5 λόγοι για να σταματήσετε τη χρήση αρωματισμένων καλλυντικών

makigiaz-kalluntika-poudra-pinela
ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί εξηγούν τι μπορεί να πάει λάθος όταν τα προϊόντα φροντίδας που απλώνετε στο πρόσωπό σας μυρίζουν υπέροχα.

Όλες θέλουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα φροντίδας να έχουν μια ευωδιά τόσο θεσπέσια, όσο είναι και η υφή τους. Αλλά για εκείνες τις γυναίκες με ευαίσθητη επιδερμίδα, η εφαρμογή ενός αρωματισμένου καλλυντικού μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, οιδήματα ή ακόμη και σπυράκια.

«Πολλά καλλυντικά προϊόντα επικεντρώνονται στην ωραία μυρωδιά. Είναι υπέροχο να θέλετε να μυρίζετε ωραία, αλλά θα πρέπει να παίρνετε αυτή την αίσθηση μόνο από το άρωμά σας. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει χώρος για αρώματα στα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ», λέει η Dr. Jennifer Chwalek, δερματολόγος στην κλινική Union Square Laser Dermatology της Νέας Υόρκης, και εξηγεί τους λόγους.

Αλλεργίες: Έχει διαπιστωθεί πως τα περισσότερα αρώματα που προστίθενται στα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα κύτταρα μόλις απορροφηθούν από το δέρμα. «Μιλάμε κυρίως για εξάρσεις αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα, στο αναπνευστικό και στο νευρικό σύστημα, όπως και στους θυρεοειδείς αδένες», τονίζει η Dr. Chwalek. 

Μυστηριώδη χημικά: Τα συνθετικά αρώματα συχνά περιέχουν πολλές τοξικές χημικές ουσίες που δεν γνωρίζουμε, καθώς οι νομοθεσίες δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές να απαριθμήσουν κάθε συστατικό που μπαίνει στο άρωμα. Έτσι, παραλείπουν να αναφέρουν στη συσκευασία μιας κρέμας ή ενός foundation για παράδειγμα, πολλά αμφισβητήσιμα και δυνητικά επιβλαβή συστατικά. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα, ειδικά εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα», λέει μια άλλη δερματολόγος, η Dr. Rachel Nazarian, επιστημονική διευθύντρια στην κλινική Schweiger Dermatology Group της Νέας Υόρκης, και προσθέτει: «Σε τέτοια περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να αναγράφουν “fragrance-free”».

Τα αρώματα μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο δέρμα: Όταν χρησιμοποιείτε αρωματισμένα προϊόντα, οι χημικές ουσίες δεν παραμένουν στην κορυφή του δέρματός σας, αλλά προσπαθούν να εισέλθουν μέσα στο σώμα. Και μπορεί ο οργανισμός να έχει την ικανότητα να κρατήσει πολλές τοξικές ουσίες μακριά -πριν εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα-, ωστόσο, πολλές χημικές ουσίες εισέρχονται στο σώμα μέσω της μύτης, του στόματος και του δέρματος. «Με τον καιρό αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές ανωμαλίες, εκδήλωση καταθλιπτικών διαταραχών, κεφαλαλγίες έως και καρκίνος», αναφέρει η Dr. Nazarian.

 Είστε εκτεθειμένες σε αρώματα περισσότερο από ό, τι νομίζετε: Οι γυναίκες εκτίθενται σε αρώματα περισσότερο από μπορούν πραγματικά να  συνειδητοποιήσουν. Δεν είναι μόνο τα καλλυντικά, αλλά και κάθε λογής προϊόν καθαρισμού του σπιτιού, των πιάτων ή των ρούχων. «Όλα αυτά είναι φορτωμένα με επιβλαβείς χημικές ουσίες και εάν προσθέσετε και τα καλλυντικά, υπολογίστε πόσα χημικά υπάρχουν στη λίστα», τονίζει η Dr. Chwalek, η οποία διευκρινίζει ότι ευτυχώς, κάθε μέρα, όλο και περισσότερες μάρκες παράγουν τα προϊόντα τους χωρίς τεχνητά αρώματα.

Υπάρχει και η περιβαλλοντική επίπτωση: Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας (με τον περιπαικτικό τίτλο «Eau de toxine») που διενήργησε η  Greenpeace, έδειξε πως σχεδόν όλα τα αρώματα που δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας περιείχαν χημικές ουσίες οι οποίες αποτελούν σοβαρό απειλητικό παράγοντα της ποιότητας του αέρα, του νερού και του εδάφους, προκαλώντας βλάβες στο οικοσύστημα. Μετά από αυτά τα συμπεράσματα, η Greenpeace ξεκίνησε επαφές με τους παρασκευαστές καλλυντικών και άλλων κοινών οικιακών προϊόντων καθαρισμού ώστε να εξαλειφθεί μέχρι το 2024 η χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών στα αρώματα.

THE BEAUTY TEAM