Ένα αταίριαστο ζευγάρι: κορωνοϊός και ευαίσθητη επιδερμίδα

gunaika-epidermida-omorfia
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Οι επιστήμονες τονίζουν ποια συστατικά ΔΕΝ πρέπει να απλώνετε στο δέρμα σας, εάν είναι από τη φύση του ευπρόσβλητο.

Αυτή είναι η αλήθεια: μια επιδερμίδα με ακμή, ερυθρότητα, ερεθισμούς, μικρές ρυτίδες και έλλειψη φυσικής υγρασίας δεν είναι μια υγιής επιδερμίδα. Και αυτό το γεγονός από μόνο του την καθιστά πιο ευάλωτη στις μολύνσεις, τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις.

«Με τη σαφή οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς το γενικό πληθυσμό να αποφεύγει την επαφή των χεριών με το πρόσωπο -ενάντια στην μείωση της πιθανότητας προσβολή του οργανισμού από τον κορωνοϊό-, αναλογιστείτε πόσο περισσότερο αφορά αυτή η σύσταση εσάς, που πιθανώς ταλαιπωρήσετε από ευαίσθητη επιδερμίδα», αναφέρει σε άρθρο της στον επίσημο ιστότοπο της πανεπιστημιακής κλινικής του Κλίβελαντ η Dr. Melissa Piliang, προϊστάμενη του τμήματος δερματοπαθολογίας. Και τονίζει:

«Πέρα από τη βασική κίνηση πρόληψης η οποία αφορά στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας και την αποφυγή κάθε επαφής με το δέρμα, πρέπει να αποφεύγετε εντελώς να χρησιμοποιείτε προϊόντα φροντίδας ή καλλωπισμού, τα οποία περιέχουν μερικά συγκεκριμένα ερεθιστικά συστατικά».

Αρώματα: Πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος περιέχουν συνθετικά αρώματα ώστε να τα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά. Όμως, ακόμη και αν ένα πρόσθετο άρωμα είναι φυσικό, είναι ικανό να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα, και είναι το πρώτο συστατικό που οι δερματολόγοι συμβουλεύουν να αποφεύγετε όταν υποφέρετε από κοκκινίλες, ερεθισμούς, ή ροδόχρου ακμή. 

«Επιπλέον, εάν ένα προϊόν φροντίδας της επιδερμίδας είναι πολύ αρωματισμένο, μπορεί να περιέχει και άλλες σκληρές χημικές ουσίες που δεν αποκαλύπτονται με σαφήνεια στη συσκευασία του, γεγονός που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις φλεγμονές», προσθέτει η Dr. Piliang.

Αιθέρια Έλαια: Το τσάι, η μέντα, τα εσπεριδοειδή και η λεβάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά ή να αποφεύγονται εντελώς γιατί οδηγούν το ευαίσθητο δέρμα σε μεγαλύτερη ξηρότητα και ερεθισμό. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι τα μόρια του αιθέριου ελαίου περγαμόντου μετατρέπονται σε βόμβες φλεγμονής της επιδερμίδας προκαλώντας φωτο-αλλεργική αντίδραση όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Χημικά αντηλιακά: Υπάρχουν δύο είδη αντηλιακών φίλτρων, τα ορυκτά και τα χημικά. Τα πρώτα (λεγόμενα και «φυσικά»), δημιουργούνται από δύο δραστικά συστατικά, το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία δουλεύουν με φυσική παρεμπόδιση των υπεριωδών ακτίνων. Τα χημικά αντηλιακά φίλτρα (λεγόμενα και «οργανικά») περιέχουν μια ποικιλία συνθετικών ενώσεων, τα οποία απορροφούν το υπεριώδες φως και το απελευθερώνουν ως θερμότητα μετά από μια χημική αντίδραση. Αυτό όμως, σύμφωνα με την Dr. Piliang, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό ή φωτοευαισθησία σε ευαίσθητες, μη ανεκτικές ή με διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό επιδερμίδες. «Μάλιστα, ορισμένα από τα χημικά φίλτρα κατηγορούνται ότι ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα», προσθέτει η ειδικός..

Λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο: Η Dr. Piliang τονίζει πως πρέπει να αποφεύγετε τα θειικά άλατα που περιέχουν πολλά σαμπουάν, καθαριστικά επιδερμίδας ή αντηλιακά, επειδή σύμφωνα με μελέτες θεωρούνται μεταλλαξιογόνα και τοξικά, γεγονός που τα καθιστά απαγορευτικά συστατικά για ένα δέρμα που φημίζεται για την υπερευαισθησία του.

Αλκοόλη: Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, τα απολυμαντικά χεριών που περιέχουν αιθυλική ή ισοπροπυλική αλκοόλη, εξουδετερώνουν αποτελεσματικά πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Όμως, αυτά τα προϊόντα μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανανεώνεται, κάτι που είναι πολλαπλά επιζήμιο για ένα ευαίσθητο δέρμα. Εναλλακτικά, η Dr. Piliang προτείνει το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. «Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στην εναλλακτική θεραπεία όσο και στην κλασική ιατρική, χάρη στις φυσικές αντισηπτικές του ιδιότητες και την προφύλαξη που παρέχει κατά των μολύνσεων, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ωφέλεια του ελαίου τεϊόδεντρου στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως και στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος».

THE BEAUTY TEAM