Η κατάλληλη φροντίδα της επιδερμίδας σας μετά το γυμναστήριο

i-katallili-frontida-tis-epidermidas-sas-meta-to-gumnastirio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Συμβουλές άμεσης επιδιόρθωσης και ανάκαμψης της επιδερμίδας σας μετά από μια έντονη προπόνηση.

Αγαπάτε τη γυμναστική -και πολύ καλά κάνετε. Ωστόσο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα της επιδερμίδας σας πριν, ανάμεσα και μετά από μια προπόνηση: κοκκινίλες, ξηρότητα, υπερβολική λιπαρότητα, φωτογήρανση. Είναι όλα αυτά φυσιολογικά; H Dr. Robyn Gmyrek, μια από τις κορυφαίες δερματολόγους σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του New York Magazine, εξηγεί: «Ένα κόκκινο πρόσωπο μετά τη γυμναστική είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ασκείστε, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος διαστέλλονται με ταχύτερο ρυθμό, και τα τριχοειδή αγγεία προσπαθούν να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο στους μύες που γυμνάζετε, ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρουν τη θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος, για να προστατέψουν τον οργανισμό απ’ την υπερθέρμανση. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόσωπό σας μπορεί να φαίνεται πιο κόκκινο, περισσότερο λιπαρό ή πιο ξηρό απ’ το συνηθισμένο». Ωστόσο, η Dr. Gmyrek έχει τις λύσεις:

 Κοκκινίλες, σπυράκια και ακμή: «Αν ακολουθείτε τακτικά τάξεις αερόμπικ ή προπονήσεις με έμφαση στο τρέξιμο και το spinning, η αναψοκοκκινισμένη επιδερμίδα είναι λογικό φαινόμενο. Φροντίστε πριν, να έχετε βάλει στο ψυγείο του σπιτιού σας μια μάσκα που να περιέχει αγγούρι ή αλόη βέρα -και τα δυο, εξαιρετικά αντίδοτα στην κοκκινίλα». Όμως, εάν είστε επιρρεπής στην ροδόχρου ακμή, το πρήξιμο και τα εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος μετά την άσκηση, θα κατευναστούν με μια μάσκα γιαουρτιού. «Ανακατέψτε καλά ένα κουτάλι γιαούρτι και ένα κουτάλι μέλι και απλώστε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα για 10 λεπτά πριν το ξεβγάλετε», συμβουλεύει η Dr. Gmyrek, προσθέτοντας: «Τα σπυράκια που προκαλούνται από τον ιδρώτα μπορεί να είναι αποτέλεσμα λιπαρότητας, βακτηρίων και νεκρών κυττάρων σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και τους φραγμένους πόρους. Ένα απλό μέτρο πρόληψης είναι να αφαιρείτε τελείως το μακιγιάζ πριν γυμναστείτε. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιείτε τη δική σας πετσέτα, και μόλις επιστρέψετε σπίτι χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό για να απομακρύνετε ιδρώτα, βακτήρια, τοξίνες και έλαια που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνειά της επιδερμίδας. Αναζητήστε ήπια προϊόντα καθαρισμού σε μορφή τζελ, εμπλουτισμένα με ενυδατικά συστατικά και με χαμηλό pH, που δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα, αποφεύγοντας τις τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα, μενθόλη ή αμαμελίδα. Ιδανικό συστατικό είναι το έλαιο tea tree».
Ξηρότητα και φωτογήρανση: Η προπόνηση στην πισίνα κλέβει τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας σας έχοντας ως αποτέλεσμα την ξηρότητα, εξαιτίας του χλωρίου. Η Dr. Gmyrek συμβουλεύει: «Εάν συνηθίζετε να πλένετε την επιδερμίδα σας με αφρώδη προϊόντα, αντικαταστήστε τα με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού, επειδή έχει πιο κρεμώδη σύνθεση και είναι σχεδιασμένο να θρέφει την επιδερμίδα ενώ απομακρύνει τους ρύπους. Επιπλέον, ενυδατωθείτε από μέσα προς τα έξω πίνοντας πολύ νερό πριν και μετά την κολύμβηση».

Εάν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο, η Dr. Gmyrek, τονίζει: «Φοράτε SPF, ακόμη και αν η προπόνησή σας στη φύση γίνεται κάτω από σύννεφα. Η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) προκαλεί απώλεια της ενυδάτωσης του δέρματος, δημιουργία ελευθέρων ριζών οξυγόνου, απενεργοποίηση των προστατευτικών αντιοξειδωτικών ενζύμων και τη διέγερση παραγωγής καταβολικών ενζύμων Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οξειδωτική αλλοίωση των πρωτεϊνών που απαρτίζουν τον δερματικό συνδετικό ιστό, την καταβολική διάσπαση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, την οξείδωση, καταστροφή και συσσώρευση των λιπιδίων του δέρματος με ταυτόχρονη δημιουργία προ φλεγμονωδών σημάτων και τη δημιουργία προϊόντων γλυκοζυλίωσης. Όλα τα παραπάνω φαινόμενα, εκτός από την αλλοίωση της δομής του δέρματος, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και άλλων διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος, όπως είναι οι φωτοαλλεργίες».

THE BEAUTY TEAM