Πώς να φτιάξετε τη δική σας κολόνια

aroma-amugdalia-menoume-spiti-kolonia-xeiropoiiti
ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Ναι, κι αυτό γίνεται όσο μένετε σπίτι, εύκολα -προσφέροντας επιπλέον και υψηλή αντισηπτική δράση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φυσική ευωδιά; Αυτή που αναδίδουν τα σπιρτόζικα εσπεριδοειδή, τα φρέσκα λουλούδια, τα αρωματικά βότανα ή τα πικάντικα μπαχαρικά; Όποια κι αν είναι η ευχαρίστησή σας, μήπως θα θέλατε αυτά τα αρώματα να τα μεταμορφώσετε σε μια υπέροχη κολόνια, η οποία θα φέρει την προσωπική σφραγίδα της δημιουργίας και της αισθητικής σας;

«Η κολόνια αποτελεί μια ελαφρύτερη εναλλακτική λύση των eau de toilette και eau de parfum -ένα eau de parfum περιέχει περίπου 15 με 20% αρωματικά έλαια, ενώ η κολόνια περίπου 2 έως 4%- , η οποία χαρακτηρίζεται και από πολύ υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλης. Αυτό ακριβώς το γεγονός, καθιστά μια κολόνια και ένα εξαιρετικό μέσο αντισηπτικής προστασίας, στις μέρες που περνάμε με τον κορωνοϊό», λέει ο Matthew Milèo, χημικός-φαρμακοποιός, πρώην «μύτη» του οίκου Chanel και ιδρυτής της σειράς αρωματικών ελαίων φροντίδας του δέρματος Milèo New York, και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εμπνευσμένος αρωματοποιός ή πτυχιούχος χημικός για να δημιουργήσει μια κολόνια, οπότε είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε τη δική σας αρωματική υπογραφή καθώς το μόνο που χρειάζεστε είναι καθαρό αλκοόλ, αιθέρια αποστάγματα, νερό, γλυκερίνη και ένα κομψό γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού».  

 Μόλις συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα συστατικά και υλικά, η διαμόρφωση της δικής σας κολόνιας είναι πραγματικά μια εύκολη υπόθεση, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του Milèo.

Μάθετε την αρωματική πυραμίδα των αρωματικών ελαίων: «Οι κορυφαίες νότες είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναδίδει η σύνθεσή σας, για ένα πρώτο ξύπνημα των αισθήσεων. Οι μεσαίες θα εμφανιστούν μερικά λεπτά μετά αφότου εξατμιστεί η κορυφή διαρκώντας για διπλάσιο χρόνο, και η νότες βάσης είναι εκείνες που θα αποτελούν το θεμέλιο της κολόνιας σας, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα έως και μερικές ώρες», λέει ο ειδικός και εξηγεί: «Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε το ιδανικό αποτέλεσμα είναι να ακολουθήσετε το βασικό κανόνα της αρωματικής κλίμακας: 60% νότες βάσης, 30% μεσαίες και 10% νότες κορυφής».
Σύμφωνα με το Milèo, ιδανικές νότες βάσης θεωρούνται το σανταλόξυλο, το tonka bean, η βιολέτα και η βανίλια, οι οποίες συνδυάζονται υπέροχα με μεσαίες νότες όπως γεράνι, ylang ylang, τριαντάφυλλο και λωτός. Για την κορυφή, επιλέξτε αιθέρια έλαια λεβάντας, neroli, μανόλιας και μανταρινιού.

Το χαρμάνι: «Αυτό είναι το πιο δημιουργικό, αισθαντικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό μέρος», λέει ο Milèo, «ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δεν ταιριάζουν πάντα όλες οι ευωδιές μεταξύ τους. Πριν καταλήξετε στην πολυπόθητη σύνθεση, προσπαθήστε να αναμειγνύεται μια-δυο σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που αγαπάτε στα ειδικά χαρτάκια δοκιμής αρωμάτων (blotter) και μυρίστε την ποιότητα του συνδυασμού. Μετά, ρίξτε τα αιθέρια έλαια (όχι περισσότερο από 30 σταγόνες συνολικά) σε ένα γυάλινο φιαλίδιο φαρμακείου με σταγονόμετρο. Αν νιώσετε ότι μια ευωδιά σε κάθε επίπεδο της πυραμίδας είναι πολύ ισχυρότερη από τις υπόλοιπες, παίξτε με τις αναλογίες. Μόλις έχετε τον επιθυμητό τύπο κολόνιας, προσθέστε στο φιαλίδιο 50 έως 60 ml καθαρής αλκοόλης».

Η τελική «αλχημεία»: Τώρα η κολόνια χρειάζεται χρόνο για να «δέσει» τα συστατικά της, κάτι που απαιτεί να παραμείνει καλά κλειστό το φιαλίδιο επί 48 ώρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος -προτιμήστε το ψυγείο- ανακινώντας δυνατά το φιαλίδιο κάθε 6 έως 8 ώρες ώστε να ομογενοποιηθούν τα μόρια των υλικών. Μετά την παρέλευση των δυο ημερών, το αρωματικό χαρμάνι είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, αφού πρώτα αραιωθεί:

«Σε μια γυάλινη φιάλη ψεκασμού ρίξτε με προσοχή το μείγμα από το φιαλίδιο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αποσταγμένο νερό και 5 σταγόνες φυτικής γλυκερίνης. Στροβιλίστε, αργά και προσεκτικά για ένα περίπου λεπτό. Τώρα, η κολόνια με την υπογραφή σας είναι έτοιμη για χρήση», λέει ο Milèo.

THE BEAUTY TEAM