Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε χημική απολέπιση

gunaika-omorfia-derma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Αντιθέτως, είναι το Νο1 επαγγελματικό μυστικό για τελειότερη επιδερμίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν είστε από τις γυναίκες που παρακολουθούν συστηματικά ό,τι υπάρχει γύρω από τις θεραπείες περιποίησης της επιδερμίδας σας, σίγουρα έχετε ακουστά τη χημική απολέπιση. Αν και η ονομασία μπορεί να σας προκαλεί τρόμο, εντούτοις, πρόκειται για μια από τις πιο ασφαλείς κούρες ενάντια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής, στη μείωση των ρυτίδων, στην ανάπλαση του κολλαγόνου και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματός σας.

«Ναι, στη χημική απολέπιση χρησιμοποιούνται οξέα -όπως το γλυκολικό, το σαλικυλικό, το μηλικό ή το γαλακτικό (τα γνωστά και ως ΑΗΑ και ΒΗΑ)- αλλά είναι από τα είδη οξέων, που έχουν άμεση κερατολυτική δράση, δηλαδή διαλύουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων επιταχύνοντας την απόπτωση των νεκρών επιφανειακών κυττάρων», λέει η Dr. Doris Day, κλινική καθηγήτρια του τμήματος δερματολογίας στο NYU Langone Medical Center, και προσθέτει: «Σε αντίθεση με τη φυσική απολέπιση μέσω χρήσης προϊόντων που περιέχουν μικρόκοκκους από ζάχαρη, κουκούτσια φρούτων και σωματίδια συνθετικής προέλευσης, οι απολεπιστικές χημικές θεραπείες είναι πολύ ηπιότερες και, σύμφωνα με τους δερματολόγους, θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένες για κάθε ευαίσθητη επιδερμίδα».

Αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου πριν κλείσετε ένα ραντεβού για χημική απολέπιση, και η Dr. Day τα εξηγεί.

 Βεβαιωθείτε ότι θα ακολουθήσετε μια θεραπεία χημικής απολέπισης, η οποία είναι κατάλληλη για τον προσωπικό τύπο του δέρματός σας: «Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε μια κούρα με TCA (τριχλωροξικό οξύ) και γαλακτικά οξέα. Ομοίως πράξτε εάν ταλαιπωρήστε από κηλίδες υπέρχρωσης και πανάδες. Όμως αν έχετε ακμή, ιδανική για εσάς είναι μια θεραπεία με γαλακτικά και σαλικυλικά οξέα», συμβουλεύει η δερματολόγος.

Το κλειδί για ένα τέλειο και ασφαλές αποτέλεσμα είναι η προετοιμασία του δέρματος: Αυτό σημαίνει ότι πριν από μια κούρα χημικού peeling, αποφεύγετε για δυο εβδομάδες κάθε άλλο προϊόν απολέπισης -εντελώς-, όπως και οποιαδήποτε εφαρμογή αποτρίχωσης με λέιζερ, με σκοπό την αποφυγή εγκαυμάτων ή άλλων τραυματικών συμπτωμάτων.

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία συνεδρία: «Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, και συνδυαστικά με τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα ακμής, ξηροδερμίας, επίμονης λιπαρότητας ή γήρανσης που αντιμετωπίζετε, ο αριθμός των επισκέψεων για χημικό peeling, μπορεί να ποικίλλει από δυο έως και δέκα συνεδρίες», τονίζει η Dr. Day.  

Η after-peeling φροντίδα είναι εξίσου σημαντική: «Πιθανώς, το δέρμα σας να δείχνει σημάδια ξεφλουδίσματος μετά από κάθε θεραπεία με χημικό peeling, ωστόσο αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία», αναφέρει η δερματολόγος. «Γι’ αυτό και συστήνεται μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα ενυδάτωσης και καταπράυνσης της επιδερμίδας, με κρέμες που είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως πράσινο τσάι,  ασταξανθίνη, εκχυλίσματα από φύκια, βιταμίνη Ε και συνένζυμο Q10», συμβουλεύει η ειδικός.

THE BEAUTY TEAM