Αυτή είναι η βιταμίνη που χρειάζεστε τώρα, περισσότερο από ποτέ!

bitamini-d-koronoios
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Φορτώστε βιταμίνη D: για θωράκιση κατά του κορωνοϊού, αλλά και κατά της γήρανσης της επιδερμίδας σας, λένε οι επιστήμονες.

Ο λόγος που κάνει πολλούς επιστήμονες να τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πιθανώς η επέλαση του κορωνοϊού θα μειωθεί δραστικά όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι, έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη οργανική χημική ένωση, την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει εκτός και αν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο. «Μιλάμε για τη βιταμίνη D», λέει η δερματολόγος Dr. Mona Gohara, σε πρόσφατη ανάρτηση άρθρου της στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of the American Academy of Dermatology, και εξηγεί:

«Η λιποδιαλυτή βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων, όντας στην ουσία μια ορμόνη που διευκολύνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικοί εκτός σώματος. Είναι και εξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα, για 10 με 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό».

Ασπίδα στον κορωνοϊό: Τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών εδώ και δεκαετίες έδειξαν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά κύτταρα του σώματος, ενισχύοντας την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιώντας μία συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων και μηχανισμών στο ανοσοποιητικό (τα T-λεμφοκύτταρα), και βελτιώνοντας το πλέγμα του δέρματος, το οποίο αποτελεί προπύργιο του ανοσοποιητικού.

  Ελιξίριο αντιγήρανσης: Ωστόσο, οι έρευνες έχουν διερευνήσει και τις ισχυρές ιδιότητες που προσφέρει η βιταμίνη D κατά της γήρανσης. «Μια ικανή παρουσία βιταμίνης D στον οργανισμό, προλαμβάνει την αποικοδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, συνδυαστικά με αύξηση της αντιοξείδωσης των κυττάρων του δέρματος και την άμυνα του οργανισμού κατά των ελευθέρων ριζών», λέει η  Dr. Gohara.

Πώς θα ξέρετε ότι έχετε προσλάβει ικανές ποσότητες βιταμίνης D καθημερινά: «Η επαφή σας με το φυσικό ηλιακό φως για 10 έως 20 λεπτά καθημερινά παίζει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας το σώμα σας να παράγει μια ιδανική πρόσληψη βιταμίνης D. Η αμέσως επόμενη επιλογή -ως προστιθέμενη αξία-, είναι να καταναλώνετε τροφές που προάγουν την σύνθεση βιταμίνης D, όπως αυγά, τόνος, σολομός, σαρδέλες, μανιτάρια, μοσχαρίσιο συκώτι», συμβουλεύει η Dr. Gohara, προσθέτοντας:

«Το Aμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής πραγματοποίησε προσφάτως επισκόπηση όλων των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στην πρόσληψη βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Και τη βρήκε ευεργετική. Όμως, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ασβεστίου στα ούρα και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και στη συσσώρευση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη θρόμβωση και στο έμφραγμα. Πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος βιταμίνης D, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας».

THE BEAUTY TEAM