Αυγά και διατροφική ασφάλεια

auga-kai-diatrofiki-asfaleia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά με τα ωμά αυγά, για την πρόληψη τροφικών ασθενειών που οφείλονται στην ανάπτυξη βακτηριδίων.

Τα αυγά είναι μια ιδιαίτερα αγαπημένη τροφή και βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Πολλοί συνηθίζουν να τα τρώνε για πρωινό, είτε να τα χρησιμοποιούν ως συστατικό σε πολλές συνταγές. Επίσης τα αυγά, βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι αναγκαία για κάθε ισορροπημένη διατροφή.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά με τα ωμά αυγά, για την πρόληψη τροφικών ασθενειών που οφείλονται στην ανάπτυξη βακτηριδίων.

Μερικά ωμά αυγά μεταφέρουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη λοίμωξη του πεπτικού συστήματος που ονομάζεται σαλμονέλωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κράμπες στην κοιλιά και η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί από 12 ώρες έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων αυγών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, αλλά τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο, διότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος, ακόμα και να αποτελέσει αιτία θανάτου.

Δεν είναι δυνατόν να διακρίνουμε τα μολυσμένα με σαλμονέλα αυγά, απλά από την όψη τους ή τη μυρωδιά τους. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζουμε όλα τα ωμά αυγά, ως εν δυνάμει φορείς βακτηρίων και να ακολουθούμε τις κατάλληλες πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι οργανισμοί τροφίμων συμβουλεύουν να διατηρούμε τα αυγά στο ψυγείο, να τα μαγειρεύουμε μέχρι ο κρόκος να είναι σταθερός και επίσης να μαγειρεύουμε καλά τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά.

Η υιοθέτηση πρακτικών για την αποφυγή ασθενειών που προέρχονται από τα αυγά, ξεκινά από το super market και συνεχίζεται στην κουζίνα μας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα.

Ωμά αυγά

Μεταχειριστείτε τα αυγά και τα προϊόντα αυγών με ασφάλεια, για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης. Επιλέξτε τα ωμά αυγά που συντηρούνται στο ψυγείο και μην αγοράζετε αυγά που πωλούνται στο δρόμο ή σε υπαίθριες αγορές, εκτός αν είναι αποθηκευμένα σε θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου.

Ανοίξτε το κουτί για να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι καθαρά και τα κελύφη τους δεν είναι ραγισμένα. Προϊόντα αυγών που πωλούνται σε υγροποιημένη, αποξηραμένη ή κατεψυγμένη μορφή, θα πρέπει να είναι παστεριωμένα, ώστε να μην κινδυνεύουν από σαλμονέλα.

Επίσης, ο τρόπος που αποθηκεύονται τα αυγά και χρησιμοποιούνται στο σπίτι, επηρεάζει το θέμα της ασφάλειας τροφίμων. Ίχνη σαλμονέλας μπορεί να βρεθούν στο κέλυφος των αυγών, ώστε το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά το χειρισμό τους, προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση μικροοργανισμών στο μαγειρεμένο τρόφιμο. Παρόλα αυτά, το κέλυφος των αυγών δεν θα πρέπει να πλένεται, καθώς είναι καλυμμένο με μια προστατευτική στοιβάδα, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να εισβάλουν στο εσωτερικό μέσω πόρων του κελύφους. Εάν τα αυγά είναι λερωμένα και χρειάζεται να πλυθούν, συστήνεται άμεση χρήση τους.

Τα ωμά αυγά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψετε ή να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές. Κρατήστε τα στις συσκευασίες τους ή βάλτε τα στις αντίστοιχες θέσεις του ψυγείου, για να μειώσετε την πιθανότητα να σπάσουν. Τα ωμά αυγά μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο ψυγείο για έως και τρεις εβδομάδες. Τα ξηρά προϊόντα αυγών μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα σφραγισμένο δοχείο που μετά το άνοιγμά του, θα πρέπει να καταψύχεται.

Μαγείρεμα

Όταν έρθει η ώρα να μαγειρέψετε τα αυγά σας, βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες μαγειρέματος, ο εξοπλισμός, τα σκεύη και τα χέρια σας είναι καθαρά. Κρατήστε τα ωμά αυγά μακριά από τα μαγειρεμένα ή τα έτοιμα για σερβίρισμα τρόφιμα για την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης. Μη γλείφετε τα κουτάλια και μην τρώτε ωμή ζύμη ή ζύμη που γίνεται με ωμά αυγά. Βράστε τα αυγά μέχρι και τα ασπράδια και οι κρόκοι, να είναι σταθερά. Ψήστε τις πίτες, τις τάρτες, τα κέικ και κάθε φαγητό που περιέχει αυγά, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. Αν οι συνταγές απαιτούν ωμά ή μαγειρεμένα αυγά ως μέρος του τελικού προϊόντος, φροντίστε να επιλέξετε τα αυγά που έχουν υποστεί επεξεργασία κατά της σαλμονέλας ή παστεριωμένα προϊόντα αυγών.

Για τα μαγειρεμένα αυγά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις τυπικές διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων και είτε να τα κρατήσετε ζεστά μέχρι να τα σερβίρετε (πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου), είτε να τα αποθηκεύσετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου). Όταν φάτε, βάλτε στο ψυγείο τα μαγειρεμένα αυγά που έμειναν, αμέσως. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο με ασφάλεια για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αν φτιάξετε σάντουιτς ή κάποιο άλλο φαγητό με αυγά, θα πρέπει να το συσκευάσετε σε παγωμένη τσάντα ή να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του γεύματος. Τα κατεψυγμένα αυγά και προϊόντα αυγών, μπορούν να διατηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου για μέχρι ένα έτος. Αποψύξτε προϊόντα αυγών με ασφάλεια στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.