Τελικά είναι τόσο κακό να τρώμε πριν πέσουμε για ύπνο;

krebati-upnos-gala-snak
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν σε ένα ερώτημα που όλοι έχουμε σκεφτεί.

Υπάρχουν βράδια που ενώ είστε τόσο ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, το στομάχι σας δε σταματά να διαμαρτύρεται από την πείνα. Κι ενώ προσπαθείτε να το ξεχάσετε και να κοιμηθείτε, αυτό επιμένει και γουργουρίζει περισσότερο. Και κάπου εκεί, αναρωτιέστε αν τελικά θα πρέπει να φάτε κάτι ή αυτό θα σας βγάλει εκτός διατροφικού προγράμματος, σωστά;

Σε αυτή την περίπτωση, το στομάχι σας, απλώς σας ενημερώνει ή ότι κοιμάστε πολύ αργά όσον αφορά το τελευταίο σας γεύμα ή έχετε συνηθίσει τον οργανισμό σας να τρώει κάτι το βράδυ ως σνακ πριν τον ύπνο και η αλλαγή του φαίνεται περίεργη ή ότι δεν έχετε καλύψει επαρκώς τα προηγούμενά σας γεύματα. Όποια όμως κι αν είναι η αιτία, εσείς αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αναρωτηθείτε αν όντως πεινάτε πραγματικά ή αν διψάτε. Κι αυτό γιατί, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας και αυτό όχι αδίκως, καθώς και οι δυο αυτές ανάγκες βρίσκονται στο ίδιο μέρος του εγκεφάλου μας. Επομένως, πιείτε ένα ποτήρι κρύο νερό ή ένα άλλο ρόφημα χωρίς πολλές θερμίδες κι αν συνεχίσετε να έχετε το αίσθημα, τότε καταναλώστε ένα σνακ υγιεινό και θρεπτικό.

Αν πάλι είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, το βραδινό σας γεύμα, καλό είναι να είναι περίπου 100-200 θερμίδες. Σύμφωνα με έρευνες, όσες παχύσαρκες  γυναίκες κατανάλωναν ένα σνακ πριν από το βραδινό τους ύπνο, αυτό τους βοηθούσε να ρυθμιστεί η αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και η όρεξή τους για φαγητό το επόμενο πρωί και όσοι άντρες αντίστοιχα, κατανάλωναν ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες πριν τον ύπνο, αυτό τους βελτίωνε το μεταβολισμό, τους βοηθούσε στη βελτίωση της πρωτεϊνικής μυϊκής σύνθεσης αλλά και στην γρηγορότερη επίτευξη του αισθήματος πληρότητας και κορεσμού.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε κάποια πρωτεϊνικά σνακ, με περίπου 150 θερμίδες, για να  καταναλώσετε ως βραδινά σνακ:

  •  2-3 κρακεράκια ολικής αλέσεως μαζί με 1 φέτα τυρί λίγων λιπαρών
  •  ½ ποτήρι γάλα 0-2% μαζί με ¾ του φλιτζανιού δημητριακά ολικής αλέσεως (χωρίς ζάχαρη)
  •  1 γιαούρτι 100γρ με 0-2% λιπαρά ή ένα κομμένο φρούτο με τυρί cottage
  •  Ψιλοκομμένα καρότα με 1κ.σ. ταχίνι ή χούμους
  •  Ένα μικρό σάντουιτς  με φυστικοβούτυρο 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στη συνολική σας ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, καθώς αν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, σίγουρα το βάρος σας θα αυξηθεί ( είτε φάτε το βραδινό σνακ είτε όχι). Τέλος, μεγάλη προσοχή δώστε στα διεγερτικά ροφήματα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά ή ο καφές, τα οποία καλό είναι να μην τα καταναλώνετε από το απόγευμα κι έπειτα για να μην σας προκαλέσουν πιθανές διαταραχές στον ύπνο! Όπως καταλαβαίνετε, κανένα σνακ πριν τον ύπνο δε θα σας παχύνει, αν την υπόλοιπη ημέρα δεν έχετε ξεφύγει θερμιδικά!

www.dietzone.gr