Οι τροφές που ενυδατώνουν

oi-trofes-pou-enudatonoun

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το καλοκαίρι, η ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση, είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι το χειμώνα. Το καλό είναι ότι αν μάθουμε να «ακούμε» το σώμα και τον οργανισμό μας, θα γνωρίζουμε και πότε μας ζητάει νερό και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.

Το λένε και οι ειδικοί που προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν καταφέρνουν να πίνουν τόσο. Το σημαντικότερο είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει εναλλακτική και η ενυδάτωση του οργανισμού, επιτυγχάνεται όχι μόνο με το νερό, αλλά και από πολλές τροφές. Το λένε και τα ποσοστά: το 20% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης νερού, λαμβάνεται από στέρεες τροφές και κυρίως από φρούτα και λαχανικά.

Δείτε λοιπόν τις τροφές που μπορείτε να φάτε αντί για… νερό.

Αγγούρι

Περιεκτικότητα σε νερό: 96.7%

Το αγγούρι, είναι δικαιωματικά πρώτο στη λίστα, αφού έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από όλες τις τροφές. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ιδανικό, είναι ότι τρώγεται εύκολα, είτε μέσα σε σαλάτες, με χούμους, σε μπαστουνάκια με αλάτι και λίγο ξύδι ή ακόμα και σε σούπα. Όλες οι σούπες ενυδατώνουν, αλλά το καλοκαίρι είναι δύσκολο να τις τρώμε ζεστές. Δοκιμάστε όμως μια κρύα σούπα με αγγούρι, άπαχο γιαούρτι και μέντα και με αυτό τον τρόπο και θα δροσιστείτε και θα ενυδατωθείτε και θα χορτάσετε.

Σέλερι

Περιεκτικότητα σε νερό: 95.4%

Ο αστικός μύθος που θέλει το σέλερι να έχει «αρνητικές θερμίδες», δεν ισχύει ακριβώς, αλλά περίπου. Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πολύ λίγες θερμίδες (6 θερμίδες ο κάθε βλαστός), ενώ οι φυτικές ίνες μαζί με το νερό, μας χορταίνουν, μειώνοντας ταυτόχρονα και την όρεξη. Τέλος, είναι πολύ θρεπτικό, αφού εκτός από το απαραίτητο νερό, περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και K και είναι και φυσικό φάρμακο για τις καούρες του στομάχου.

Ραπανάκια

Περιεκτικότητα σε νερό: 95.3%

Τα ραπανάκια, αν και δεν τα τρώμε συχνά, θα έπρεπε να είναι ένα από τα κύρια συστατικά στις καλοκαιρινές μας σαλάτες. Η ελαφρώς πικάντικη γεύση τους, το έντονο χρώμα τους, τα αντιοξειδωτικά που προσφέρουν και το νερό που περιέχουν, τα κάνουν ιδανική τροφή για το καλοκαίρι. Η τραγανιστή τους υφή δίνει «χαρακτήρα» στις καλοκαιρινές σαλάτες, μαζί με το λάχανο, τα καρότα, τα ψιλοκομμένα φουντούκια και το μαϊντανό, λίγο λεμόνι, λάδι και αλατοπίπερο.

Ντομάτες

Περιεκτικότητα σε νερό: 94.5%

Οι ντομάτες, είναι ήδη στην καθημερινή διατροφή μας, οπότε δε χρειάζονται ιδιαίτερη διαφήμιση. Είτε στις σαλάτες, είτε στις σάλτσες, είτε είναι ντοματάκια, είτε πομοντόρο, είναι εξαιρετικά ενυδατικές και το καλύτερο συνοδευτικό για τις καλοκαιρινές οινοποσίες, μαζί με λίγη μοτσαρέλα και μερικά φυλλαράκια βασιλικό.

Πράσινες πιπεριές

Περιεκτικότητα σε νερό: 93.9%

Οι πιπεριές όλων των χρωμάτων έχουν πολύ νερό στη σύστασή τους, αλλά οι πράσινες έχουν το περισσότερο, ενώ διατηρούν τις ίδιες θρεπτικές αξίες και αντιοξειδωτικά με τις πιο γλυκές και περισσότερο χρωματιστές ποικιλίες. Μαζί με τις ντομάτες είναι πολύ καλή επιλογή για συνοδευτικό ή ορεκτικό ή αν το βράδυ η πείνα δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε, δοκιμάστε μια τραγανιστή πιπεριά και κοιμηθείτε… ενυδατωμένοι.

