Τι να φάτε για έντερο ρολόι;

kefir
ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Όταν το έντερο... μπλοκάρει, το κεφίρ μπορεί να δώσει τη λύση.

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα, το οποίο προκύπτει από τη ζύμωση οποιουδήποτε τύπου γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ, που σημαίνει ότι αφορά και όσους ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς μπορεί να προκύψει και από φυτικό γάλα. Λόγω των προβιοτικών του φαίνεται να ευεργετεί την υγεία του εντέρου, αντιμετωπίζοντας το φούσκωμα, τους κοιλιακούς πόνους και τη δυσκοιλιότητα, καθώς βοηθά στην ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία φαίνεται να συνδέεται με ανισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Βρίσκεται, μάλιστα, στην κορυφή της λίστας των υπερτροφών, τόσο για την υγεία του εντέρου, όσο και για τη γενικότερη υγεία και είναι πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη, με ιστορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να γιατρέψει τα πάντα, από φυματίωση μέχρι στομαχικές διαταραχές. Λόγω του ότι περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (προβιοτικά), βοηθάει στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και είναι εύκολο να περάσει στην πέψη, αφού έχει μικρότερη πέτσα από το γιαούρτι.

Πολλοί από αυτούς που το καταναλώνουν αναφέρουν βελτίωση στο φούσκωμα, τους κοιλιακούς πόνους και τη δυσκοιλιότητα, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να χρησιμεύσει και στην επούλωση πληγών, στα έλκη στομάχου, στην παλινδρόμηση των βρεφών και σε άλλες παθήσεις.