Ποιος «κλέβει» την ενέργειά μας;

poios-klebei-tin-energeia-mas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Μπορεί το καλοκαίρι να μοσχοβολάει θάλασσα και παιχνίδια στην παραλία, αλλά για όσους δεν έχουν την τύχη να πάνε διακοπές (τουλάχιστον ακόμα) η ατονία είναι σύνηθες φαινόμενο. Ποιος «κλέβει» την ενέργειά μας;

Μα πόσοι υδατάνθρακες πια;

Μπορεί το junk food να είναι ένας «επίγειος παράδεισος» της γεύσης, όμως γνωρίζετε ότι σε αυτό οφείλεται η κούραση που νιώθετε πολλές φορές; Το σώμα σας καταναλώνει πολλή ενέργεια για να επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες, που περιέχουν οι έτοιμες τροφές, πράγμα που σημαίνει, ότι αφού τους καταναλώσετε, νιώθετε κούραση, η οποία συνήθως συνοδεύεται από τάση υπνηλίας.

Η καλύτερη λύση σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι να «πάρετε» έναν υπνάκο, δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα σας να αναπληρώσει τη χαμένη σας ενέργεια. Εναλλακτικά, προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έλλειψη άσκησης

Εάν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να ασκείται, τότε σίγουρα θα δείτε την «ενέργειά» σας να σας εγκαταλείπει τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ασκηθείτε λίγο παραπάνω. Το μυστικό για να μην κουράζεστε, είναι να προπονείστε σε τακτική βάση.

Όταν ο οργανισμός σας συνηθίζει να ασκείται, απελευθερώνει ενδορφίνες για να χτίσει μυς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχετε τη δύναμη και την αντοχή να κάνετε περισσότερα, χωρίς να νιώθετε κόπωση και εξάντληση, τόσο εύκολα.

Ζζζζζζζζζ...

Ο ύπνος είναι σημαντικός, όχι μόνο επειδή προσφέρει ισορροπία στον οργανισμό αλλά επιπλέον, δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στο σώμα να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια, που σπαταλήσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τον λόγο αυτό, σιγουρευτείτε ότι αφιερώνετε περίπου ένα 8ωρο για τον βραδινό σας ύπνο.

Ένα μικρό μυστικό για να ξυπνάτε κάθε πρωί γεμάτοι ενέργεια είναι να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Προσέξτε το πρωινό σας

Εάν σας αρέσει να τρώτε ένα «γλυκό» πρωινό, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε για χάρη της ενέργειάς σας. Τα κέικ και τα muffins μπορεί να σας δίνουν «ενεργειακή» ώθηση στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά δυστυχώς αυτό δε διαρκεί για πολύ.

Για να μπορέσετε να έχετε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας, προτιμήστε ένα πρωτεϊνούχο «αλμυρό» πρωινό, για παράδειγμα ένα πρωινό με βραστά αυγά ή ψωμί και άπαχη γαλοπούλα, θα σας χαρίσει όλη τη διάθεση που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στην απαιτητική καθημερινότητα.

Καφές αλλά με μέτρο

Η αγαπημένη συνήθεια του πρωινού καφέ, είναι ευεργετική μόνο όταν την ακολουθείτε με μέτρο. Αντίθετα, στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης, ο καφές μπορεί να δράσει ανασταλτικά «κλέβοντας» την ενέργειά σας.

Η κατανάλωση καφέ αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης στον οργανισμό. Εάν όμως συνεχίσετε να πίνετε καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αποτέλεσμα θα είναι να μειώσετε και τις δύο αυτές ορμόνες, προκαλώντας στην ουσία εξάντληση και κόπωση. Μία κούπα καφέ και άφθονο νερό είναι, κατά τους ειδικούς, ό,τι καλύτερο για να εντείνετε την ενέργειά σας.

Πόσα φρούτα είπαμε;

Δεν αποτελεί έκπληξη, που οι περισσότεροι διατροφολόγοι προτείνουν να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και αυτό, όχι μόνο για να ωφελήσετε την υγεία σας, αλλά επιπλέον για να εξασφαλίσετε την απαιτούμενη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, που χρειάζεται ο οργανισμός ημερησίως, προκειμένου να έχει ενέργεια.

Για παράδειγμα, μία διατροφή με χαμηλά ποσοστά μαγνησίου, οδηγεί σε μόνιμη υπνηλία, ενώ αντίθετα η κατανάλωση πράσινων λαχανικών εγγυάται ενέργεια στο maximum.

Και φυσικά το άγχος

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς το άγχος, σε ελεγχόμενα επίπεδα, μπορεί να είναι δημιουργικό, το υπερβολικό στρες είναι ικανό να σας κουράσει. Το μυαλό χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια όταν είστε στρεσαρισμένοι, προκαλώντας στην ουσία μία «έκρηξη» αδρεναλίνης, η οποία σύντομα εξαντλείται, αφήνοντάς σας κατάκοπους.

Επειδή, όμως είναι δύσκολο να εξαλείψετε παντελώς από τη ζωή σας το άγχος, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές και ασκήσεις (π.χ γιόγκα, βαθιές ανάσες κ.λπ), που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετριάσετε το άγχος σας, διατηρώντας την ενέργειά σας σε …δημιουργικά επίπεδα.