Πώς θα τιθασεύετε τις ορμόνες σας από τα 17 μέχρι τα 57

pos-tha-tithaseuete-tis-ormones-sas-apo-ta-17-mexri-ta-57
ΤΡΙΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι επιστημονικές συμβουλές για να έχετε μια αψεγάδιαστη επιδερμίδα από την εφηβεία μέχρι και μετά την κλιμακτήριο.

Το δέρμα περιέχει μικρούς σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι παράγουν το λεγόμενο σμήγμα -ένα φυσικό έλαιο που βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και ελαστικό. Ωστόσο, αυτοί οι αδένες έχουν υποδοχείς που συνδέονται και ανταποκρίνονται με βάση την έκκριση ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι πολύ ευαίσθητοι στα ανδρογόνα (όπως η τεστοστερόνη), και γι’ αυτό στην εφηβεία παρατηρείται υπερπαραγωγή σμήγματος με συνέπεια την εμφάνιση ακμής. Απ’ την άλλη, τα οιστρογόνα (η ομάδα που ρυθμίζει την έκκριση όλων των θηλυκών ορμονών), κάνουν θαύματα για την επιδερμίδα δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια επειδή βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης -οι πρωτεΐνες που δίνουν στην επιδερμίδα την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά της σε κάθε ηλικία.

Και εσείς, τώρα αναρωτιέστε: Αφού τα οιστρογόνα είναι τόσο υπέροχα, γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση; Την απάντηση δίνουν δυο διακεκριμένες επιστήμονες -η Dr. Anjali Mahto, επιστημονική διευθύντρια της κλινικής πλαστικής χειρουργικής Cadogan Clinic στο Λονδίνο (και συγγραφέας του βιβλίου The Skincare Bible), και η Dr. Jennifer MacGregor, διευθύντρια της φημισμένης κλινικής Union Square Laser Dermatology στη Νέα Υόρκη.

 Οι πρώτες μεγάλες ορμονικές αναταράξεις συμβαίνουν κατά την εφηβεία: Τότε το σώμα ξεκινά να παράγει οιστρογόνα και ανδρογόνα ταυτόχρονα -και σε μεγαλύτερη ποσότητα-, γεγονός που επηρεάζει δραματικά την επιδερμίδα. «Αλλά ενώ τα οιστρογόνα έχουν σχεδόν θαυματουργή επίδραση στην νεανική επιδερμίδα, οι επιπλοκές της τεστοστερόνης δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με συμπτώματα όπως είναι η έντονη λιπαρότητα και οι μεγεθυμένοι πόροι, οι οποίοι εγκλωβίζουν επιπλέον σμήγμα, με συνέπεια την εμφάνιση έντονης ακμής», εξηγεί η Dr. Mahto, και συμβουλεύει: «Υπάρχουν τρεις βασικές κινήσεις που μειώνουν σημαντικά το πρόβλημα σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μια νέας γυναίκας: ο σωστός καθαρισμός για την απομάκρυνση της επιπλέον λιπαρότητας και των ρύπων, η απολέπιση για την εξάλειψη των κλειστών πόρων και η χρήση μιας ήπιας ενυδατικής για την αποφυγή ερεθισμού της επιδερμίδας».


Η επόμενη, και σχεδόν κολοσσιαία ορμονική αλλαγή στην επιδερμίδα μιας γυναίκας διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: «Η κορύφωση της παραγωγής οιστρογόνων κατά την κύηση κάνει κάποιες γυναίκες να εμφανίζουν μια πρωτόγνωρα βελτιωμένη ποιότητα επιδερμίδας και μαλλιών. Μερικές άλλες όμως -οι λιγότερο τυχερές- αντιμετωπίζουν επίσης πρωτόγνωρα προβλήματα, με τις δυσχρωμίες να είναι ένα από τα πιο συχνά. «Οι σκούρες κηλίδες ή οι δυσχρωμίες οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στην αυξημένη παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε ορατά και αρκετά ανομοιόμορφα σκούρα σημάδια στα σημεία του προσώπου που είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο -μέτωπο, μύτη και μάγουλα», λέει η Dr. MacGregor, και εξηγεί: «Η μελανίνη, μπορεί να αποτελεί την φυσική άμυνα του δέρματος κατά την έκθεσή του στον ήλιο, ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -και εξαιτίας των ορμονικών ανακατατάξεων- διαταράσσεται η παραγωγή της μελανίνης σε ορισμένα κύτταρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πανάδων». Η ειδικός συμβουλεύει: «Το πιο σημαντικό είναι η σταθερή χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος και η ανανέωσή του κάθε δυο ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας αντηλιακό κάτω από την κρέμα ημέρας σας και επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης επιδερμίδας με SPF».


Η τρίτη και τελευταία ορμονική αλλαγή -σχεδόν κατακλυσμιαία- αφορά στην φάση της εμμηνόπαυσης: Oι εκδηλώσεις του εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου ξεκινούν μερικά χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση. Η μεταβατική αυτή περίοδος, από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6 ή 7 χρόνια, σηματοδοτώντας την δραματική μείωση παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εμμηνόπαυση είναι σαν αντίστροφη εφηβεία, ωστόσο μερικά συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια», λέει  η Dr. MacGregor, και εξηγεί: «Και πάλι, κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν σπυράκια, επειδή κυριαρχεί η παραγωγή ανδρογόνων, γεγονός που οδηγεί σε φραγμένους πόρους και παγιδευμένο σμήγμα λόγω της ξηρότητας της επιδερμίδας. Επιπλέον, η επιδερμίδα χάνει σταδιακά την ελαστικότητα, την πυκνότητα και τη σφριγηλότητά της λόγω της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου, ενώ η κυτταρική ανανέωση επιβραδύνεται». Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η χρήση προϊόντων περιποίησης επιδερμίδας ειδικά σχεδιασμένων για την ώριμη επιδερμίδα. Όμως η Dr. Mahto τονίζει πως αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σαν ρουτίνα πολύ καιρό πριν έρθει η περίοδος της εμμηνόπαυσης. «Γενικά, η ώριμη επιδερμίδα έχει ανάγκη αντιμετώπισης της μείωσης του κολλαγόνου για διαχειριστεί την απώλεια πυκνότητας και σφριγηλότητας, τις βαθιές ρυτίδες και την ξηρότητα», λέει η Dr. Mahto, και συνεχίζει: «Όλα τα πρωτόκολλα αντιγήρανσης περιλαμβάνουν κανόνες για προστασία από τον ήλιο, καλή διατροφή, και πρωτίστως θεραπείες αντιγήρανσης στο σπίτι ή στο ιατρείο, οι οποίες περιλαμβάνουν βαθύ καθαρισμό του δέρματος, peeling (με φυτικά χημικά ή απολέπιση με μικροκρυστάλλους), και θεραπείες ενυδάτωσης, ανάπλασης, θρέψης και ενεργοποίησης του κολλαγόνου με χρήση laser. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο», τονίζει η ειδικός.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM