Πόσο βοηθητικοί (ή όχι) είναι οι φίλοι στη δίαιτα;

smoothies-filoi
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, αναλύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας να χάσουμε βάρος: τους φίλους.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, σίγουρα έχετε ν’ αντιμετωπίσετε πολλά εμπόδια. Ο πειρασμός είναι πάντα τριγύρω: στο ντουλάπι, στο ψυγείο, στο γραφείο, στο… σουβλατζίδικο της απέναντι γωνίας.

Από τους φίλους μας περιμένουμε ενθάρρυνση και κατανόηση. Αντ’ αυτού, συχνά ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο θα θέλαμε. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι, έστω και άθελά τους, μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας να αλλάξουμε το βάρος και το σώμα μας.

Γιατί οι φίλοι δεν μας υποστηρίζουν (αρκετά);
Πολλές από τις κοινωνικές μας δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από τα τρόφιμα (εστιατόριο, σινεμά, γιορτή σε φίλους, πάρτι κ.ά.), Όταν αρχίζουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που τρώμε, αναπόφευκτα αλλάζει και ο τρόπος που σχετιζόμαστε με τους φίλους μας.

Μερικές φορές, συνοψίζονται όλα σε μια λέξη: φόβος. Μήπως η δική σας αλλαγή θα διαταράξει τις, μέχρι πρότινος, ισορροπίες στις σχέσεις σας με τους φίλους ή την οικογένεια; Ακόμα και η σκέψη πως μπορεί να αλλάξει η δική σας κοινωνική ζωή, μπορεί να κάνει κάποιον φίλο σας, να συμπεριφέρεται αμυντικά απέναντί σας. Αφετέρου, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από πλευρά σας, ενδεχομένως να φέρνει αντιμέτωπους και τους φίλους σας με τα δικά τους διατροφικά προβλήματα. Πράγμα καθόλου ευχάριστο. Ή, ακόμη χειρότερα, να επιδιώξουν να νιώσουν καλύτερα… βουλιάζοντας μαζί σας στη (διατροφική) υπερβολή.

Ζητήστε βοήθεια
Για να σας «κερδίσουν» πίσω, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτάξουν το φαγητό ή τον «καναπέ», ως μέσο σύνδεσης. Για την επίλυση αυτής της κατάστασης, το κλειδί είναι η επικοινωνία: καταστήστε σαφές ότι προσπαθείτε σοβαρά να χάσετε βάρος και ότι χρειάζεστε τη βοήθεια των φίλων σας για να τα καταφέρετε! Μερικές ιδέες για το τι πρέπει να πείτε:

  • Πρέπει να χάσω βάρος για την υγεία μου. Δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου και ελπίζω να με βοηθήσετε.
  • Μην τρώτε δελεαστικά τρόφιμα μπροστά μου και μην με ενθαρρύνετε να τα φάω κι εγώ. Μπορούμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο, εκτός από το φαγητό;
  • Βοηθήστε με να αποφύγω τις… κακοτοπιές (π.χ. μπουφέ, σουβλατζίδικο).
  • Δείξτε ενδιαφέρον. Ρωτήστε με πώς τα καταφέρνω (τώρα και μετά).
  • Ελάτε μαζί μου στο γυμναστήριο ή απλά να είστε πιο δραστήριοι.
  • Μην μου προσφέρετε φαγητό από το πιάτο σας ή μην μοιράζεστε παχυντικά γεύματα μαζί μου.

Αν κάποιος δεν συναινεί, από τη στιγμή που του εξηγήσατε τη θέση σας, ίσως πρέπει να τον κρατήσετε (προς στιγμή) σε απόσταση. Μόλις νιώστε πιο άνετα, μπορείτε να έρθετε πάλι σε επαφή. Αν οι παλαιότερες δραστηριότητές σας έχουν ως επίκεντρο το φαγητό ή το πότο, προτείνετε νέες: μουσεία, συναυλίες, θεατρικά έργα κλπ. Ακόμη καλύτερα, ασχοληθείτε με το τένις ή το χορό, ώστε να γίνετε πιο δραστήριοι.

Συνοδοιπόροι στην απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους δεν πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τους παλιούς σας φίλους, αλλά ότι μπορεί να κάνετε και νέους. Πάρτε μαζί σας κάποιον φίλο στο γυμναστήριο, είναι πιο πιθανό να μην τα παρατήσετε αν έχετε παρέα. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως ένας φίλος μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια απώλειας βάρους. Μπορεί να μας κάνει πιο αποφασιστικούς και να μας κρατήσει στον… ίσιο δρόμο όταν μπαίνουμε σε πειρασμό. Βέβαια είναι σημαντικό το άτομο που θα επιλέξουμε να μας βοηθήσει, να έχει παρόμοιο τρόπο ζωής με εμάς. Για παράδειγμα, αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε αργά το βράδυ, βρείτε κάποιον που κοιμάται αργά, ώστε να μπορείτε να του κάνετε ένα τηλέφωνο αντί να βρεθείτε αγκαλιά με το παγωτό ή τη σοκολάτα. Αν σας «προκαλεί» το αυτόματο μηχάνημα πώλησης στην εργασία σας, ένας που προσπαθεί επίσης να χάσει βάρος, μπορεί να σας βοηθήσει να… αντισταθείτε στον πειρασμό.

Ποιον να διαλέξω;
Κάντε μια λίστα των πιθανών φίλων, που ενδεχομένως να μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι πρέπει να είστε τουλάχιστον εξοικειωμένοι με την προσωπικότητά τους, πριν τους ζητήσετε βοήθεια. Επίσης, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να σας χαρίζεται ο συνοδοιπόρος σας, παρότι σας έπιασε στα…πράσα με μια μεγάλη σακούλα πατατάκια!

Ακόμα όμως και δεν βρίσκεται κάποιος στην ίδια θέση με εσάς, ίσως κάποιος αδύνατος –που πάλεψε αρκετά για να χάσει παλαιότερα βάρος– να είναι η λύση σας. Θα σας δείξει την κατανόηση που ίσως αυτός δεν βρήκε ποτέ!

Δεδομένου λοιπόν του ότι η ουσιαστική απώλεια βάρους απαιτεί υπομονή και (ίσως αρκετές) αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένας συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός. Χρειαζόμαστε άλλωστε συμβουλή, κατανόηση και υποστήριξη σε κάθε πτυχή της ζωής μας: γιατί όχι και σ’ αυτή;

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
[email protected]
https://www.dia-trofis.gr
www.milessis.gr