Περισσότερες φυτικές ίνες, μικρότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού

futikes-ines-frouta-laxanika-sporoi
ΤΡΙΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια στέκονται στο πλευρό της υγείας μας για ακόμη μια φορά.

Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα συστηματική μελέτη που δημοσιεύτηκε από την American Cancer Society.

Οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση και το είδος των φυτικών ινών με τον δείκτη εμφάνισης περιστατικών καρκίνου του μαστού και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 8% μειωμένο κίνδυνο για προεμμηνοπαυσιακούς και μετεμμηνοπαυσιακούς καρκίνους σε σχέση με όσες κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες από τα δημητριακά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά έδειξαν έντονο συσχετισμό με μειωμένο κίνδυνο, με τις φυτικές ίνες των φρούτων να φαίνονται ως οι πιο ευεργετικές.

Οι μηχανισμοί που πιθανόν κρύβονται πίσω από αυτούς τους συσχετισμούς, περιλαμβάνουν βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα της ορμόνης γλοβουλίνης και βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, φυτοχημικών και άλλων στοιχείων που μας προσφέρουν προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζονται και από τις διαιτητικές οδηγίες της American Cancer Society, οι οποίες τονίζουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Πηγή
Farvid MS, Spence ND, Holmes MD, Barnett JB. Fiber Consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Cancer. Published online April 6, 2020.