Μειώστε τις θερμίδες του έτοιμου φαγητού

meioste-tis-thermides-tou-etoimou-fagitou

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σήμερα, πάλι δεν προλάβατε να μαγειρέψετε. Αλλά, δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα αφού, όλες οι κουζίνες του κόσμου, βρίσκονται στο σπίτι σας απλά και μόνο με ένα τηλεφώνημα. Δείτε, πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ορισμένες θερμίδες ανάλογα με το είδος φαγητού που θα παραγγείλετε...

Σήμερα, πάλι δεν προλάβατε να μαγειρέψετε. Αλλά, δεν ανησυχείτε ιδιαίτερα αφού, όλες οι κουζίνες του κόσμου, βρίσκονται στο σπίτι σας απλά και μόνο με ένα τηλεφώνημα. Δείτε, πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ορισμένες θερμίδες ανάλογα με το είδος φαγητού που θα παραγγείλετε...

Όταν παραγγέλνουμε απέξω είναι σχεδόν δεδομένο, πως θα καταναλώσουμε τις διπλάσιες-και βάλε-θερμίδες από ότι, αν τρώγαμε κάτι που είχαμε εμείς μαγειρέψει. Ωστόσο, ο συχνά περιορισμένος χρόνος μας, πολλές φορές δεν μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με την κουζίνα και έτσι καταφεύγουμε σε εύκολες αλλά ιδιαίτερα... παχυντικές λύσεις. Παρόλα αυτά, με τα σωστά «τρικ», μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετές θερμίδες από το έτοιμο φαγητό που παραγγέλνουμε, αρκεί να καταφύγουμε σε διάφορα κόλπα...

Κινέζικο: το πιο «υγιεινό» έτοιμο φαγητό

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελαφρά κουζίνα και πιο υγιεινή συγκριτικά με διάφορες άλλες κουζίνες του κόσμου. Δίνοντας έμφαση στα βραστά λαχανικά, το εδώδιμο μπαμπού, το ρύζι, το κοτόπουλο και το χοιρινό, η κινεζική κουζίνα, αποτελεί μια ιδανική επιλογή ως «έτοιμο» φαγητό. Παρόλα αυτά, μπορείτε να γλιτώσετε θερμίδες με τα εξής:

-Για «γαρνιτούρα» στα πιάτα σας, επιλέξτε βραστά λαχανικά ή ρύζι.

-Ακόμη και η «υγιεινή» κινεζική κουζίνα, διαθέτει τηγανητά φαγητά ή μαγειρεμένα με βούτυρο. Αποφύγετέ τα.

-Ιδανική επιλογή είναι το κοτόπουλο-όχι το τηγανητό, με ρύζι και λαχανικά. Σκοπός μας είναι άλλωστε, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα λιπαρά.

-Στην κινεζική κουζίνα, υπάρχει το τηγανητό αλλά και το βρασμένο ρύζι. Προτιμήστε το δεύτερο, για ευνόητους λόγους.

-Αποφύγετε τις γαρίδες καθώς πρόκειται για έναν γευστικότατο αλλά γεμάτο θερμίδες μεζέ.

Ινδικό: βαριά, πληθωρική κουζίνα...

Οι Ινδοί είναι ένας πληθωρικός λαός. Χρώματα, γεύσεις, αρώματα, όλα υπάρχουν σε βαθμό υπερβολής και χαρακτηρίζουν αυτή την ξεχωριστή γωνιά του πλανήτη… Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε ινδική κουζίνα:

-Αποφύγετε τα ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά (και είναι πολλά...), όπως το κόρμα και το μασάλα με τις κρεμώδεις, λιπαρές σάλτσες τους.

-Τα ινδικά ορεκτικά, επίσης θέλουν προσοχή. Αν δείτε στον κατάλογο, τις λέξεις poppadums και chapattis, καλό θα είναι να τις αποφύγετε. Αλλά και τα ψωμάκια, που μπορεί να έρθουν στο τραπέζι σας (τα bhajis και τα naan), αποτελούν μικρές, θερμιδικές «βόμβες»...

-Πιάτα που «επιτρέπονται» καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά; Το tandoori και το tikka, που είναι μαγειρεμένα στο φούρνο καθώς και το balti, το madras και το dupiaza.

Ιταλικό: μεσογειακή κουζίνα

Η αυθεντική ιταλική κουζίνα, βασίζεται καθαρά στη μεσογειακή διατροφή . Εδώ, στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να βάζουμε και τις δικές μας «πινελιές» στην ιταλική κουζίνα και να την κάνουμε πιο «βαριά», όμως στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί μαγειρεύουν πολύ πιο ελαφρά. Αν ωστόσο, παραγγείλετε ιταλική κουζίνα:

-Αφήστε κατά μέρος τις ελληνικές συνήθειες και παραγγείλετε λεπτή ζύμη στην πίτσα (όπως κάνουν οι Ιταλοί) και όχι αφράτη, παχιά ζύμη.

-Μην επιλέγετε συχνά ως συστατικά της πίτσας το πεπερόνι και το σαλάμι. Προτιμήστε τις «μεσογειακές» με τομάτα και ελιές και τις πίτσες λαχανικών.

-Στις μακαρονάδες, επιλέξτε τις σάλτσες τομάτας ή λαχανικών και όχι τις κρεμώδεις με βάση την κρέμα γάλακτος.

-Αποφύγετε τα σκορδόψωμα καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και προτιμήστε το απλό, σκέτο ψωμί.

-Για επιδόρπιο επιλέξτε τα φρούτα ή ένα απλό παγωτό και όχι τα πολύπλοκα γλυκίσματα της ιταλικής κουζίνας.

Fast food: λιπαρή εισβολή

-Αποφύγετε τις τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου καθώς είναι γεμάτες λιπαρά και θερμίδες. Προτιμήστε σκέτο φιλέτο κοτόπουλου ως μια πιο υγιεινή επιλογή.

-Μην πέφτετε στην παγίδα των combo γευμάτων. Συνήθως, πρόκειται για ένα hamburger, που συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό, που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή. Και έτσι, νομίζοντας, πως εξοικονομείτε χρήματα, θα φορτωθείτε περιττές θερμίδες...

-Αν επιλέξετε να φάτε κεμπάπ, προτιμήστε το πιο «υγιεινό» σις κεμπάπ από το γεμάτο λιπαρά ντονέρ...