Κουνουπίδι

Περιεκτικότητα σε νερό: 92.1%

Μπορεί να το έχετε αποκλείσει από τη διατροφή σας επειδή σας μυρίζει «κάπως» όταν το μαγειρεύετε, αλλά κάνετε μεγάλο λάθος. Πρώτον γιατί δε χρειάζεται να το μαγειρέψετε για να το φάτε, αφού τρώγεται και ωμό και δεύτερον γιατί είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον… αγώνα του οργανισμού ενάντια στην χοληστερίνη και τον καρκίνο. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε αντί για φιστίκια με το κρασί σας, τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού με αλάτι και λεμόνι.

Καρπούζι

Περιεκτικότητα σε νερό: 91.5%

Μπορεί να μην είναι στην πρώτη θέση της λίστας, αλλά είναι δημοφιλέστερο από όλα τα προηγούμενα. Το καρπούζι, όχι μόνο περιέχει πολύ νερό, αλλά και μπόλικο λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τον καρκίνο και εντοπίζεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Το καρπούζι μάλιστα έχει –σχεδόν- τετραπλάσια ποσότητα λυκοπενίου από τις ντομάτες.

Σπανάκι

Περιεκτικότητα σε νερό: 91.4%

Το σπανάκι, αν και όχι τόσο διάσημο όσο η ρόκα, ταιριάζει πολύ σε σάντουιτς και σαλάτες. Είναι πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και βέβαια, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Φράουλες

Περιεκτικότητα σε νερό: 91 %

Όλα τα μούρα συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά οι ζουμερές φράουλες είναι οι καλύτερες από όλη την οικογένεια των μούρων. Είτε σκέτες, είτε μέσα σε χυμό, μαζί με γιαούρτι ή με τη σαμπάνια, είναι το καλύτερο γλυκό της φύσης!

Μπρόκολο

Περιεκτικότητα σε νερό: 90.7%

Όπως το κουνουπίδι, έτσι και το ωμό μπρόκολο, κάνει μια σαλάτα πιο τραγανή, εκτός από τις έξτρα φυτικές ίνες, το κάλιο, τη βιταμίνη Α και τη βιταμίνη C που προσφέρει. Μπορεί λοιπόν, να μην έχει τόσο νερό όσο το κουνουπίδι και μπορεί να μυρίζει το ίδιο με το κουνουπίδι όταν βράζεται, αλλά έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία και είναι το μοναδικό λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών που περιέχει τη σουλφοραφάνη, ένωση που προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου.

Γκρέιπφρουτ

Περιεκτικότητα σε νερό: 90.5%

Τα γκρέιπφρουτ είναι θαυματουργά. Όχι μόνο ρίχνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια αλλά αδυνατίζουν, μειώνουν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα και περιορίζουν την όρεξη. Μήπως να μην τα προσπεράσετε την επόμενη φορά στο μανάβικο;

Μίνι καρότα

Περιεκτικότητα σε νερό: 90.4%

Μπορεί να μην το περιμένατε και ούτε να το φανταζόσασταν, αλλά τα μίνι καρότα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό από ό,τι τα καρότα κανονικού μεγέθους. Το μέγεθος τους τα κάνει το τέλειο σνακ για τη δουλειά ή τις εξωτερικές δουλειές και ακόμα και δεν σας αρέσουν σκέτα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε είτε με χούμους, είτε με οποιαδήποτε άλλη σος σας ταιριάζει.

Πεπόνι Cantaloupe

Περιεκτικότητα σε νερό: 90.2%

Το πεπόνι της κατηγορίας cantaloupe, έχει περισσότερο νερό από το κοινό πεπόνι και για την ακρίβεια το ένα τέταρτο από αυτό περιέχει μόνο 50 θερμίδες και το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης των βιταμινών Α και C.

Το πεπόνι cantaloupe μπορεί να εκτελέσει και χρέη επιδόρπιου, αφού είναι πολύ γλυκό και αν βαριέστε να το τρώτε συνέχεια σκέτο, βάλτε το στο μπλέντερ με γιαούρτι και χυμό φρούτων, παγώστε το και απολαύστε το τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού, όταν το περίπτερο με τα παγωτά μοιάζει να είναι πολύ μακριά.