Τρία τρόφιμα που πρέπει να προσέξετε

bodino-kreas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2023

Κάποια τρόφιμα μπορεί να αποδειχτούν περισσότερο επικίνδυνα απ' όσο νομίζατε.

Όχι σωστά μαγειρεμένο βοδινό κρέας
Το βοδινό κρέας που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιτρέψει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η Salmonella ή το E. Coli, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στο γαστρεντερικό μας, να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν, να παράγουν τοξίνες, να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό, πυρετό και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, ακόμη και το θάνατο. Αν, όμως, το κρέας μαγειρευτεί στους 70 βαθμούς Κελσίου και άνω, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί καταστρέφονται και ο κίνδυνος παύει.

Ντομάτες κονσέρβα
Το εσωτερικό των περισσότερων κονσερβών περιέχει bisphenol-A (BPA), ένα συνθετικό οιστρογόνο που έχει συσχετιστεί με ασθένειες που σχετίζονται από αναπαραγωγικά προβλήματα, μέχρι καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Δυστυχώς, η οξύτητα της ντομάτας προκαλεί τη διείσδυση του BPA στην τροφή, ενώ μελέτες δείχνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και ενδέχεται να προκαλέσει χρωμοσωμικές βλάβες στα ωάρια των ζώων. Προτιμήστε, λοιπόν, τομάτες σε γυάλινα δοχεία ή σε χάρτινες συσκευασίες, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το αναπαραγωγικό σας ασφαλές.

Ωμά στρείδια
Τα στρείδια είναι οργανισμοί που φιλτράρουν νερό και παγιδεύουν βακτήρια και ιούς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντάς τα ωμά αυξάνουμε τον κίνδυνο μολύνσεων, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ σοβαρές.