Πώς οι αισθήσεις σας μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας σας

pos-oi-aisthiseis-sas-mporoun-na-epibradunoun-ti-giransi-tis-epidermidas-sas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μια πρωτοποριακή ιατρική ανακάλυψη, επιβεβαιώνει ότι η επαφή με τις αισθήσεις είναι το ελιξίριο της αναζωογόνησης της ομορφιάς σας.

Η φυσιολογική γήρανση είναι αναπόφευκτη, με τους επιστήμονες της κλασικής ιατρικής να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι εναλλακτικές λύσεις που πρεσβεύουν επί χιλιετηρίδες οι «μάγοι» της εποχής τους, φαίνεται να αποκτούν σοβαρή υπόσταση στην ιατρική κοινότητα που μάχεται υπέρ της αντιγήρανσης. «Από τις τροφές που καταναλώνετε έως τον τρόπο που βιώνετε τις επαφές με τους συνανθρώπους σας, υπάρχει ένα κοινό σημείο που συνενώνει την προσπάθεια κάθε ατόμου με το περιβάλλον του, με σκοπό την αιωνιότητα της νεότητας, και αυτό δεν είναι παρά οι πέντε βασικές αισθήσεις: ακοή, γεύση, αφή, οσμή, όραση», λέει ο Dr. David A. Sinclair, καθηγητής του τμήματος Biology of Aging στο Harvard Medical School. Στο best seller βιβλίο του Why We Age-and Why We Don't Have To (Πώς Γερνάμε-και Γιατί Δεν Πρέπει Να το Υποστούμε), αναλύει με ποιους απλούς τρόπους μπορεί το σώμα και το δέρμα σας να έρθουν ξανά σε επαφή με τις αισθήσεις σας, ώστε να αναζωογονηθείτε από μέσα προς τα έξω, με στόχο την αντιστροφή του χρόνου.

Η ακοή ανεβάζει τη διάθεση: Η μουσική έχει άμεσα βιολογικά και ψυχολογικά οφέλη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης στον οργανισμό. Μελέτες που διεξήχθησαν από το Natural Standard (ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο θεραπευτικών μεθόδων με έδρα τη Μασαχουσέτη) δείχνουν ότι οι γαλήνιες ακουστικές μελωδίες ενισχύουν την ευεξία, μειώνουν τις στρεσογόνες ορμόνες και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με πρωτεύον όφελος την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας στις ελεύθερες ρίζες.

 Η οσμή είναι ο πιο εύκολος τρόπος να χαλαρώσετε: Η αρωματοθεραπεία  και η αγιουρβεδική ιατρική δίνουν μεγάλη σημασία στα αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση του στρες. Όμως, σύμφωνα με τον Dr. Sinclair, είναι πιο συνετό τα συμπυκνωμένα αυτά έλαια να μην εφαρμόζονται απευθείας στην επιδερμίδα: λίγες σταγόνες ελαίου λεβάντας, λιβανιού ή τριαντάφυλλου σε ένα αρωματοδοχείο ψεκασμού ή καύσης θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Άλλη μια υπέροχη επιλογή είναι τα αρωματικά κεριά.

Η γεύση πολλαπλασιάζει την ωραία αίσθηση που νιώθετε για την όψη σας: «Πιείτε ένα ρόφημα βοτάνων από χαμομήλι, λουίζα και άνθη μηλιά και θα δείτε τα αντιοξειδωτικά οφέλη τους να λειτουργούν μέσα σε ένα βράδυ. Μόλις ξυπνήσετε το πρωί, συμπληρώστε την άμυνα της επιδερμίδας σας με ένα ακτινίδιο -ένα φρούτο με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου), βιταμίνη Ε και Ω-3 λιπαρά οξέα και άλλα μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά που η επιδερμίδα σας θα λατρέψει», αναφέρει ο ειδικός.

Η αφή φροντίζει την ψυχή σας, διαπερνώντας όλο το σώμα σας: Δώστε προτεραιότητα στην περιποίησή σας, με πλούσιες υφές που θα κάνουν την επιδερμίδα σας μεταξένια και θα τονώσουν τον δερματικό φραγμό. Ο Dr. David A. Sinclair προτείνει: «Μετά τον καθαρισμό, δροσίστε την επιδερμίδα σας με ιαματικό μεταλλικό νερό για να καταπραΰνετε τους ερεθισμούς και να ενισχύσετε την ενυδατική δράση του προγράμματος περιποίησής σας. Μετά, εφαρμόστε την ενυδατική κάνοντας μασάζ στο πρόσωπο με τα ακροδάχτυλά σας για να βοηθήσετε την απορρόφηση και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος».

Η όραση είναι το κερασάκι στην τούρτα της διάθεσής σας: «Στη διακόσμηση του μπάνιου σας επιλέξτε χαλαρωτικά, φυσικά χρώματα -κρεμ, γκρι ή γαλάζιο. Επιπλέον, ο ρυθμιζόμενος φωτισμός και μερικά φυτά σε γλάστρες θα δημιουργήσουν μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Ένα αφρόλουτρο υπό το φως των κεριών θα σας χαλαρώσει όσο τίποτα άλλο», γράφει ο Dr. David A. Sinclair.

THE BEAUTY TEAM