Τι να φάτε πριν βγείτε για ποτό

poto-alkool-filoi-parea
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Αν η εμπειρία μας έχει μάθει κάτι, είναι ότι το άδειο στομάχι σε μια έξοδο για ποτό σίγουρα μας κάνει να το μετανιώσουμε. Τι, όμως, μπορούμε να φάμε, τόσο για να μην μας «χτυπήσει» το αλκοόλ εύκολα, όσο και για να αποφύγουμε το hangover; Διαλέξτε κάτι από τα παρακάτω και μείνετε ασφαλείς και… αξιοπρεπείς.

Χούμους
Συνδυάστε αυτό το ανατολίτικο ντιπ από ρεβίθια και ταχίνι με ωμά λαχανικά (καρότο, αγγούρι κ.ο.κ.) και θα έχετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε: υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Προσθέστε λίγη γκρανόλα στο γιαούρτι σας και θα έχετε, και πάλι, σε ένα γεύμα όλα τα σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Θα πάρει χρόνο –περίπου 4 με 6 ώρες- μέχρι να το χωνέψετε κι έτσι θα παραμείνει στο έντερο και θα σας προστατεύσει.

Σολομός
Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό, αλλά ο σολομός έχει σούπερ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης συν ωμέγα-3 που είναι καλά λιπαρά και τα χρειαζόμαστε. Σημειώστε ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν πολλές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της συνολικής νευρολογικής λειτουργίας.

 Γάλα
Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο χάνουμε λόγω της αυξημένης διούρησης όταν καταναλώνουμε αλκοόλ. Συν τοις άλλοις, αποτελείται κατά 90% από νερό, οπότε θα σας κρατήσει ενυδατωμένους.

Σπαγγέτι
Το αλκοόλ αλλάζει τις αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού μας, το οποίο αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας που αποθηκεύεται στο ήπαρ. Οι υδατάνθρακες, όμως, βοηθούν τα επίπεδά του να παραμείνουν υψηλά και το στομάχι μας γεμάτο. Ένα πιάτο μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα είναι μια πολύ καλή ιδέα, λοιπόν, πριν την επίμαχη έξοδο.

Κοτόπουλο
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην πέψη, κάτι που επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ανεβαίνουν. Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο είναι μια καλή επιλογή συνδυασμού πρωτεΐνης και υδατάνθρακα, αρκεί να μην ξεπεράσετε τη μια μερίδα κοτόπουλου, δηλαδή το μέγεθος παλάμης.

Κινόα
Ένα γεύμα που περιέχει κινόα έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν το άδειασμα του στομάχου και μας εξασφαλίζουν ότι το αλκοόλ δεν θα μας βρει… ανυπεράσπιστους.

Αβοκάντο
Τα καλά λιπαρά του χωνεύονται πιο αργά από τους υδατάνθρακες, οπότε είναι μια καλή επιλογή που μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα ή στο σάντουιτς. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε λίγο γουακαμόλε.

Βούτυρο αμυγδάλου
Τα φυτικά βούτυρα έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και το βούτυρο αμυγδάλου μας παρέχει καλά λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Δημητριακά
Λίγα δημητριακά με γάλα αποτελούν άλλον ένα καλό συνδυασμό για την επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ. Πέραν τούτου, θα έχετε τα οφέλη από το γάλα, το οποίο, όπως, είπαμε, μας παρέχει κάλιο και μας ενυδατώνει.

Αυγά
Μπορεί να είναι γνωστά ως η τροφή του hangover, αλλά τα αυγά είναι εξίσου ωφέλιμα και στην πρόληψη. Αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνουμε.