Ο οριστικός οδηγός για την πρόληψη της ξηροδερμίας

o-oristikos-odigos-gia-tin-prolipsi-tis-ksirodermias
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ένας κορυφαίος δερματολόγος εξηγεί τους τρόπους για διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και απαλό κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα.

Εάν αισθάνεστε αυτό τον καιρό ότι το δέρμα σας έχει αρχίσει να τραβάει και να τσούζει, δεν είστε οι μόνες. Και η αιτία δεν είναι άλλη από τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Το πολύ ξηρό και ευαίσθητο στην τριβή δέρμα δεν είναι δικό σας λάθος. Στην πραγματικότητα συμβαίνει μια πρόσκαιρη διαδικασία στο δέρμα σας που μοιάζει με φαύλο κύκλο, όπου ο συνδυασμός ξηρού και παγωμένου αέρα στους εξωτερικούς χώρους και του πολύ θερμού “μικροκλίματος” στο σπίτι ή στο γραφείο, αποσυντονίζει την ομαλή λειτουργία του δέρματος», λέει ο Dr. David Leffell, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale, και συγγραφέας του βιβλίου Ο Οριστικός Οδηγός για τη Φροντίδα Ολόκληρου του Δέρματος για μια Ζωή.

Ο Dr. Leffell εξηγεί: «Το ανώτατο στρώμα του δέρματός σας ονομάζεται κεράτινη στιβάδα και αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες χάρη στα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τη φυσική υγρασία, που το καθιστούν ανθεκτικό. Ωστόσο, τους χειμερινούς μήνες το λιπιδικό τμήμα της επιδερμίδας αφαιρείται ραγδαία, οδηγώντας σε ξηρότητα, υψηλή ευαισθησία, εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα, με βασική αίσθηση το τράβηγμα, το σπάσιμο και το τσούξιμο».Το καλύτερο σχέδιο άμυνας σας ενάντια στο ξηρό δέρμα είναι να αξιολογήσετε εκ νέου την περιποίηση που κάνετε στην επιδερμίδα σας: Η εξεύρεση τρόπων για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και ισορροπημένο το χειμώνα, καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας; Να πίνετε περισσότερο νερό; Τι γίνεται με τα συμπληρώματα, τις κρέμες προσώπου και τα γαλακτώματα σώματος; Εδώ, ο Dr. Leffell ξετυλίγει το κουβάρι και δίνει τις επιστημονικές συμβουλές του, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε γρήγορα το ξηρό και σκασμένο δέρμα σας.

- Οι «βαριές» ενυδατικές δεν είναι πάντα σίγουρο ότι διεισδύουν στο δέρμα σας: Μπορείτε να έχετε ακριβώς ότι χρειάζεστε με ένα ελαφρύ gel με υαλουρονικό οξύ. Πείτε επίσης «ναι» σε ενυδατικές κρέμες με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε νερό και συστατικά που ευνοούν την παροχή υγρασίας στα κύτταρα της επιδερμίδας, ενισχύοντας πριν τη δράση τους, με ένα ενυδατικό serum.

- Τα σαπούνια και τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού  ή μπάνιου μπορεί να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματός σας: Όταν το δέρμα είναι ήδη «σκασμένο» και ερεθισμένο, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να απομακρύνετε την ελάχιστη υγρασία που έχει απομείνει κατά τον καθαρισμό. Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου και σώματος, που θα σας βοηθήσει να διατηρείτε το δέρμα καθαρό και κατάλληλα ενυδατωμένο.

- Μην αφήνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να χειροτερεύουν την κατάσταση: Το στεγνό βούρτσισμα που θα εφαρμόσετε με ήπιες κινήσεις σε όλο το σώμα πριν μπείτε στο ντους, βοηθά στο να χαλαρώσει το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας και να αναπνεύσει καλύτερα, χωρίς νεκρά κύτταρα του δέρματος. Ξεκινήστε το «βούρτσισμα» των νεκρών κυττάρων από τις φτέρνες, συνεχίστε στα πόδια, ανεβείτε στους μηρούς, στην κοιλιά και στους γλουτούς και ολοκληρώστε μέχρι τα άκρα των χεριών.

- Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό: Αυτό ισχύει και για τον καθαρισμό του προσώπου αλλά και του σώματος. Μπορεί το καυτό νερό να έχει πολύ χαλαρωτική αίσθηση όταν έξω κάνει κρύο, όμως το μόνο που καταφέρνετε είναι να ξηραίνετε ακόμη περισσότερο το δέρμα σας. Προτιμήστε χλιαρό προς ζεστό νερό, ενώ για τον καθαρισμό προσώπου προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό γενικότερα, επιλέγοντας γαλακτώματα καθαρισμού ή ήπιες λοσιόν.

- Μην ξεχνάτε το τριχωτό της κεφαλής σας: Είναι κι αυτό δέρμα και υπάρχουν σημαντικά οφέλη στην απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής όταν λούζεστε, ειδικά εάν το κεφάλι σας ξεφλουδίζει. Μία φορά την εβδομάδα, κάντε βαθύ καθαρισμό χρησιμοποιώντας μια βούρτσα απολέπισης για να καθαρίσετε τυχόν συσσώρευση προϊόντος που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή φαγούρα στο κεφάλι σας.

- Καταναλώνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα: Η ανακατασκευή της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα μας με ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε απώλεια υγρασίας από μέσα προς τα έξω. Θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με αυτό που εφαρμόζετε στο εξωτερικό για μια ολιστική προσέγγιση ενυδάτωσης.

THE BEAUTY TEAM