Οκτώ πράγματα που μας φτιάχνουν το κέφι εν μέσω πανδημίας

elpida
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» λέει η πασίγνωστη αρχαία ελληνική φράση και αυτή την εποχή αποδεικνύεται περίτρανα. Όσοι ψάχνετε μια μικρή ηλιαχτίδα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, δείτε παρακάτω και ανακουφιστείτε.

Μειώνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος
Όσο λιγότερο ταξιδεύουμε, πετάμε με το αεροπλάνο και οδηγούμε, τόσο περισσότερο μειώνονται τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα. Τώρα, λοιπόν, που σχεδόν όλος ο πλανήτης παραμένει στο σπίτι με ελάχιστες μετακινήσεις, η μόλυνση της ατμόσφαιρας βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, τα επίπεδα μόλυνσης έχουν μειωθεί κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες, με το διοξείδιο του αζώτου να έχει πέσει από 35,5Mcg/m3 σε 25 Mcg/m3. Η Nasa δημοσίευσε επίσης εκπληκτικές εικόνες από τον δορυφόρο με τη μόλυνση στην Κίνα δείχνοντας πόσο έχει καθαρίσει η ατμόσφαιρα, ενώ στο Μιλάνο, η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται 24% χαμηλότερη. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βαρκελώνη που είδε ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Για τους πιο ρομαντικούς, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να δείτε τα αστέρια πιο καθαρά –πάντα από το μπαλκόνι σας.

Αυξάνεται η δημιουργικότητα
Η παραμονή στο σπίτι μπορεί αρχικά να προκάλεσε μούδιασμα σε όλους μας, όμως, σιγά-σιγά βγαίνει μια πιο δημιουργική πλευρά, που ο καθένας την αξιοποιεί αναλόγως. Είτε πρόκειται για μαγειρική, είτε για γράψιμο, είτε για ζωγραφική, είτε για κηπουρική, είτε για μουσική, είτε για πλέξιμο, είτε για χειροποίητα πράγματα, ο καθένας βρίσκει την ασχολία του και επιτέλους έχει χρόνο να την εξελίξει. Παρ’ όλ’ αυτά, αν δεν έχει χτυπήσει και σε εσάς η δημιουργικότητα ακόμη την πόρτα, μην αποθαρρύνεστε. Δεν είναι ίδια η ώρα αφύπνισης για όλους και μερικές φορές είναι θεμιτό απλώς να επιβιώνουμε, ειδικά σε τόσο αγχωτικές συνθήκες.

Η καθημερινότητα δεν τρέχει
Η καραντίνα μας κρατά σπίτι κι αυτό από τη μία σίγουρα είναι λίγο πνιγηρό. Από την άλλη, όμως, μας χαρίζει τον χρόνο να κάνουμε όλα αυτά που γκρινιάζαμε πάντα ότι θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν προλαβαίναμε. Από το να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο μέχρι να… καθαρίσουμε το σπίτι, όλα τώρα γίνονται πιο εύκολα.

Η φύση μπαίνει σε καλό δρόμο
Μπορεί τα δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας να ήταν τελικά αστικός μύθος, όμως, δεν παύει το γεγονός ότι τα νερά, λόγω της απουσίας κίνησης γόνδολας, καθάρισαν. Μέσα σε όλα πετάμε λιγότερο φαγητό, μειώνονται οι εκπομπές άνθρακα και αν δεν υπήρχε ο θανατηφόρος ιός, όλα θα έμοιαζαν να μπαίνουν στο σωστό δρόμο.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, από τη μια γωνιά στην άλλη και όσο πλούσιος ή φτωχός, διάσημος ή ανώνυμος είναι κάποιος, παραμένει το ίδιο ευάλωτος απέναντι στον ιό. Αυτό, αυτόματα, μας δημιουργεί ένα αίσθημα παγκόσμιας ενότητας απέναντι στον κοινό, αόρατο εχθρό, μια διάθεση να προσφέρει ο ένας στον άλλον όπως μπορεί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη κάνουν live για να κρατήσουν παρέα στον κόσμο που βρίσκεται σπίτι, γειτονιές βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδούν ο ένας στον άλλον, κόσμος βοηθά κοινωνικές κουζίνες (όπως τον «Άλλον Άνθρωπο» που αυτό το διάστημα συνεχίζει να μαγειρεύει για όσους το έχουν ανάγκη, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής –επικοινωνήστε στο 6940882355 αν θέλετε να στείλετε τρόφιμα) και είναι από τις λίγες φορές που κανείς δεν είναι μόνος του.

Η ιστορία και η τέχνη διατίθενται δωρεάν
Θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, ξεναγήσεις σε μουσεία και αξιοθέατα, όλα αυτά διατίθενται δωρεάν διαδικτυακά σε διάφορες πλατφόρμες για το διάστημα της καραντίνας σε διάφορες χώρες. Κάντε κλικ εδώ και δείτε τι υπάρχει δωρεάν αυτές τις ημέρες που να σας ενδιαφέρει.

Μιλάμε ξανά στο τηλέφωνο
Ένα τηλεφώνημα είναι πλέον η πιο ισχυρή επαφή με τα αγαπημένα μας άτομα και αυτές τις ημέρες δεν περιορίζεται σε μερικά τυπικά λεπτά, αλλά σε ατελείωτες ώρες συζήτησης, θυμίζοντας κάτι από τα παλιά. Η βιντεοκλήση, μάλιστα, πάει την κατάσταση ένα βήμα παραπέρα, αφού έχουμε και εικόνα, κάτι που δεν μας αφήνει να νιώσουμε μόνοι μας.

Προσέχουμε περισσότερο την υγεία μας
Πέρα από τη συνεχή «πάλη» να μην κολλήσουν τον ιό, πολλοί βελτιώνουν τη διατροφή τους, πλένουν πιο καλά τα χέρια τους, καθαρίζουν πιο σχολαστικά το σπίτι τους, γυμνάζονται λίγο παραπάνω, ξεκουράζονται και κάπως έτσι, όλα μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλύτερη υγεία, όταν αυτή η κινηματογραφική κατάσταση αποτελέσει παρελθόν.