7... οικολογικές υπερτροφές

7-oikologikes-upertrofes

ΤΡΙΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά είναι στο χέρι σας να επιλέγετε τις τροφές που έχουν τη φιλικότερη προς το περιβάλλον πορεία παραγωγής και ακόμα και στο ελάχιστο μέγεθος που σας αντιστοιχεί, να συνεισφέρετε στην «υγεία» του περιβάλλοντος, ωφελώντας παράλληλα τον οργανισμό σας.

Η φύση μας προσφέρει τροφές με πολύ μεγάλα διατροφικά οφέλη, των οποίων η σημαντικότητα και θετική συμβολή στον οργανισμό μας, είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτές οι τροφές ονομάζονται υπερτροφές και είναι ουκ ολίγες. Μέσα σε αυτές, υπάρχουν μερικές, των οποίων η καλλιέργεια συνδυάζει τη μέγιστη προσφορά στην καλή υγεία του οργανισμού και την ανταποδοτική, προς τη φύση, συμπεριφορά του ανθρώπου, καθώς τις καλλιεργεί και τις διανέμει με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα (πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι απαιτήσεις για την παραγωγή αυτών των τροφών).

Πολλές φορές μάλιστα, είναι στο χέρι του καταναλωτή να επιλέξει την τροφή που έχει τη φιλικότερη προς το περιβάλλον πορεία παραγωγής και ακόμα και στο ελάχιστο μέγεθος που του αντιστοιχεί, να συνεισφέρει στην «υγεία» του περιβάλλοντος.

1. Κεράσια

Τα κεράσια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά, ανακουφίζουν από τους πόνους της αρθρίτιδας και δρουν ενάντια σε κάθε είδους φλεγμονή. Η Ελλάδα είναι παραγωγός χώρα κερασιών και αν προτιμάτε τα ελληνικά φρούτα, όχι μόνο ενισχύετε την ελληνική οικονομία, αλλά επικροτείτε και την προστασία του περιβάλλοντος αγοράζοντας τρόφιμα με το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, αφού κάνουν κοντινότερο ταξίδι για να φτάσουν στο πιάτο σας.

Όσο πιο κοντά σε εσάς βρίσκεται η καλλιέργεια, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί για να φτάσουν τα φρούτα στο μανάβικο και από εκεί στο σπίτι σας. Αναλογιστείτε μονάχα την ενέργεια που απαιτούν τα φρούτα και λαχανικά που έρχονται από την Αργεντινή, σε σχέση με αυτή που χρειάζονται τα αντίστοιχα φρούτα που ταξιδεύουν από την Έδεσσα, στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Σπαράγγια

Μια κούπα σπαράγγια περιέχει κάτι παραπάνω από την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Κ. Εκτός αυτού, είναι πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και B6, θειαμίνη και φυτικές ίνες. Η Ελλάδα παράγει μια από τις καλύτερες ποικιλίες σπαραγγιών στη διεθνή αγορά. Ο Έβρος, η Καβάλα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ξάνθη, είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα καλλιέργειας στην Ελλάδα και η φιλοσοφία της καλύτερης τροφής με το λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα εφαρμόζεται και στην περίπτωση των σπαραγγιών.

3. Λιναρόσπορος

Εάν δεν σας αρέσουν τα ψάρια ή είστε από τους πιο ενθέρμους φυτοφάγους, υπάρχει τρόπος να λαμβάνετε τα πολύτιμα, για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά οξέα και αυτός είναι ο λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος καταναλώνεται με πολλούς τρόπους: είτε τον βράζετε και τον καταναλώνετε ως ρόφημα, είτε ακόμα και μέσα σε σαλάτες.

Όταν προτιμάτε το, λιναρόσπορο από το σολομό, γλιτώνετε από τα χημικά και τις τοξίνες που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες και η κατανάλωση που κάνετε έχει το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

4. Μούρα Acai

Μια από τις πλουσιότερες και διασημότερες υπερτροφές της φύσης είναι το acai. Περιέχει μέχρι και 30 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από όσα περιέχει το κρασί των σταφυλιών και έχει τη δυνατότητα να ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Το φρούτο μεγαλώνει στα δάση του Αμαζονίου και από εκεί εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα σε αυτή την περίπτωση δεν εντοπίζεται στην εντοπιότητα της παραγωγής αλλά στο ότι οι περισσότερες εταιρείες που το εμπορεύονται και το συσκευάζουν, δεν χρησιμοποιούν (ή έτσι ισχυρίζονται) χημικά κατά την ψύξη του και η πρώτη επεξεργασία γίνεται από ντόπιους και ανεξάρτητους παραγωγούς με ενδιαφέρον για τον περιβάλλον, στο οποίο οι ίδιοι εργάζονται και ζουν.

5. Πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι εκτός από το να κάνουν τα φαγητά πιο πικάντικα και «ενδιαφέροντα» για τον ουρανίσκο, βοηθούν τον οργανισμό να κάψει το λίπος, ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Η αναλογία, σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα, μεταξύ όλων των δυνατών τρόπων που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να κάψει το περιττό λίπος και της απλής κατανάλωσης μια μικρής πιπεριάς τσίλι, είναι προφανής.

6. Κινόα

Οι σπόροι κινόα, περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ αποτελούν το σιτηρό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Και τη στιγμή που προσφέρουν τόσα πολλά θρεπτικά στοιχεία, ειδικοί ερευνητές, ασχολούνται με την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο βιώσιμη καλλιέργειά τους στη Νότια Αμερική, με τη μικρότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

7. Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο έχει εξαιρετικά μεγάλες αποτοξινωτικές δυνατότητες , ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως είναι το έλκος, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια και καταναλώνεται σε χυμό και όχι σε σαλάτες. Τέλος, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και από εμάς τους ίδιους στο σπίτι μας και αυτό ίσως είναι και το χαρακτηριστικό που το κάνει τόσο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ανθή Παπαγεωργίου