Ωφέλιμες τροφές για κάθε μέρος του σώματος

ofelimes-trofes-gia-kathe-meros-tou-somatos

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Το να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή, είναι ίσως πιο εύκολο απ' όσο νομίζουμε: Απλά επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές, για κάθε μέρος του σώματός μας.

Για να λειτουργεί το σώμα μας σωστά σε καθημερινή βάση, πρέπει να τρώμε. Αλλά αυτό είναι μόνο το μισό… μυστικό. Εάν επιλέγουμε τροφές που δεν προωθούν την καλή υγεία, το σώμα μας δεν θα λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα και οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες μπορεί να αυξάνονται. Οι καλύτερες τροφές για το σώμα μας, είναι αυτές που μας προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Πεπόνι και εσπεριδοειδή για το στήθος

Γιατί: Γνωρίζουμε ότι υπάρχει λόγος που το στήθος μοιάζει με τα πεπόνια! Τα πορτοκάλια και τα πεπόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια πλούσια σε βιταμίνη C διατροφή (από τροφές και όχι από συμπληρώματα), βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ελιές για τις ωοθήκες

Γιατί: Μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιελάμβανε ελαιόλαδο, είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Οι λόγοι είναι ασαφείς, αλλά τα υγιή λίπη στο λάδι, μπορεί να βοηθούν στην καταστολή των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για προδιάθεση στην εκδήλωση καρκίνου.

Καρύδια για τον εγκέφαλο

Γιατί: Τα καρύδια, που μοιάζουν και στην όψη κάπως με τον εγκέφαλο, είναι μια πλούσια πηγή των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και είναι απαραίτητα για τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την υγεία των νεύρων.

Καρότα για τα μάτια

Γιατί: Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Τα μάτια χρειάζονται τη βιταμίνη Α για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων στον κερατοειδή, τον διαφανή ιστό που καλύπτει το μάτι και το προστατεύει από τα μικρόβια, τη σκόνη, τη φλεγμονή και τη μόλυνση. Είναι να απορεί κανείς λοιπόν, που το καρότο, κομμένο σε φέτες, αποκαλύπτει ομόκεντρους κύκλους που μοιάζουν με την κόρη και τη ίριδα του ματιού;

Σταφύλια για την καρδιά

Γιατί: Τα κόκκινα και τα μοβ σταφύλια (όπως και άλλα σκούρα φρούτα και λαχανικά), περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και τον καρκίνο και τη γήρανση του εγκεφάλου. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επίσης, διαπίστωσε ότι το γεγονός πως το τσαμπί του σταφυλιού έχει το σχήμα της καρδιάς, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Γλυκοπατάτες για το πάγκρεας

Γιατί: Οι γλυκοπατάτες έχουν παρόμοιο σχήμα με το πάγκρεας και απελευθερώνουν τα σάκχαρα σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν πιέζουν το όργανο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Γιαούρτι και γάλα για γερά κόκκαλα

Γιατί: Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνη D μέσω της έκθεσής τους στο ηλιακό φως, αλλά ορισμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Προτιμήστε το χωρίς λιπαρά γιαούρτι που περιέχει το 30% της ημερήσιας, συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου και το 20% βιταμίνης D.

Επίσης, 250 ml γάλα χωρίς λιπαρά, μας παρέχει το 30% της ημερήσιας δόσης ασβεστίου. Προτιμήστε γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D για να διπλασιάσετε τα οφέλη του.