Τελικά παχαίνει η ασιατική κουζίνα;

sousi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Αν σας βασανίζει αυτή η απορία, οι ειδικοί του dietzone.gr απαντούν.

Αγαπάτε την ασιατική κουζίνα, αλλά είστε και σε περίοδο διατροφής και δεν ξέρετε αν επιτρέπεται ή όχι να φάτε σούσι; Σήμερα θα διαλευκάνουμε την υπόθεση για το αν τελικά είναι υγιεινή επιλογή ή όχι για τη διατροφή σας.

Υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι η ασιατική κουζίνα επειδή κάνει χρήση πολλών λαχανικών ότι είναι μια καλή και υγιεινή επιλογή. Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι όπως όλες οι κουζίνες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, έτσι και η ασιατική. Σε γενικές γραμμές όντως είναι μια υγιεινή επιλογή, όμως δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις διάφορες παγίδες που μπορούν να σας προσθέσουν κιλά.

• Συμβουλή 1: Ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε το γεύμα σας είναι μια σούπα όπως η miso, ή η γλυκόξινη ή η won ton soup ή μια σαλάτα όπως είναι η σαλάτα με φύκια και βραστό σπανάκι. Ιδανικό ξεκίνημα είναι και το τοφού.

• Συμβουλή 2: Μεταξύ κινέζικου και σούσι, επιλέξτε σούσι, καθώς προέρχεται από αποφλοιωμένο ρύζι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το σούσι, το σασίμι αλλά και τα ρολά τα βιετναμέζικα είναι οι πιο υγιεινές και ελαφριές επιλογές φαγητού.

• Συμβουλή 3: Μεγάλη σημασία πέραν του πιάτου που θα ξεκινήσετε, έχει φυσικά το κυρίως πιάτο σας. Οι ιδανικότερες επιλογές είναι τα πιάτα που συνδυάζονται με τοφού ή λαχανικά, τα λαχανικά με σκόρδο και το μοσχάρι ή το κοτόπουλο με σάλτσα teriyaki, αν είστε εγκρατείς μπροστά στον πειρασμό να φάτε πολλή ποσότητα. Γενικότερα αν το κυρίως πιάτο σας έχει λαχανικά και μια μερίδα πρωτεΐνης είστε σε καλό δρόμο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να μείνετε μακριά από τις διάφορες σάλτσες και φυσικά αν θέλετε να δοκιμάστε και από το πιάτο του φίλου σας, περιοριστείτε σε μια μικρή πιρουνιά.

• Συμβουλή 4: Όπου δείτε στον κατάλογο τον όρο «tempura», αμέσως πηγαίνετε σε άλλη επιλογή. Ο όρος αυτός υποδηλώνει οτιδήποτε είναι τηγανισμένο με κουρκούτι. Εσείς καλό είναι να αποφύγετε οτιδήποτε είναι τυλιγμένο με ζύμη ή οτιδήποτε είναι τηγανητό και φροντίστε να ενημερώσετε να μην υπάρχει προσθήκη ζάχαρης, η οποία είναι χαρακτηριστική προσθήκη στην ασιατική κουζίνα και επιπρόσθετα, η προσθήκη του λαδιού να είναι στα πλαίσια του μέτρου, καθώς στην ασιατική κουζίνα συνήθως ρίχνουν άφθονο!

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Εάν θέλετε να φάτε ασιατική κουζίνα, κάντε το για να μην νιώθετε ότι στερείστε. Απλά δώστε μεγάλη σημασία στις επιλογές σας, ώστε να μην είναι πλούσιες σε λιπαρά και σάλτσες και προτιμήστε το σούσι. Τέλος, φροντίστε το άλλο κυρίως γεύμα σας να είναι αρκετά ελαφρύ, ώστε να εξισορροπήσετε την επιλογή σας.

www.dietzone.gr