Πόσο συχνά να χρησιμοποιείτε σαμπουάν, σύμφωνα με την επιστήμη

poso-suxna-prepei-na-xrisimopoieite-sampouan-sumfona-me-tin-epistimi
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Κάθε πότε, πόσο και πώς πρέπει να λούζεστε, εξαρτάται από τον τύπο της τρίχας σας. Οι ειδικοί εξηγούν το γιατί.

Έχετε πιθανώς ακούσει ότι όταν πρόκειται για λούσιμο των μαλλιών σας, η καλύτερη επιλογή είναι η εξής: όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο. Γιατί; «Μολονότι το καθημερινό λούσιμο παρέχει μια σταθερή βάση καθαρισμού, ενυδάτωσης και προστασίας από τους εξωτερικούς παράγοντες και τους ρύπους, εντούτοις, η συστηματική χρήση σαμπουάν έχει την τάση να απογυμνώνει το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά προστατευτικά έλαια, κάνοντας τα μαλλιά πιο επιρρεπή στην τριχόπτωση ή στο φριζάρισμα», λέει η Dr. Lynne Goldberg, διευθύντρια του ερευνητικού τμήματος δερματολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Βοστώνης.

Απ’ την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των διαφορετικών τύπων μαλλιών, όπου σύμφωνα με την δερματολόγο, οι ανάγκες και οι αντοχές ποικίλουν. «Τα λεπτά μαλλιά, αν λούζονται συχνά, έχουν την τάση να γίνονται ξηρά και να σπάνε ευκολότερα. Αντίθετα, τα σγουρά και πυκνά μαλλιά, αν δεν καθαρίζονται τακτικά θα μπορούσαν να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους του τριχωτού της κεφαλής, φλεγμονή και ακόμη και απώλεια μαλλιών», τονίζει η Dr. Goldberg, δίνοντας τις ασφαλείς οδηγίες εφαρμογής και συχνότητας λουσίματος για όλους τους τύπους μαλλιών, με σκοπό τη διατήρηση της υγείας, της λάμψης και της αντοχής τους.

- Στα κανονικά μαλλιά, τα οποία είναι συνήθως πλούσια, πυκνά και εύκολα στο χτένισμα ή στο styling, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε δεύτερη μέρα οποιοδήποτε σαμπουάν έχει ελαφριά και διάφανη σύνθεση, και απαλλαγμένο από θειικά άλατα ή χημικές ουσίες. Δώστε ιδιαίτερη φροντίδα προσοχή μόνο στην περίπτωση που θέλετε τα μαλλιά σας μακριά και με χαλαρές μπούκλες. «Τα κυματιστά μαλλιά χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση για να μείνουν απαλλαγμένα από το βάρος και το φριζάρισμα, οπότε στοχεύστε στο ίδιο απαλό σαμπουάν μέρα παρά μέρα, προσθέτοντας στο τέλος ένα ενυδατικό conditioner που θα βοηθήσει τις μπούκλες σας να παραμένουν ανάλαφρες», συμβουλεύει η Dr. Goldberg.  

- Αν τα μαλλιά σας είναι ίσια, λεπτά και με τάση λιπαρότητας, ίσως μπείτε στον πειρασμό να τα λούζετε καθημερινά. Αλλά αυτό, θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η ειδικός εξηγεί: «Όσο περισσότερο προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τις λιπαρές ρίζες σας και να τονώσετε τον όγκο των λεπτών τριχών σας με καθημερινό λούσιμο, τόσο περισσότερο σμήγμα τείνει να παράγει το δέρμα του κεφαλιού, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικής υγρασίας. Επιλέξτε να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε δεύτερη μέρα με μια απαλή αλλά πλούσια φόρμουλα, ενώ αν παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας αδυνατίζουν περισσότερο από το κανονικό, καλύτερα να απλώνετε σαμπουάν κάθε τρεις μέρες. Πάντως, στη δική σας περίπτωση τα ξηρά σαμπουάν αποτελούν έναν καλό σύμμαχο, όχι μόνο επειδή μειώνουν την λιπαρότητα στις ρίζες, αλλά και επειδή είναι ιδανικά προϊόντα για ενίσχυση του φυσικού όγκου των αδύναμων μαλλιών».

-

Τα πυκνά έως και σγουρά μαλλιά, θα πίστευε κανείς ότι μπορούν να αντέξουν ακόμη και το καθημερινό λούσιμο, ωστόσο η Dr. Goldberg έχει εντελώς άλλη άποψη: «Τα πυκνά μαλλιά δεν χρειάζεται να λούζονται τόσο συχνά, καθώς οι πυκνότεροι θύλακες τρίχας στην πραγματικότητα κατανέμουν τα έλαια του κεφαλιού καλύτερα από ότι στα λεπτότερα μαλλιά, γι’ αυτό θα σύστηνα να χρησιμοποιείτε σαμπουάν μόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Εκτός και αν τα πυκνά ή σγουρά μαλλιά σας εμφανίζουν υπέρμετρη λιπαρότητα στις ρίζες συνδυαστικά με στεγνά άκρα. Εκεί, επιλέξτε σαμπουάν που δεν περιέχει θειικά άλατα (ώστε μην ξεραίνει περισσότερο τα μαλλιά σας), και επιπλέον, προσθέστε στη ρουτίνα σας ένα serum μαλλιών που αποτρέπει το φριζάρισμα και χαρίζει λάμψη στα σγουρά και πυκνά μαλλιά, σφραγίζοντας την ενυδάτωση και διατηρώντας ακμαία την ελαστικότητα της μπούκλας».

- Τα κατεστραμμένα μαλλιά, κυρίως εξαιτίας συχνών εφαρμογών τεχνικών εργασιών κομμωτηρίου ή έντονου styling, αποτελούν τον πιο ευαίσθητο τύπο όσον αφορά στο λούσιμο. «Ένα σαμπουάν ειδικά φτιαγμένο για ξηρά, αφυδατωμένα και κατεστραμμένα μαλλιά, με συνδυασμό φυτικών συστατικών που καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, ανακουφίζουν από την ξηροδερμία και προστατεύουν την τρίχα από την ψαλίδα και το σπάσιμο, είναι το μόνο όπλο σας για σταδιακή επανόρθωση. Η συχνότητα; Κάθε τρεις μέρες, αυστηρά», τονίζει η Dr. Goldberg, και προσθέτει: «Δυο φορές τη βδομάδα, προσθέστε μια κούρα με gel αλόης, το οποίο απλώνετε σε ελαφρώς νωπά μαλλιά και αφήνετε να δράσει για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό».

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM