Φτιάξτε τέλεια νηστίσιμη σπανακόπιτα

spanakopita
ΤΡΙΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ σπανακόπιτα χωρίς τυρί, ήρθε η ώρα.

Η κλασική και αγαπημένη σπανακόπιτα, αποχωρίζεται για λίγο το τυρί λόγω των ημερών, αλλά παραμένει πεντανόστιμη. Για να τη φτιάξετε, θα χρειαστείτε 2 κιλά φρέσκο σπανάκι (ή μείγμα σπανακιού με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι φύλλα μάραθου, ψιλοκομμένα, ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά το σπανάκι σε κρύο νερό αφαιρώντας ρίζες και χαλασμένα φύλλα. Ψιλοκόψτε το και βάλτε το στο σουρωτήρι, αφήνοντάς το να στραγγίσει για 10 λεπτά, πιέζοντάς το για να φύγουν τα υγρά.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά, μαζί με το μαϊντανό, τον άνηθο και το μάραθο και στη συνέχεια αφαιρέστε τα και προσθέστε το σπανάκι σε δυνατή φωτιά αφήνοντας για 5-6 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αναμείξτε τα όλα μαζί με αλάτι και πιπέρι.

ροθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και αλείψτε το ταψί σας με ελαιόλαδο. Απλώστε τα μισά φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο και απλώστε τη γέμιση με το σπανάκι σε όλη την επιφάνεια. Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία και πάλι αλείφετε με λάδι. Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα, κόβοντας ό,τι χρειαστεί και αλείψτε και το πάνω φύλλο με ελαιόλαδο.

Χαράξτε τα κομμάτια σας και στη συνέχεια ψήστε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, στη θέση ακριβώς κάτω από τη μέση του φούρνου. Μόλις ροδίσει, βγάλτε τη από το φούρνο κι αφήστε τη να κρυώσει για μισή ώρα πριν την κόψετε.