Απολέπιση ή όχι; Μύθοι και αλήθειες σε κατάσταση πανδημίας

gunaika-omorfia-epidermida-apolepisi
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Οι επιστήμονες δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές για να απολεπίζετε το δέρμα σας χωρίς να το καθιστάτε ευάλωτο στον κορωνοϊό.

Είναι βέβαιο πως χρησιμοποιείτε εδώ και πολύ καιρό προϊόντα απολέπισης της επιδερμίδας σας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών στην ομορφιά και την αντιγήρανση. «Όντως, το σωστό απολεπιστικό για τον τύπο του δέρματός σας θα εξομαλύνει τα σημάδια, θα μειώσει την ερυθρότητα, θα εξασθενίσει τα σημάδια ακμής και τα σκοτεινά σημεία και συνολικά θα φωτίσει το πρόσωπό σας», λέει ο celebrity δερματολόγος Dr. Dennis Gross, ιδιοκτήτης της ομώνυμης κλινικής (Dennis Gross Dermatology) στο Μανχάταν.

Αλλά με τον COVID-19 σε πλήρη έξαρση, ποια απολέπιση είναι η ασφαλέστερη για το δέρμα και την υγεία σας; Η φυσική ή η χημική; Ο Dr. Gross, λύνει τον γρίφο.

Η φυσική απολέπιση: «Εδώ έχουμε μια κλασική μέθοδο απολέπισης που πιθανώς χρησιμοποιείτε κατά κόρον: κόκκοι, βούρτσες ή ο,τιδήποτε απαιτεί φυσική πίεση και τριβή για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας. Ακόμα κι αν είναι υπερβολικά δημοφιλή και αγαπημένα, τα φυσικά προϊόντα απολέπισης του προσώπου προκαλούν σχεδόν πάντα περισσότερη ζημιά από ό,τι όφελος, επειδή απογυμνώνουν το φυσικό πλέγμα της επιδερμίδας, γεγονός που την κάνει πιο ευάλωτη σε μικρόβια και ιούς. Επιπλέον, η φυσική απολέπιση δεν είναι καλή ιδέα για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρου ακμή», λέει ο Dr. Gross.

 Η χημική απολέπιση: Αντί να βασίζεστε στη μηχανική δύναμη, τα χημικά προϊόντα χρησιμοποιούν απαλά οξέα για να διαλύσουν την «κόλλα» που κρατά τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια στην επιδερμίδα σας και να αποκαλύψουν τα φωτεινότερα και πιο ομοιόμορφα στρώματά της χωρίς τριβή. «Ωστόσο, ακόμη και εδώ, υπάρχουν δυο τύποι χημικών προϊόντων απολέπισης: τα άλφα υδροξυ-οξέα (AHA) και τα βήτα υδροξύ-οξέα (BHA). Τα πρώτα, απολεπίζουν την επιφάνεια του δέρματός σας αντλώντας υγρασία, γεγονός που συνηγορεί σε επιπλέον ξηρότητα. Όμως, τα δεύτερα, επειδή είναι διαλυτά στα έλαια, διασπούν τους φραγμένους από το σμήγμα πόρους και θεραπεύουν τα σπυράκια. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, που σημαίνει ότι θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των ερεθιστικών επιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν τα ΑHA. «Υπάρχει πραγματικά μόνο ένα BHA, που διασφαλίζει την υγεία της επιδερμίδας: το σαλικυλικό οξύ. Χρησιμοποιήστε το κάθε τρεις νύχτες σε καθαρό, στεγνό δέρμα, περιμένοντας τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την εφαρμογή των υπόλοιπων προϊόντων σας», συμβουλεύει ο Dr. Gross.

Τι πρέπει να προσέξετε γενικώς όταν κάνετε απολέπιση: Παρά το πόσο ενθουσιασμένες νιώθετε με την προοπτική μεταμόρφωσης του δέρματος σας κατά την εφαρμογή μιας κούρας απολέπισης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε κάθε περίπτωση βάζετε τον εαυτό σας σε έναν υπερβολικά υψηλό κίνδυνο να βλάψετε το φραγμό του δέρματος σας, να το κάνετε ξηρό και να προκαλέσετε ερυθρότητα, κνησμό, ρωγμές, πρόωρες λεπτές γραμμές και υπερβολική παραγωγή σμήγματος. «Αυτό και μόνο το γεγονός, καθιστά την επιδερμίδα σας πολύ πιο ευάλωτη στον κορωνοϊό», τονίζει ο Dr. Gross, και προσθέτει: «Ίσως η επιμονή σας σε πιο συστηματική φροντίδα καθαρισμού πρωί και βράδυ, με ήπιες αντισηπτικές μεθόδους, να είναι η ασφαλέστερη επιλογή φροντίδας της επιδερμίδας σας, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος του COVID-19».

THE BEAUTY TEAM