Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

tsai
ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ κατάθλιψης και κατανάλωσης τσαγιού. Νέα μελέτη, όμως, πάει αυτή τη σχέση ακόμη παραπέρα.

Η κατάθλιψη είναι μια αρκετά συνηθισμένη ψυχική νόσος μεταξύ μεγαλύτερων ενηλίκων, με το 7% όσων περνούν τα 60 να αναφέρει έντονες καταθλιπτικές διαταραχές. Οι έρευνες πάνω στο θέμα συνεχίζονται με σκοπό να αναγνωρίσουν τις πιθανές αιτίες, που περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, το κοινωνικοοικονομικό στάτους, τη σχέση με την οικογένεια, το σύντροφο και την κοινωνία.

Πρόσφατη μελέτη, όμως, από τους ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) και του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης έδειξε ότι το τσάι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον μεταξύ ηλικιωμένων. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει τη σχέση μεταξύ τσαγιού και ψυχικής υγείας, όπως φαίνεται στη δημοσίευση στο BMC Geriatrics, φαίνεται να υπάρχει μεγάλος συσχετισμός.

Μελέτη του NUS που δημοσιεύτηκε στο Aging τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, έδειξε ότι το τσάι μπορεί να έχει αυτές τις ιδιότητες που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να διατηρήσει υγιή γνωστική λειτουργία.

Τα συστατικά του τσαγιού, μάλιστα, όπως η κατεχίνη, η L-θειανίνη και η καφεΐνη φαίνεται πως μπορούν να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση, τη γνωστική ικανότητα, την καρδιαγγειακή υγεία, την πρόληψη του καρκίνου και την μείωση κινδύνου θνητότητας.

Ο καθορισμός, βέβαια, του ακριβούς ρόλου του τσαγιού στην πρόληψη των παραπάνω είναι δύσκολος, κυρίως λόγω του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο καταναλώνεται. Σε χώρες όπως η Κίνα και η Αγγλία που αποτελεί ιεροτελεστία και περιλαμβάνει κοινωνική αλληλεπίδραση, η επίδραση του τσαγιού φαίνεται πως μπορεί να περιλαμβάνει και αυτή την παράμετρο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πάντως, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την κατοικία, την οικογενειακή κατάσταση και τη σύνταξη των ηλικιωμένων, όπως επίσης και στοιχεία του τρόπου ζωής, της υγείας τους, αν καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ, αν είναι δραστήριοι, το επίπεδο της γνωστικής λειτουργίας τους και το βαθμό της κοινωνικής τους δραστηριότητας. Συν τοις άλλοις, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση τσαγιού από τους συμμετέχοντες, όχι μόνο την περίοδο της έρευνας, αλλά και γενικότερα στη ζωή τους.

Μόλις χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, αναλόγως με τη συχνότητα της κατανάλωσης τσαγιού, οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο όσοι ήταν συστηματικοί καταναλωτές κι έπιναν τσάι καθημερινά από την ηλικία των 60, θα μπορούσαν να δουν οφέλη στη νοητική τους υγεία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 13 χιλιάδες συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey (CLHLS) μεταξύ 2005 και 2014 και βρήκαν ότι παγκοσμίως υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και των λιγότερων αναφορών κατάθλιψης. Τα δεδομένα ήταν πιο ισχυρά για άντρες μεταξύ 65 και 79 ετών, ενώ φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, όπως το αστικό περιβάλλον, η μόρφωση, ο γάμος, η οικονομική άνεση, η κοινωνικότητα κ.ο.κ.

Γενικότερα, οι καταναλωτές τσαγιού ήταν μεγαλύτεροι, περισσότερο άντρες και κάτοικοι πόλης, με μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι μορφωμένοι, παντρεμένοι, κοινωνικοί και να παίρνουν σύνταξη.

Βάλτε, λοιπόν, το τσάι στην καθημερινότητά σας και γεμίστε το φλιτζάνι σε γονείς και παππούδες-γιαγιάδες για καλύτερα γεράματα!