Τρεις υγιεινές τροφές που ακόμα δεν έχετε δοκιμάσει

mauro-skordo
ΤΡΙΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μια διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι χρειάζεστε για ισορροπία στη διατροφή σας. Ήρθε, όμως,η ώρα να ξεφύγετε λίγο από τα καθιερωμένα και να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις, για πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών, με 3 τροφές που σίγουρα δεν έχετε βάλει ακόμη στο πιάτο.

Μαύρο σκόρδο
Οι μαύρες τροφές, από το ρύζι, μέχρι τα ζυμαρικά και τα ψωμάκια για μπέργκερ, μπήκαν στη ζωή μας τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτές, δοκιμάστε το μαύρο σκόρδο που είναι ουσιαστικά το συμβατικό άσπρο σκόρδο, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Όπως ίσως ξέρετε, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι άκρως ευεργετικές για το έντερο, ενώ το συγκεκριμένο έχει χαμηλότερη αλισίνη από το φρέσκο σκόρδο -ουσία στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική και δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου. Αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τους όγκους και περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνη. Όσον αφορά τη γεύση είναι πιο γλυκό και λιγότερο καυτερό, ενώ οι περισσότεροι το συνιστούν ψητό.

Φύλλα μπρόκολου
To μπρόκολο είναι το λαχανικό που έχει κερδίσει την προσοχή μας ως πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου, μεταξύ άλλων. Το λάθος μας, όμως, είναι ότι πετάμε τα φύλλα του. Στην πραγματικότητα, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, C και (ειδικά) Κ, ενώ μας παρέχουν ασβέστιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μαγειρεύονται όπως και το σπανάκι, η λαχανίδα και άλλα πράσινα λαχανικά ή μπορείτε να το προσθέσετε ωμά στη σαλάτα και στα smoothies σας.

Παπάγια
Η εξωτική παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών, ενώ περιέχει και παπαΐνη, ένα ισχυρό ένζυμο που συμβάλλει στην πέψη, βοηθώντας τον οργανισμό να διασπάσει και να απορροφήσει την πρωτεΐνη. Μπορείτε να την καταναλώσετε ωμή ή σε επιδόρπια και smoothies κι αν είναι ακόμη άγουρη (πράσινη), γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται σαν λαχανικό.