Νέα έρευνα: πώς οι τροφές σχετίζονται με το εγκεφαλικό

trofes-laxanika-egkefaliko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Διαφορετικά είδη τροφών φαίνεται πως σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικού σύμφωνα με μεγάλη έρευνα.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί, είχαν κοιτάξει τον συσχετισμό μεταξύ τροφών και εγκεφαλικού γενικά ή επικεντρώνονταν μόνο στο ισχαιμικό εγκεφαλικό. Νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, πήγε ένα βήμα παραπέρα και κατάφερε να δει πώς διαφορετικά τρόφιμα επιδρούν σε διαφορετικά είδη εγκεφαλικού, αποτελώντας τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα που έχει διερευνήσει κάτι τέτοιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 480 χιλιάδες άνθρωποι σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ διερευνήθηκε το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό ξεχωριστά. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει την αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, ενώ το αιμορραγικό συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα. Περίπου το 85% των περιπτώσεων αφορούν το ισχαιμικό εγκεφαλικό, ενώ το 15% είναι αιμορραγικά επεισόδια, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, βρέθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, και γαλακτοκομικών, τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό, κάτι που όμως δεν ίσχυε και για το αιμορραγικό.

Στην περίπτωση του αιμορραγικού εγκεφαλικού, φάνηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, αλλά όχι ισχαιμικού.

Ο Dr. Tammy Tong, ο πρώτος επικεφαλής της μελέτης και διατροφικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά, αλλά και όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους) συνδέονται στενά με τη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, για κάθε έξτρα 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 23%, που είναι ισοδύναμο με 2 λιγότερες περιπτώσεις ανά 1000.

Τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέθηκαν με 13% μικρότερο κίνδυνο για κάθε 200 γραμμάρια κατανάλωσης την ημέρα, που είναι ισοδύναμο με μια περίπτωση λιγότερη ανά χίλιες σε βάθος δεκαετίας, ενώ δεν υπήρχαν τροφές που να συνδέθηκαν στατιστικά με μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Σημειώστε ότι δυο χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης μας παρέχουν 6,6 γραμμάρια φυτικών ινών, μια μερίδα μπρόκολο περίπου 3 γραμμάρια και ένα μέτριο, ωμό μήλο με τη φλούδα, περίπου 1,2 γραμμάρια. Η συνολική ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να φτάνει περίπου τα 30-45 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι συστάσεις για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι στα 400 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι για κάθε 20 έξτρα γραμμάρια κατανάλωσης αυγών την ημέρα, υπάρχει 25% μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού, με το μέσο μεγάλο αυγό να ζυγίζει περίπου 60 γραμμάρια. Εξηγούν, μάλιστα, ότι οι συσχετισμοί που βρήκαν μεταξύ διαφορετικών τροφών και των δύο τύπων εγκεφαλικού μπορεί να εξηγούνται μερικώς από την επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) μελέτης μεταξύ των ετών 1992 και 2000 και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για διατροφή, τρόπο ζωής, ιατρικό ιστορικό και κοινωνικό-δημογραφικούς παράγοντες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρξαν 4281 περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού και 1430 αιμορραγικού. Λόγω του ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν μπορεί να δείξει ότι οι τροφές που μελετήθηκαν μπορούν να προκαλέσουν αύξηση ή μείωση του κινδύνου για κάποιο τύπο εγκεφαλικού, αλλά ότι συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους.