματα του τύπου «σε σκέφτομαι ακόμα, μπορεί να χωρίσαμε, αλλά θέλω να είσαι ευτυχισμένος/η. Πώς περνάς;» κ.λπ και άλλα τέτοια ...ικετευτικά, που κυριολεκτικά σας απογυμνώνουν από κάθε ίχνος αυτοεκτίμησης, κλείστε το κινητό σας και αφεθείτε στις χαρές του καλοκαιριού.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρείτε ότι αν είστε... πάνω από ένα τηλέφωνο περιμένοντας και ελπίζοντας, η τύχη σας θα είναι καλύτερη;

2. Η λέξη φίλος σας λέει κάτι; Μήπως μέσα στον έρωτα (που υπενθυμίζουμε έληξε) είχατε αποκοπεί από τους πραγματικά δικούς σας ανθρώπους; Επανασύνδεση τώρα.

Οι σύντροφοι έρχονται και παρέρχονται, οι πραγματικοί φίλοι όμως μένουν, μην το ξεχνάτε. Βγείτε, διασκεδάστε μαζί τους (έστω κάντε την προσπάθεια) και σύντομα θα αναρωτιέστε γιατί χάσατε έστω και μία ώρα από το καλοκαίρι.

3. Κοινωνικοποίηση τώρα. Για να ξαναμπείτε στην «αγορά» του φλερτ, χρειάζεστε σίγουρα χρόνο. Επειδή όμως το καλοκαίρι κάνει τα πάντα να μοιάζουν πιο απλά και εύκολα, ανταποκριθείτε σε κάποιο ενδεχόμενο κάλεσμα. Αν μη τι άλλο, θα σας «ανεβάσει» την αυτοπεποίθηση και θα σας κάνει να αισθανθείτε ξανά ποθητός/η.

4. Μην εγκαταλείπετε. Παραμείνετε επικεντρωμένοι στο στόχο σας, που δεν είναι άλλος από την βελτίωση της δικής σας ψυχολογίας, προκειμένου να ξεπεράσετε τον χωρισμό. Η θάλασσα, οι βόλτες και η συναναστροφή με φίλους είναι εγγυημένη συνταγή.

Πιέστε τον εαυτό σας (ακόμη και αν δεν το θέλετε) να βρίσκεστε με κόσμο, ώστε να ξεχνιέστε. Το μυαλό είναι «ύπουλο» όργανο, που εργάζεται πυρετωδώς υπέρ σας.

5. Θυμηθείτε, το αίσθημα της ελευθερίας και της ανάγκης για περιπέτειες, γέλια και διασκέδαση δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα, εκείνου/ης, που σας πλήγωσε.