Πώς να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό χεριών

xeria-apolumantiko-koronoios
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Για να μην ξεμείνετε ποτέ από το πιο απαραίτητο «όπλο» ενάντια στον κορονοϊό, οι επιστήμονες δίνουν δυο αυτοσχέδιες φόρμουλες.

Όταν πρόκειται για την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών σαν τον COVID-19, η Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» είναι η μόνη διέξοδος. Αλλά εάν δεν βρίσκετε πλέον αντισηπτικά τζελ στα φαρμακεία, η επόμενη λύση είναι να το παρασκευάσετε μόνη σας. Σύμφωνα με τον Dr. Rishi Desai (επικεφαλής του φορέα εκπαίδευσης ιατρών Osmosis, και πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), και τον Dr. Jagdish Khubchandani (αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ball State University), το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά απλά συστατικά.

  Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς:

- «Μια πρώτη εύκολη λύση είναι να αναμείξετε 3/4 του φλιτζανιού καθαρή αλκοόλη (99%), 1/4 του φλιτζανιού ζελέ αλόης βέρα (για να αντισταθμίζετε την σκληρότητα του αλκοόλ) και 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου ή λεβάντας», λέει ο Dr. Khubchandani, «έχοντας στα χέρια σας ένα απολυμαντικό χεριών, το οποίο μπορεί να σκοτώσει σκοτώσει το 99,9% των μικροβίων μετά από 60 δευτερόλεπτα».

- Ο Dr. Desai δίνει την δική του (σχεδόν παρόμοια) εκδοχή: «Σε ένα μπολ αναμείξτε δύο μέρη ισοπροπυλική αλκοόλη ή αιθανόλη (91% έως 99%), ένα μέρος τζελ αλόης βέρα, λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου γαρίφαλου, ευκαλύπτου ή μέντας».

Σύμφωνα και με τους δυο γιατρούς, το σημαντικό είναι να εκτελέσετε τη συνταγή σε καθαρά σκεύη, με καλά πλυμένα χέρια με σαπούνι και νερό (προτιμότερο φορώντας προστατευτικά γάντια μιας χρήσης), να ανακατέψετε τα υλικά καλά με ένα αποστερωμένο κουτάλι (το οποίο θα έχετε βράσει για αρκετά λεπτά), και να τοποθετήσετε το απολυμαντικό μείγμα μόνο σε γυάλινα φαρμακευτικά φιαλίδια.

ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM