Γιατί οι δερματολόγοι έχουν παθιαστεί με τη βιταμίνη Ε;

giati-oi-dermatologoi-exoun-pathiastei-me-ti-bitamini-e
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Πρόσφατες έρευνες ανακηρύσσουν την βιταμίνη Ε ως ελιξίριο της νεότητας. Και αυτό είναι μόνο μία από τις σωτήριες ιδιότητές της για το ανθρώπινο δέρμα.

«Η βιταμίνη Ε έχει μελετηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην πειραματική και κλινική δερματολογία, και έχει ήδη δημοσιευθεί ένας μεγάλος αριθμός επίσημων και τεκμηριωμένων αναφορών σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όμως, μόλις πρόσφατα υπήρξε σημαντική πρόοδος στη βασική έρευνα για τη φυσιολογία, τον μηχανισμό δράσης, τη διείσδυση, τη βιομετατροπή και τη φωτοπροστασία της βιταμίνης Ε στο ανθρώπινο δέρμα, χάρη σε μια σειρά ακόμη πιο ενδελεχών ελεγχόμενων κλινικών μελετών, οι οποίες οδήγησαν τους δερματολόγους ερευνητές να παρέχουν ασφαλείς και καλά καθορισμένες δοσολογίες. Αυτό το γεγονός, ώθησε την βιομηχανία καλλυντικών να αναπτύξουν νέες συνθέσεις με βασικό συστατικό τη βιταμίνη Ε για μια σειρά προϊόντων φροντίδας του δέρματος», γράφει σε πρόσφατο άρθρο της στην επιστημονική επιθεώρηση Dermatology News η Dr. Leslie Baumann, μια από τις πιο γνωστές δερματολόγους της Φλόριντα, με σημαντικές περγαμηνές στην επιστημονική έρευνα, τις κλινικές μελέτες και τη συγγραφή ιατρικών βιβλίων που σχετίζονται με το ανθρώπινο δέρμα και την αντιγήρανση.  

Είναι η βιταμίνη Ε «φάρμακο» κατά του καρκίνου; Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε πολλά επιστημονικά (και όχι μόνο) περιοδικά τα τελευταία δυο χρόνια, ανακαλύπτει κανείς ότι η βιταμίνη Ε έχει γίνει η βασική εμμονή των δερματολόγων σε όλο τον κόσμο. Και όχι μόνο για τα οφέλη που χαρίζει στην ενυδάτωση, στην αντηλιακή προστασία και στην αντιγήρανση. «Πειραματικά -προς το παρόν- στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τοπική και η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε έχει ιδιότητες σταθεροποίησης κατά των όγκων, κατά της φωτοπροστασίας και του φραγμού του δέρματος. Και ενώ η τρέχουσα χρήση της βιταμίνης Ε περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στα καλλυντικά, απαιτούνται μερικές ακόμη ελεγχόμενες κλινικές μελέτες για ενδείξεις όπως η ατοπική δερματίτιδα ή η πρόληψη της φωτοκαρκινογένεσης για την αξιολόγηση του κλινικού οφέλους της βιταμίνης Ε», λέει χαρακτηριστικά η Dr. Baumann, αναφερόμενη στην τελευταία έκθεση μετά από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος δερματολογίας στο Northwestern University Medical School του Σικάγου, και .

Τι δεν ξέραμε μέχρι σήμερα για τα οφέλη της βιταμίνης Ε στο ανθρώπινο δέρμα: «Με μια πρώτη ανάγνωση των μελετών, αποκαλύπτεται η εξαιρετικά υψηλή ενυδατική δράση της. Η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό συστατικό, που σημαίνει ότι είναι ικανό να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και να διατηρήσει τα φυσικά λιπίδια, ενώ καταπραΰνει και θεραπεύει το φραγμό του δέρματος», γράφει στο άρθρο της η Dr. Baumann, και προσθέτει ότι ταυτόχρονα αποτελεί και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας ως εξολοθρευτής κάθε βλάβης που καταστρέφει το κολλαγόνο και προκαλεί λεπτές γραμμές ή πρόωρη γήρανση. «Οι ελεύθερες ρίζες είναι ό,τι πιο βλαβερό για το δέρμα. Και δεν μπορείτε πραγματικά να τις αποφύγετε, δεδομένου ότι προέρχονται από καθημερινά πράγματα όπως η ρύπανση, ο καπνός των τσιγάρων, τα χημικά και ο ήλιος. Η βιταμίνη Ε, όμως, είναι σαν ένα αμυντικό υπερόπλο που υπερασπίζεται το δέρμα σας έναντι όλων των ασθενειών που πρέπει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση, προστατεύοντάς το σαν μια αόρατη ασπίδα». Σύμφωνα με την Dr. Baumann, η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και όταν χρησιμοποιείται σε αντηλιακά, είναι σε θέση να βοηθήσει στην αποφυγή της βλάβης από τον ήλιο ακόμα καλύτερα από κάθε άλλο φυσικό συστατικό.Στο ίδιο άρθρο, η ειδικός αναλύει τα συμπεράσματα ερευνών που διενήργησαν ερευνητές δερματολογίας των πανεπιστημίων Jammu και Kashmir της Ινδίας, όπου αποδείχθηκε η σωτήρια δράση της βιταμίνης Ε σε τοπικές θεραπείες κατά του ερεθισμού, της φλεγμονής ή της υπερβολικής χρήσης οξέων και ρετινολών στην επιδερμίδα. «Η βιταμίνη Ε έχει την μοναδική ιδιότητα να κλείνει ουσιαστικά τις ρωγμές για να μειώσει δραστικά τη διαφυγή υγρασίας, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο και σταθερό. Συνδυαστικά με τη  βιταμίνη C, πολλαπλασιάζονται οι αντιγηραντικές άμυνες της επιδερμίδας, προστατεύοντας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες ενώ προάγει την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Βοηθούν επίσης στο να ελαχιστοποιούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, και να ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, που σημαίνει ομαλότερη, φωτεινότερη, σταθερότερη επιδερμίδα», τονίζει η Dr. Baumann, προσθέτοντας: «Από μόνη της, η βιταμίνη Ε είναι η ανερχόμενη σούπερ σταρ της νεότητας και της υγείας της επιδερμίδας σας, αλλά όταν συνδυαστεί με την βιταμίνη C, οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις και των δύο δημιουργούν ένα πραγματικά κολοσσιαίο γεγονός για την αντιστροφή των βλαβών των κυττάρων της επιδερμίδας. Ιδανικά, βρείτε έναν ορό με βιταμίνες C και E μαζί, αλλά μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να τοποθετήσετε μια ενυδατική κρέμα πάνω από έναν ορό ή ένα λάδι πάνω από μια ενυδατική κρέμα ή απλώς να κρατήσετε τον ορό της βιταμίνης Ε την νύχτα και να χρησιμοποιήσετε τον ορό με  βιταμίνη C το πρωί».

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM