Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

prasina-laxanika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η νόσος που προσβάλλει τους ηλικιωμένους είναι δυνατόν να προληφθεί και να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της με τη σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε πολλά από την εμφάνιση της νόσου κι έπειτα, πέραν της χορήγησης φαρμάκων που θα επιβραδύνουν την εξέλιξη μέχρι το τελικό στάδιο, υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισής της ή να καθυστερήσουμε την έναρξή της.

Σίγουρα ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλό ύπνο, μεσογειακή διατροφή με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, αποχή από το κάπνισμα, άσκηση και μείωση του άγχους μπορούν να βοηθήσουν, όπως με όλες τις ασθένειες. Πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε ένα ακόμη όπλο-σύμμαχό μας: τα φλαβονοειδή.

Η κατανάλωση πλούσιων σε φλαβονοειδή φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology. Οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως λαχανίδα, μπρόκολο, φασόλια, μήλα και ντομάτες σε σχέση με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σε 921 ηλικιωμένους συμμετέχοντες που δεν έπασχαν από άνοια, από το Rush Memory and Aging Project (MAP). Οι επιστήμονες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδων, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας κατά 48% σε σχέση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες. Η καμφερόλη, μάλιστα, και η ισοραμνετίνη που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα προϊόντα ντομάτας αντίστοιχα, συνδέθηκαν με την μεγαλύτερη προστασία έναντι της ασθένειας.

Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι το τσάι, το σπανάκι, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια. Πιθανοί μηχανισμοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μειώνουν τον κίνδυνο, περιλαμβάνουν την αντιοξειδωτική επίδραση και τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με την πρόσληψη φλαβονοειδών.

Holland TM, Agarwal P, Wang Y, et al. Dietary flavonols and risk of Alzheimer dementia. Neurology. Published online January 29, 2020.