Καθαρά Δευτέρα: πώς να την απολαύσετε χωρίς να μετανιώνετε

kathara-deutera-lagana
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Περάστε απολαυστικά αλλά συνετά την Καθαρά Δευτέρα, με τις οδηγίες της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου με έδρα στον Πειραιά, Δέσποινας Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία.

Αν ετοιμάζεστε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αυτές οι συμβουλές θα σας ξεκαθαρίσουν ότι νηστίσιμα δεν σημαίνει και απολύτως υγιεινά. Την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε: φτιάξτε ένα ωραίο και γευστικό πιάτο με μπόλικη φρέσκια σαλάτα και mixed ψητών θαλασσινών, πιείτε 2 ποτηράκια κρασί και ολοκληρώστε με ένα κομμάτι χαλβά. Εξάλλου η μέρα επιβάλλει χορό, πέταγμα αετού και εξόρμηση στη φύση. Δώστε σημασία σε αυτά και όχι στο τι θα φάτε. Δείτε αναλυτικά πόσο μπορεί να σας φορτώσουν τα σαρακοστιανά.

1 – 2 ντολμαδάκια. Ένα ντολμαδάκι αποδίδει 35 θερμίδες περίπου.

5 ελιές ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Αν φάτε λαδερά προσπεράστε τις ελιές.

1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα. Περιέχει αρκετό αλάτι και λίπος ενώ μόλις μια κουταλιά αποδίδει 50 θερμίδες περίπου.

1-2 φέτες λαγάνα. Η λαγάνα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Προτιμήστε λαγάνα ολικής άλεσης. Μία φέτα αποδίδει 60 θερμίδες κι αν περιέχει ξηρούς καρπούς ή σπόρους περισσότερες.

Χαλβάς. Η κατανάλωση χαλβά καλό είναι να περιοριστεί σε ένα κομμάτι στο μέγεθος σπιρτόκουτου. Τα 100 γραμμ. χαλβά αποδίδουν περίπου 380 θερμίδες ενώ ο σιμιγδαλένιος 270 θερμίδες.

Θαλασσινά. Περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Όμως οστρακοειδή και μαλακόστρακα περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερίνης. Προσέξτε ιδιαίτερα εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή κάποια πάθηση του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα μπορείτε να φάτε:

  • 1-2 καραβίδες ή 2 καβούρια βραστά, στη σχάρα. Επίσης, μέχρι 100 γραμμ γαρίδες βραστές με λαδολέμονο.
  • 4-5 μύδια, στρείδια, κυδώνια ή γυαλιστερές αχνιστά ή με σάλτσα ντομάτας ή και ωμά. Περιέχουν αρκετό σίδηρο και η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη είναι μικρότερη από τα οστρακοειδή.
  • 1 μικρό πλοκάμι χταπόδι ή καλαμάρι βραστά, ψητά, στην σχάρα ή στην κατσαρόλα με σάλτσα. ‘Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος και χοληστερίνη.

Όσπρια. Χωρίς λάδι και μέσα σε σαλάτα αποτελούν μία πολύ θρεπτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μία καλή επιλογή επειδή προκαλούν και κορεσμό.

Λαχανικά. Αποφύγετε το τουρσί καθώς περιέχει πολύ αλάτι και ενδέχεται να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, πρήξιμο και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Προτιμήστε τα ωμά φρέσκα λαχανικά ή τα βραστά χορταρικά.

Ούζο ή κρασί. Μπορείτε να καταναλώσετε 1 ποτηράκι ή 2 ποτηράκια κρασί.

Αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες και προτιμήστε πατάτες φούρνου ή βραστές.

Αποφύγετε το πολύ λάδι στα λαδερά, όπως για παράδειγμα στα ντολμαδάκια.

Μην χάσετε το μέτρο στην κατανάλωση: Ο έλεγχος χάνεται όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και όχι από τους διαφορετικούς μεζέδες ή την υψηλή θερμιδική αξία τους.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page getactive