Εντέλει, τα ξηρά σαμπουάν βλάπτουν τα μαλλιά σας ή όχι;

entelei-ta-ksira-sampouan-blaptoun-ta-mallia-sas-i-oxi-oxi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η απάντηση που δίνουν οι δερματολόγοι δεν είναι τόσο κακή όσο φοβόσασταν.

Τα ξηρά σαμπουάν προσφέρουν άνεση. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο και να αποδειχθούν αληθινά σωτήρια κάτω από ειδικές συνθήκες, όμως εάν τα χρησιμοποιείτε τακτικά πιθανώς να βλάπτετε σοβαρά την υγεία των μαλλιών σας. Η Dr. Vivian Wong, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, εξηγεί: «Ένα τυπικό σαμπουάν σάς δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσετε τους συσσωρευμένους ρύπους και τη λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής, διατηρώντας παράλληλα τα θυλάκια ισορροπημένα και καθαρά. Τα ξηρά σαμπουάν, από την άλλη πλευρά, δεν απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και το σμήγμα. Απλά τα καλύπτουν πρόσκαιρα».  

Εάν είστε από εκείνες τις γυναίκες που είναι επιφυλακτικές όσον αφορά στα  συστατικά των προϊόντων ομορφιάς και προσπαθείτε να οδηγήσετε τη ρουτίνα ομορφιάς σας σε πιο φυσικούς δρόμους,  οι επιστήμονες φωνάζουν πως τα προϊόντα που περιέχουν ταλκ, parabens ή θειικά άλατα είναι επικίνδυνα για την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου. «Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η τακτική χρήση ξηρών σαμπουάν πρέπει να αποφεύγεται», λέει η Dr. Wong και συνεχίζει: «Όπως ακριβώς η τοποθέτηση περισσότερου μακιγιάζ σε ένα ήδη μακιγιαρισμένο πρόσωπο χωρίς να έχει καθαριστεί δεν αποτελεί σωστή και υγιεινή λύση, έτσι κάνει και το ξηρό σαμπουάν: δημιουργεί ένα στρώμα κάλυψης των φαινομενικών προβλημάτων, πάνω στα οποία επικάθονται έξτρα ρύποι και σμήγμα, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από συνεχή χρήση, τα συστατικά του ξηρού σαμπουάν φράσσουν τους θύλακες των τριχών και τους “πνίγουν” μέσα στα ίδια τα φυσικά έλαια που παράγονται».

Αν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι ένα προϊόν για συχνή χρήση: «Τα ξηρά σαμπουάν προσφέρουν μια γρήγορη λύση για ανανέωση των μαλλιών -ειδικά στις περιπτώσεις που δεν έχετε χρόνο για ένα κανονικό λούσιμο και στέγνωμα. Όταν όμως το παρακάνετε, όμως, τότε τα δραστικά συστατικά του ξηρού σαμπουάν επικάθονται στο τριχωτό της κεφαλής, εμποδίζοντας την οξυγόνωση και κατά συνέπεια την ομαλή ανάπτυξη των μαλλιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα μαλλιά σας θα χάσουν τη φυσική τους λάμψη και την αίσθηση απαλότητας, ενώ κινδυνεύετε από πιθανή τριχόπτωση ανά πάσα στιγμή», αναφέρει η Dr. Wong, και συμβουλεύει: «Ο καθαρισμός με νερό και ένα ήπιο σαμπουάν δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις ενδεχόμενες παρενέργειες, ενώ η συστηματική χρήση ενός μαλακτικού μετά το ξέβγαλμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας των θυλάκων του τριχωτού, συνδυαστικά με απαλότερη υφή των μαλλιών σας από τη ρίζα μέχρι τις άκρες».

Οι γενικές οδηγίες ασφαλούς χρήσης: «Μην χρησιμοποιείτε ξηρό σαμπουάν περισσότερο από δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της ημέρας, λουστείτε κανονικά επιμένοντας σε διαρκείς κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ώστε να απομακρύνετε τα υπολείμματα, μετά ξεβγάλτε και απλώστε conditioner ακολουθώντας τις ίδιες μαλάξεις στο τριχωτό της κεφαλής. Ξεβγάλτε ξανά νιώθοντας σίγουρες πως έχετε απομακρύνει κάθε ίχνος συστατικού του ξηρού σαμπουάν από τα μαλλιά σας», συμβουλεύει η γιατρός.

THE BEAUTY TEAM