Πώς θα βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μακραίνουν γρηγορότερα

pos-tha-boithisete-ta-mallia-sas-na-makrainoun-grigorotera
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Σίγουρα όχι ...τραβώντας τα. Οι πιο επιστημονικές και αποτελεσματικές λύσεις, εδώ.

Εν πρώτοις, έχουμε κακά νέα για τα μαλλιά όλων των γυναικών: «Σχεδόν καμία από τις σύγχρονες -συνήθεις- πρακτικές περιποίησης μαλλιών δεν βοηθά τα θυλάκια των τριχών να παραμένουν υγιή. Και αυτό έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη λάμψη των μαλλιών, όσο και στην αδυναμία τους να διατηρήσουν επαρκή φυσικό όγκο ή στην έλλειψη ισχύος που θα τα οδηγήσει σε μεγάλο μήκος χωρίς να σπάνε», λέει η Dr. Roopal V. Kundu, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, η οποία εξειδικεύεται στις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. 

Η Dr. Kundu εξηγεί: «Στη δεκαετία του ‘70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 το hairstyling κινείτο σε πιο φυσικές φόρμες, κάτι που ευνοούσε την δυνατότητα των μαλλιών να αναπτύσσονται ομαλά και να μακραίνουν όσο επιθυμούσε κανείς χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, με τον ερχομό των σύγχρονων μεθόδων styling στο σπίτι ή στο κομμωτήριο -με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την υψηλή θερμότητα και τα χημικά συστατικά-, τα μαλλιά απώλεσαν σταδιακά την υγεία τους. Ένα κύριο σύμπτωμα αυτών των προβλημάτων που παρακολουθούμε ως γιατροί επί δυο δεκαετίες τώρα, είναι τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες, ενώ η ποιότητα της τρίχας έχει μειωθεί σχεδόν 30% σε σχέση με τριχοσκοπικές μελέτες που έγιναν στις αρχές της νέας χιλιετίας. Αυτό, πέραν των άμεσων κινδύνων στην υγεία και τη λάμψη των μαλλιών, ελαχιστοποιεί την ικανότητα της τρίχας να αναπτυχθεί σε μήκος».

Και τώρα, τα καλά νέα: Η Dr. Kundu, σε πρόσφατο άρθρο της στο επίσημο ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό του Northwestern University, δίνει μερικές βασικές οδηγίες που θα βοηθήσουν τα μαλλιά σας να δυναμώσουν από τη ρίζα και να μπορούν να αποκτήσουν πυκνότερο όγκο και μεγάλο μήκος χωρίς ψαλίδα και σπασίματα. Διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές της ειδικού.

- Δώστε τη δυνατότητα στα θυλάκια των τριχών σας να αναπνέουν ελεύθερα: Οι ρύποι, η λιπαρότητα και τα σκληρά προϊόντα styling μπορούν να φράξουν τα θυλάκια και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της τρίχας. Γι’ αυτό, κάντε συχνά διαλείμματα από τη χρήση προϊόντων φορμαρίσματος ή τις τεχνικές εργασίες στο κομμωτήριο. Επίσης, απαρνηθείτε τις συσκευές στεγνώματος και ισιώματος που παράγουν υψηλή θερμότητα: «Είναι αυτές που υπονομεύουν την ικανότητα των μαλλιών σας να μεγαλώνουν χωρίς σπασίματα», τονίζει η γιατρός. «Ταυτόχρονα, δώστε στα θυλάκια των τριχών σας τη δυνατότητα να λειτουργούν σε υγιές περιβάλλον, πρώτον, φροντίζοντας να μην δένετε σφιχτά τα μαλλιά σας (δημιουργείτε ασφυξία στη δομή της τρίχας), και δεύτερον, αντικαθιστώντας τις βαμβακερές μαξιλαροθήκες με βαμβακερό σατέν, επειδή έχουν πιο απαλή επιφάνεια και επιτρέπουν στα μαλλιά να αναπνέουν καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου», συμπληρώνει.

- Χαρίστε στα μαλλιά σας καλύτερη θρέψη «από μέσα»: Η Dr. Kundu επιμένει πολύ στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και σιδήρου. «Επειδή τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, χρειάζεστε επαρκείς ποσότητες στην ημερήσια διατροφή σας, ειδάλλως οι τρίχες σας θα είναι ξηρές, εύθραυστες και αδύναμες. Αν μάλιστα η διατροφή σας έχει σοβαρή έλλειψη σε κερατίνη (την πρωτεύουσα πρωτεΐνη για υγιή μαλλιά), μπορεί να παρουσιάσετε περιορισμένη ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής ή και τριχόπτωση. Η έλλειψη κερατίνης έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό και να σπάνε πιο εύκολα. Επίσης, κάνει τα νύχια πιο αδύναμα. Το θείο που βρίσκεται στα αυγά, τα όσπρια, τη λαχανίδα και τη σόγια, παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση της κερατίνης. Το ίδιο ισχύει και για ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα», συμβουλεύει η Dr. Kundu και προσθέτει: «Ομοίως, η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό είναι κύρια αιτία τριχόπτωσης, διότι οδηγεί σε αναιμία, η οποία διαταράσσει την παροχή θρεπτικών συστατικών στα τριχοθυλάκια και επομένως παρεμποδίζει τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών. Καλύτερες πηγές σιδήρου για δυνατά μαλλιά που μακραίνουν υγιή, είναι οι ζωικές -κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρια-, επειδή απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό».

- Επενδύστε στα έλαια και τις μάσκες μαλλιών: Η αναδομητική ιδιότητα κάποιων αιθέριων ελαίων βοηθά τα μαλλιά να τραφούν και να γίνουν υγιή και δυνατά, περιορίζοντας στο ελάχιστο το φριζάρισμα. Η Dr. Kundu συστήνει το έλαιο αργκάν, το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο: «Βάλτε λίγες σταγόνες στην παλάμη του χεριού σας και εφαρμόστε το στις ρίζες και στις απολήξεις των τριχών, αφήνοντας το έλαιο να δράσει για 25 λεπτά. Μετά, λουστείτε, ξεβγάλτε και απλώστε conditioner. Στεγνώστε τα μαλλιά σας χωρίς να εφαρμόσετε θερμότητα, τυλίγοντάς τα με μια απαλή πετσέτα για 15 λεπτά».Δώστε ένα ακόμη στήριγμα στην ανάγκη σας για πιο μακριά, υγιή, πλούσια και λαμπερά μαλλιά με μάσκες θεραπείας μαλλιών από φυσικά συστατικά και φυτικές φόρμουλες, που ενυδατώνουν, θρέφουν, τονώνουν και επανορθώνουν τις βλάβες της κατεστραμμένης τρίχας από τη ρίζα έως τις άκρες. «Μια καλή συχνότητα χρήσης μάσκας μαλλιών είναι μία φορά την εβδομάδα», τονίζει η γιατρός.

THE BEAUTY TEAM