Τι θα συμβεί στο δέρμα σας αν σταματήσετε να φοράτε makeup

gunaika-makigiaz
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Διαβάστε πώς καμιά φορά, η επιμονή σας για άψογη εικόνα μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που πολλές γυναίκες αγαπούν το μακιγιάζ. Μπορεί να τις βοηθήσει να αναδείξουν τα αγαπημένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους όπως τα ζυγωματικά και τα μάτια τους, να κρύψουν ατέλειες όπως οι γραμμές έκφρασης, οι μαύροι κύκλοι ή ο ανομοιόμορφος τόνος της επιδερμίδας, αλλά και να δημιουργήσουν εντυπωσιακά look που τις διευκολύνει να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάθε τους εμφάνιση -τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα social media.  Όμως όσο το μακιγιάζ μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας, άλλο τόσο μπορεί να αποτελεί έναν όχι και τόσο καλό σύμμαχο της υγείας της επιδερμίδας.

Διαβάστε τι λέει στο βιβλίο της Heal Your Skin η δερματολόγος Dr. Ava Shamban, που έγινε γνωστή στο αμερικανικό κοινό μέσα από την παρουσία της ως επιστημονική σύμβουλος στο δημοφιλές τηλεοπτικό show του καναλιού ABC, Extreme Makeover: «Φορώντας makeup όλη μέρα-κάθε μέρα, μπορεί απ’ τη μια να σας βοηθά να φαίνεστε νεότερη και πιο όμορφη, ωστόσο οι απανωτές στρώσεις foundation, concealer, πούδρας και σκιών κουράζουν το δέρμα κάνοντάς το να υποφέρει και σταδιακά να νοσεί. Μάλιστα, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά κραγιόν, μολύβια ματιών και μάσκαρα, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν άμεσα, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας: Parabens, θειικά άλατα και μέταλλα είναι μερικά από τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος, που αρκετές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονη ερυθρότητα, ξηρότητα και κνησμό, έως και δερματικές αλλεργίες ή αλλεργικό σοκ».

Το αληθινό σοκ: Συνεχίζοντας τις επισημάνσεις της η Dr. Shamban αναφέρει: «Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να καλύψετε τις ρυτίδες και τις μικρές γραμμές έκφρασης, είναι πιθανό να τις κάνουν πιο έντονες, μιας και σταδιακά, τα συστατικά του foundation ή του concealer ξηραίνονται και με την επίδραση εξωτερικών παραγόντων (ήλιος, εσωτερική θέρμανση και κλιματισμός, ρύποι ή ιδρώτας), τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό σας τονίζονται περισσότερο». Αλλά ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ρυτίδες, τα προϊόντα μακιγιάζ έχουν την τάση να φράζουν τους πόρους με αποτέλεσμα απ’ τη μια να δείχνουν πολύ μεγαλύτεροι, και απ’ την άλλη, να οδηγούν σε εξάρσεις ακμής που προηγουμένως δεν είχαν λόγους και αιτίες ύπαρξης. «Όσο περισσότερο makeup απλώνετε στο πρόσωπό σας, τόσο περισσότερες τοξίνες διοχετεύετε στο μικροβίωμα της επιδερμίδας -το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος, καθώς το προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Σταδιακά προκαλείται φλεγμονή, η οποία οδηγεί στην επιδείνωση της ακμής».

Εντέλει, το μακιγιάζ εμποδίζει με ποικίλους τρόπους τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματός σας, με αποτέλεσμα αυτό να δείχνει αφυδατωμένο. «Αν μάλιστα είστε από εκείνες τις γυναίκες που δεν εφαρμόζετε μια εντατική αγωγή καθαρισμού του προσώπου κάθε βράδυ, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, οδηγώντας σε θαμπό και ξηρό δέρμα», τονίζει η Dr. Shamban.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρήση makeup έγκειται στην κακή συντήρηση των προϊόντων, και ακόμη χειρότερα, όταν δεν έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μόρια που περιέχει ένα κραγιόν ή μια μάσκαρα διασπώνται σε τοξικά υποπροϊόντα τα οποία ενδέχεται να  προκαλέσουν δερματική αντίδραση και ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής -μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, οίδημα και φουσκάλες γεμάτες υγρό.

THE BEAUTY TEAM