Μήπως οι χειρινές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ακμή σας;

mipos-oi-xeirines-thermokrasies-epireazoun-tin-akmi-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Διαβάστε τις επιστημονικές συμβουλές για να έχετε αψεγάδιαστη και ήρεμη επιδερμίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι θερμοκρασίες του χειμώνα επιδεινώνουν την ακμή. Σωστό ή λάθος; Σ’ αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιστήμονες της δερματολογίας και της ενδοκρινολογίας, στο πλαίσιο μελέτης αυτο-αξιολόγησης που διεξήχθη σε 139 άτομα. Στο ένα τρίτο από αυτά, υπήρξαν ενδείξεις επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ακμής το χειμώνα, ένα άλλο τρίτο των εθελοντών ανέφερε επιδείνωση μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δεν φάνηκε καμιά απολύτως μεταβολή ανάλογα με την εποχή. Ωστόσο, κυρίαρχο στοιχείο της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο γαλλικό ιατρικό περιοδικό Dermagazine ήταν το γεγονός ότι πολλά άτομα που έχουν επιδερμίδα με τάση ατελειών αναφέρουν μια αντιληπτή επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Ο Dr. Michael Gfesser, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συγγραφέας της μελέτης Seasonal Variations in the Severity of Acne στο International (Εποχιακές Διακυμάνσεις στη Σφοδρότητα της Ακμής), η ο οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Dermatology, σημειώνει: «Τον χειμώνα, όπως και το καλοκαίρι, το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής βρίσκεται στη ρύθμιση των επιπέδων του σμήγματος, καθώς και στην αποφυγή της μετάδοσης των βακτηρίων που ευθύνονται για την ακμή σε άλλα σημεία του προσώπου. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακμής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να διατηρείτε την επιδερμίδα σας επαρκώς ενυδατωμένη, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ξηρό αέρα, χωρίς να απορυθμίζεται η παραγωγή σμήγματος».

Επίσης, σύμφωνα με τον Dr. Gfesser, η υπερβολική χρήση τονωτικών λοσιόν με αλκοόλη ή παραδοσιακών στυπτικών συστατικών μπορεί να κάνει την επιδερμίδα να αντιδράσει υπερβολικά αρνητικά, παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα για να αντισταθμίσει αυτό που αντιλαμβάνεται σαν ξηρότητα. «Γι’ αυτό, τον χειμώνα, επιλέξτε μια πλούσια κρέμα ημέρας που θα θωρακίσει την επιδερμίδα σας ενάντια στην αφυδάτωση, φροντίζοντας παράλληλα να καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας για να αποφύγετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Πέραν της προσαρμογής του προγράμματος περιποίησής σας στις ιδιαίτερες συνθήκες του χειμώνα, θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας: αποφύγετε τα μη υποαλλεργικά προϊόντα και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με το καυτό νερό στο μπάνιο, καθώς οι μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην ευαίσθητη επιδερμίδα», συμβουλεύει ο ειδικός.

THE BEAUTY TEAM