Εσείς τρώτε λιναρόσπορο;

linarosporos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, ειδικά για vegan και για όσους δεν καταναλώνουν ψάρια και ιχθυέλαιο, ο λιναρόσπορος πρέπει να μπαίνει στη διατροφή μας καθημερινά.

Ο λιναρόσπορος φημίζεται για τα Ω-3 λιπαρά οξέα (άλφα-λινολενικό οξύ) του, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δύο κουτάλια της σούπας περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών), ενισχύοντας κατά πολύ μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τους καρπούς. 

Συγκεκριμένα, ο σπόρος αυτός περιέχει λιγνάνες σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση, αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων.

Τα ωμέγα-3 που συναντάμε στον λιναρόσπορο ευεργετούν την καρδιά μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το έντερο και το δέρμα. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, κυρίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών.

Ακόμη, η κατανάλωσή του συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου και η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας.

Το μεγαλύτερο όφελος του λιναρόσπορου, όμως, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του μας προστατεύει από τυχόν ασθένειες.

Προσθέστε λιναρόσπορο στη βρόμη, τα smoothies, τα αρτοποιήματα, τις σαλάτες, ακόμη και το κοτόπουλο ή το ψάρι σας και προτιμήστεαντί να τον αγοράζετε τριμμένο, να τον τρίβετε εσείς για να μην χάνει τη διατροφική του αξία.