Η πολλή βιταμίνη Β12 βλάπτει

bitamini-b12
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Αποτελεί μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που μας είναι απαραίτητη. Τι συμβαίνει, όμως, αν τη λάβουμε σε μεγάλη ποσότητα;

Η βιταμίνη Β12 πρωταγωνιστεί κυρίως στους χορτοφαγικούς και vegan κύκλους, καθώς η αποχή από το κρέας μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της στον οργανισμό. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη και σε όσους καταναλώνουν κρέας, με αποτέλεσμα η λήψη συμπληρωμάτων και η κατανάλωση ενισχυμένων τροφών να έχουν ευρεία κατανάλωση. Τι συμβαίνει, όμως, αν η Β12 φτάσει σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό μας;

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνητότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network Open πρόσφατα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό μεγαλύτερο των 5 χιλιάδων συμμετεχόντων και βρέθηκε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα Β12 στο αίμα, παρουσίαζαν υψηλό δείκτη θνητότητας σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Παρ’ όλο που ο μηχανισμός που συνδέει τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης με θνητότητα παραμένει ασαφής, οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι ίσως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερβάλλουσας ποσότητας Β12 και νεφρικών, αλλά και ηπατικών παθήσεων. 

Πηγή
Flores-Guerrero JL, Minovic I, Groothof D, et al. Association of plasma concentration of vitamin B12 with all-cause mortality in the general population in the Netherlands. JAMA Netw Open. 2020;3:e1919274-e1919287.